Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












George Boroi, groparul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București

Postat la: 06.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe 7 iunie, adica maine, se implinesc 70 de ani de infiintarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua (CSA) Bucuresti. De a lungul timpului, Steaua a devenit un brad sportiv foarte puternic atat pe plan intern cat si international. Sute de campioni olimpici, mondiali, europeni si balcanici, impreuna cu antrenorii lor au petrecut si transpirat milioane de ore pe teren sau in salile de sport doar pentru a obtine performante pentru culorile rosu si albastru, iar datorita unor conducatorii foarte buni, CSA Steaua a ajuns sa fie azi cel mai galonat club sportiv din Romania.

Din 1947 si pana astazi, CSA Steaua Bucuresti a avut 23 de comandanti, primul fiind generalul de brigada Oreste Alexandrescu si terminand cu cel numit in urma cu cateva saptamanii colonelul Cristian Petrea. Doar trei comandanati au avut avut cate doua mandate- Alexandru Florescu intre 1949-1951 si 1953-1954, Nicolae Gavrila intre 1985-1989 si 1990-1991 si Cornel Otelea intre 1983-1984 si 1991-1997. Insa, cel mai longeviv commandant al CSA Steaua a fost colonelul George Boroi, care timp de 13 de ani a stat la butoanele clubului militar.
Zisu- tătucul lui Boroi și gaura de sute de mii de euro de la CSA Steaua

Fostii mari campioni care au adus glorie clubului militar sustin la fara reserve ca pentru Steaua si sportul romanesc, George Boroi a fost un comandant de trista amintire care a dus clubul din Bulevardul Ghencea in pragul dezastrului. Timp de 13 ani, a transformat clubul militar dintr-n simbol mondial intr-o grupare de cartier. Venirea sa in fruntea clubului Steaua a coincis si cu perioada de inceput a marilor scandaluri. Permanent a fost preocupat doar de confortul sau personal si mai putin de club, dar tot timpul a tesut intrigi si a intretinut stari tensionate. Rand pe rand, marii campioni si tehnicieni au fost indepartati din club, iar multi au plecat scarbiti de limbajul de golanesc si comportamentul birjaresc al acestuia. In locul marilor campioni a fost adusi multi oameni obedienti, fara coloana vertebrala, dar care-l idolatizau pe Boroi.

Timpul si rezultatele au demonstrat ca era Boroi a fost un dezastru pe CSA Steaua. Dar, de vina, nu este numai Boroi, ci, in primul rand, a ministrilor Apararii din 2003 si pana in prezent, care au acceptat sa mentina atata timp in fruntea celui mai galonat club din Romania, um manager catastrofa provenit dintr-un fost atlet modest din punct de vedere al perfomantelor si zero la capitolul manageriat. In afara de masina, nu mai condusese nimic pana a ajuns in fruntea clubului Steaua adus si sustinut permanent de fostul carator de geanta a lui Victor Babiuc, controversatul Catalin Zisu.De fapt, mentineerea lui Boroi in fruntea CSA Steaua i se datoreaza suta la suta numai lui Zisu.

Catre sfarsitul anului 2016, fostul ministru al Apararii, Mihnea Motoc, ii taie craca lui Zisu, mutand CSA sub control direct al ministrului Apararii si, astfel, Boroi ramane fara sustinatorul sau numarul unu. Zisu si Boroi sunt de ani de zile sunt nedespartiti, adica ca sacul cu peticul sau tuse si junghiul, si drept dovada si-au luat si locuri de veci unul langa celelalat in Cimitirul Ghencea Militar. Totodata, catre sfarsitul anului 2016 se descopera la CSA Steaua o gaura de vreo cateva sute de mii de euro, si, intamplator sau nu, Boroi face cerea de trecere in rezerva, si, din ianuarie 2017 ajunge secretarul general al COSR, adica sforarul sef la forului olimpic romanesc.

Oglinda lui Boroi: În 2003-22 de secții cu 583 de sportivi, în 2017-33 de secții cu 542 de sportivi

Despre "adevaratele performante" manageriale si sportive ale lui George Boroi in fruntea CSA Steaua nu trebuiesc spune prea multe. Cifrele furnizate pentru ZIUAnews de catre Ministerul Apararii Nationale spun totul. In 2003, cand George Boroi a fost impous in fruntea clubului militar, CSA Steaua avea 22 de sectii cu 583 de sportivi seniori legitimati (vezi documentul in facsmil), iar la inceputul lui 2017, functionau 33 de sectii sportive unde sunt legitimati 542 de sportivi seniori (vezi documentul in facsimil). Practic, in 13 ani, au aparut 11 noi sectii, dar numarul sportivilor seniori legitimati a scazut cu 41. Din 2005 pana in 2016, adica timp 12 ani, perioada in care George Boroi a fost la butoanele clubului militar, in caseria CSA Steaua Bucuresti au intrat circa 110.000.000 de euro (vezi documentul in facsimil), dintre care in jur de 105.000.000 de euro au provenit din subventii de la bugetul de stat. Asta inseama, ca anual CSA Steaua Bucuresti a avut un buget de circa 9,2 milioane de euro, dintre care aproximativ 8,8 milioane de euro reprezinta subventia de la bugetul de stat.

"Era" Boroi: An de an, din rău în mai rău

George Boroi a refuzat sa comenteze pentru ZIUAnews despre perioada cat a fost comandantul CSA Steaua Bucuresti, trimitandu-ne sa ne adresam clubului militar. Raspunsul ministrului Apararii- Gabriel Les despre ce s-a intamplat la CSA Steaua Bucuresti in era Boroi, ne scuteste de orice comentariu: „În anul 2003 în cadrul clubului activau un număr de 171 cadre militare (din care 89 sportivi şi 23 antrenori), militari în termen 194 (din care 24 sportivi) şi 153 personal civil contractual (din care 22 sportivi şi 21 antrenori), iar în anul 2017 activează ca şi angajaţi un număr de 147 cadre militare (din care 31 sportivi şi 42 antrenori), 99 soldaţi / gradaţi profesionişti (din care 36 sportivi) şi 132 personal civil contractual (din care 16 sportivi şi 22 antrenori)".

„Bugetul CSA Steaua Bucureşti nu este împărţit pe secţii sportive"

Totodata Ministerul Apararii Nationale a precizat pentru ZIUAnews ca „Finanţarea activităţii Clubului Sportiv al Armatei "STEAUA" se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 - legea finanţelor publice, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr.69/2000 - legea educaţiei fizice şi sportului, cu modificările şi completările ulterioare şi prevederile Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M.115/2013 privind aprobarea Regulamentul de organizare şi funcţionare al clubului Steaua, cu modificările şi completările ulterioare, iar cheltuielile se realizează în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1447/2007 privind aprobarea "Normelor financiare pentru activitatea sportivă", cu modificările şi completările ulterioare.Bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti nu este împărţit pe secţii sportive. În funcţie de importanţa şi complexitatea acţiunilor sportive, secţiilor pe ramură de sport le sunt alocate fondurile necesare pregătirii şi participării la programul competiţional intern sau internaţional de către preşedintele clubului, în calitate de ordonator de credite pe baza programelor sportive de pregătire aprobate. Ataşat se regăseşte situaţia veniturilor încasate şi a subvenţiilor în perioada 2005 - 2017 (Anexa nr. 3)".

"George Boroi a fost un dezastru pentru Steaua"

"Pentru CSA Steaua, George Boroi a fost un dezastru. Jocurile de echipa au ajuns in pragul colapsului, fotbalul a plecat din cauza lui din Ghencea, sporturile individuale au fost reduse la limita cea mai de jos iar infrastructura sportiva este la pamant. In 13 ani a facut doar un bazin de inot si ala vai de el, dar echipa de fotbal joaca pe National Arena, cea de handbal pe la Chiajna, baschetul printr-o unitate militara, hocheiul prin Transilvania, iar in Complexul Ghencea cresc balariile si isi fac veacul maidanezii. Este incredibil cum aces tom a stat atata timp in fruntea clubului si nimeni nu la tras la raspundere!", a precizat pentru ZIUAnews un fost mare sportiv al clubului Steaua Bucuresti. Poate, totusi cineva din Ministerul Apararii Nationale va face un inventar al "performantelor" deosebite obtinute de George Boroi in perioada cat a condus CSA Steaua Bucuresti pentru ca surprizele vor fi enorme!?

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE