Vaccinul antigripal, de negăsit în cabinetele medicilor de familie și în farmacii: Numărul celor care vor să se vaccineze e de 5 ori mai mare decât oferta
Postat la: 06.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România - lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra.
În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților companiei care aduce vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere - undeva în jurul datei de 20 noiembrie.
Info pe scurt:
Vaccinul antigripal lipsește în acest moment atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii, deși imunizarea ar fi trebuit să înceapă, în mod normal, în luna octombrie.
Vaccinul administrat gratuit pentru anumite categorii este așteptat în cabinetele medicilor de familie în jurul datei de 20 noiembrie.
În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.
Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.
Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.
Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în țara noastră, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal", în condițiile în care "volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent".
Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.
Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie.Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."
Vaccin antigripal
Când ajunge vaccinul în cabinetele medicilor de familie?
În cabinetele medicilor de familie, o a doua tranșă de vaccinuri este așteptată în jurul datei de 20 noiembrie, a declarat, pentru HotNews.ro, Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Când vom putea cumpăra vaccin antigripal din farmacii?
Vaccinul antigripal ar putea reveni în farmaciile din România la finalul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie. O nouă livrare de vaccinuri este planificată în România la finalul lunii noiembrie, au declarat reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, pentru HotNews.ro.
De ce medicii de familie nu au vaccinul nici la începutul lunii noiembrie?
În cabinetele medicilor de familie, vaccinul este administrat gratuit doar categoriilor de persoane considerate cu risc - persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii. Ministerul Sănătății a cumpărat, anul acesta, 1,5 milioane de doze de vaccin - cu 200.000 mai multe decât anul trecut.
Prima tranșă de vaccinuri din cele 1,5 milioane de doze cumpărate de Ministerul Sănătății a ajuns în România luna trecută, însă medicii de familie au primit atunci o cantitate foarte mică, iar majoritatea dozelor de vaccin au mers către spitale, pentru imunizarea personalului medical, către centrele care găzduiesc bătrâni instituționalizați și în centrele de refugiați.
"Nu știu de ce întotdeauna consideră că la medicii de familie trebuie să ajungă ultimele", spune Sandra Alexiu, care a explicat că acest lucru se întâmplă în fiecare an - medicii de familie primesc ultimii vaccinul. Luna trecută, un medic de familie a primit, în general, doar câteva zeci de doze. Sandra Alexiu, care este medic de familie în Ilfov, spune că a primit, din prima tranșă de vaccinuri, doar o zecime din numărul de doze pe care l-a solicitat.
Abia la sosirea în țară a celei de-a doua tranșe de vaccinuri, medicii de familie speră să primească un număr de doze cât mai apropiat de numărul celor solicitate. Acest lucru ar urma să se întâmple în jurul datei de 20 noiembrie.
De ce lipsește vaccinul și din farmacii?
Persoanele care nu intră în categoriile cu risc, dar vor totuși să se vaccineze, au opțiunea de a cumpăra vaccinul din farmacii - prețul nu depășește 50-60 de lei.
Vaccinul lipsește însă, anul acesta, și din farmacii, ceea ce reprezintă un lucru mai puțin obișnuit.
Cum s-a ajuns aici? "Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze", a explicat medicul Sandra Alexiu, pentru HotNews.ro.
Cum s-a ajuns ca vaccinurile din farmacii să fie de 5 ori mai puține decât cererea? "În ceea ce privește România, volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent. În plus, respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât în rândul categoriilor de populație la risc cât și în rândul adulților sănătoși, am susținut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie", au explicat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei Sanofi, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial.
"Comparativ cu sezonul de gripă precedent, chiar dacă în acest sezon volumul total de vaccinuri gripale asigurat la nivel de țară este mai mare, am observat de asemenea și o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari. Tocmai de aceea, încercăm să suplimentăm cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra și putem să vă informăm că o nouă livrare este planificată pentru România spre finalul lunii noiembrie. Astfel, oamenii se vor putea vaccina înainte de venirea iernii și înainte de vârful sezonului de gripă, care a fost observat, în general, în ianuarie. Dar este important de menționat că, în România, vaccinarea antigripală este acoperită în proporție de 85% prin Programul Național de Imunizare (pentru categoriile de populație la risc) și în proporție de 15% de piața privată (pentru populația neacoperită prin PNI), piață pe care compania noastră activează alături de alți 2 producători farmaceutici", mai spun reprezentanții Sanofi.
Vaccinul, întârziat în întreaga lume după ce una dintre tulpini a fost decisă mai târziu
Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional - una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.
"De obicei, trebuia în jur de 15 octombrie, poate chiar 1 octombrie, să fie deja la noi. Anul acesta a fost însă o problemă pentru că una dintre tulpinile din vaccin a apărut mai târziu. Este o problemă la nivel internațional, vaccinul vine mai târziu în toată lumea, fiindcă sursa de la a patra tulpină a trebuit să fie schimbată. Vaccinul este compus din 4 tulpini și una dintre ele a fost decisă mai târziu decât se întâmpla de obicei. Din această cauză, toată schema vaccinului, care e aceeași pentru întreaga lume, a fost decisă cu o mică întârziere. Din acest motiv, calendarul din toată lumea s-a decalat", a precizat Sandra Alexiu.
Sandra Alexiu: În octombrie am primit mai puțin de o zecime din câte vaccinuri am cerut
Din prima tranșă de vaccinuri care a ajuns în țară și urmează să fie administrate gratuit, Sandra Alexiu, medic de familie în județul Ilfov și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a primit "mai puțin de o zecime din ce am cerut".
Așteaptă acum cel de-al doilea lot de vaccinuri, în speranța că va primi un număr de doze cât mai apropiat de cel solicitat.
"Presupun sau măcar sper că după 20 noiembrie vine lotul cel mare, pentru că Ministerul Sănătății a cumpărat aproape 1,5 milioane de doze și a furnizat vaccin, într-o primă fază, către cei care au prioritate, respectiv centrele de refugiați, imigranți, colectivități închise, personal medical și doar ce a rămas a ajuns la medicii de familie, din primul lot de vaccinuri. În paranteză fie spus, noi, medicii de familie, nu suntem personal medical din linia întâi, ci personal medical din linia a doua - adică întâi se dă la spitale, iar la noi ce rămâne. Dar noi am făcut niște studii și gradul de acoperire vaccinală a personalului medical la nivel mondial este foarte scăzut, dub 50%", spune Sandra Alexiu.
Medicul Sandra Alexiu
În acest moment, pacienții Sandrei Alexiu nu găsesc nicăieri vaccinul antigripal: "Situația este așa: nu se mai găsește vaccinul în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Au fost mult mai multe solicitări decât în alți ani, ceea ce este bine, pentru că în sfârșit oamenii au înțeles că trebuie să se vaccineze din timp. Pe de altă parte, nu mai găsesc de cumpărat aproape nimic, nicăieri. Singurul vaccin care se găsește la ora asta este vaccinul care se administrează intranazal pentru categoria de vârstă 2-18 ani. Ăsta e singurul care se găsește."
Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că "important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie. În România s-a întâmplat, doi ani la rând am avut două vârfuri - unul în ianuarie cu gripă de tip A și unul în februarie cu gripă de tip B. Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie tot nu este târziu."
Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov subliniază că vina pentru întârzierea vaccinului în cabinete nu aparține autorităților din România, în condițiile în care a existat și o problemă la nivel mondial: "Ai noștri au altă vină: că medicii de familie trebuie să se ducă să își ia singuri vaccinurile de la Direcțiile de Sănătate Publică, la medicii de familie trimit vaccinuri ultima dată etc."
Sandra Alexiu mai spune că Ministerul Sănătății a cumpărat, anul acesta, cel mai bun vaccin de pe piață: "Din fericire, anul acesta au luat puțin mai multe vaccinuri și au cumpărat vaccin tetravalent - au investit aproape de 4 ori suma față de anul trecut. Au cumpărat cel mai nou vaccin, vaccin tetravalent, nici nu mă așteptam ca anul acesta să facă această investiție", spune medicul.
Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri din lume: Am observat o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal
Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, care produce și aduce în România vaccinul de VaxigripTetra, a observat, anul acesta, în România, "o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal": "Comparativ cu sezonul de gripă precedent, chiar dacă în acest sezon volumul total de vaccinuri gripale asigurat la nivel de țară este mai mare, am observat de asemenea și o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari. Tocmai de aceea, încercăm să suplimentăm cantitatea de vaccinuri VaxigripTetra și putem să vă informăm că o nouă livrare este planificată pentru România spre finalul lunii noiembrie", au declarat reprezentanții companiei, pentru HotNews.ro.
Odată cu noua livrare planificată la finalul lunii noiembrie, "oamenii se vor putea vaccina înainte de venirea iernii și înainte de vârful sezonului de gripă, care a fost observat, în general, în ianuarie. Dar este important de menționat că, în România, vaccinarea antigripală este acoperită în proporție de 85% prin Programul Național de Imunizare (pentru categoriile de populație la risc) și în proporție de 15% de piața privată (pentru populația neacoperită prin PNI), piață pe care compania noastră activează alături de alți doi producători farmaceutici", spun reprezentanții Sanofi.
Anul acesta, fiind cel mai mare producător mondial de vaccin gripal, pentru sezonul gripal 2019-2020 din Emisfera Nordică, Sanofi Pasteur spune că s-a angajat să livreze cu 10% mai multe doze de vaccin în comparație cu sezonul precedent (inclusiv o creștere de peste 20% în Europa) pentru a contribui la imunizarea cât mai multor persoane împotriva gripei.
În ceea ce privește România, volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, "pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent. În plus, respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât în rândul categoriilor de populație la risc cât și în rândul adulților sănătoși, am susținut un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie", spun reprezentanții companiei.
Cu toate acestea, cererea a depășit cu mult oferta.
Compania Sanofi Paster ține să explice și faptul că "producția, respectiv distribuția de vaccinuri gripale reprezintă un proces complex" și că "există 3 aspecte-cheie care influențează furnizarea de vaccin gripal în toate țările, inclusiv în România":
"În primul rând, trebuie să ținem cont de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care, cu ajutorul epidemiologilor din întreaga lume, selectează tulpinile de virus ce urmează să fie incluse în vaccinurile gripale pentru sezonul care urmează."
"În al doilea rând, avem în vedere cererea de vaccin gripal din sezoanele precedente pentru a estima cantitatea necesară pe piața respectivă."
"În al treilea rând, și ca urmare a celor de mai sus, fiecare producător farmaceutic demarează procesul de producție cât mai devreme posibil. Timpul minim necesar pentru producția unui vaccin gripal este de 6 luni, după care producția de vaccin gripal se încheie și toate vaccinurile sunt ambalate și pregătite pentru a fi distribuite către țări."
Epidemie de gripă în România la începutul acestui an, soldată cu 196 de decese
În România a fost declarată oficial, la începutul acestui an (pe 30 ianuarie), epidemie de gripă, care s-a încheiat oficial după aproape 3 luni.
Epidemia a fost declarată oficial după ce se înregistraseră 54 de decese cauzate de gripă. Numărul total de decese, până la finalul epidemiei, a fost de 196.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, săptămâna trecută, primele 5 cazuri de gripă înregistrate în România în acest sezon.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Profitul Hidroelectrica se prăbușește accelerat prin incompetenta manageriatului: 56% la venituri mai mici cu 26%. Cea mai slaba productie de energie din ultimii 10 ani
Hidroelectrica raporteaza un profit net de 589 mil. lei in T1/2025, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada din 2024, ...
-
Conturile Vaticanului: Ce reprezintă datoria de două miliarde pe care Bergoglio a lăsat-o moștenire Papei Leon al XIV-lea
În 2013, Benedict al XVI-lea a demisionat din rolul sau de vicar al lui Hristos pe Pamant, dar și din cel de șef a ...
-
Analiză: Acordul care a trădat Europa - când Germania a fost scoasă din joc!
Nimeni nu s-a așteptat ca tradarea sa vina așa: rece, legala, semnata cu pixul și pecetluita cu o strangere de mana. Ger ...
-
Secretele Conclavului, dezvăluite. Cum a ajuns Robert Prevost Papa Leon al XIV-lea
Valul de mister de la Vatican incepe sa se ridice, aruncand lumina asupra modului in care 133 de cardinali din intreaga ...
-
Apar primele acuzații la adresa Papei Leon. Ce s-a întâmplat la Chicago și în Peru legat de abuzuri sexuale cu minori
Cu șase saptamani inainte ca cardinalul american Robert Prevost sa devina Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivor ...
-
Planul OTOKAR: Turcia își folosește industria de apărare pentru a construi alianțe în Balcani pentru o expansiune a influentei la Marea Neagră
Gigantul turcesc Otokar și Automecanica S.A. au facut un parteneriat prin care vor produce la Mediaș celebrele blindate ...
-
O analiză terifiantă: Planul Rusiei pentru Statele Unite
Autor: Françoise Thom, expert in situatia Rusiei Serviciile ruse lucreaza de mai multe decenii pentru a dist ...
-
OMS face presiuni pentru o alianță tehnologică permanentă pentru a instituționaliza mesajele digitale privind sănătatea și controlul comportamentului
O personalitate de rang inalt din cadrul Organizației Mondiale a Sanatații pledeaza pentru un parteneriat reinnoit și du ...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu