Adversarii Ursulei von der Leyen. Care sunt cele 3 grupuri suveraniste din Parlamentul European și ce le diferențiază
Postat la: 22.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ursula von der Leyen și-a asigurat un nou mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene, cu susținere masivă. Între timp, opoziția "de dreapta" e destul de palidă și de divizată, în trei grupuri: Conservatorii, Patrioții și Suveraniștii.
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) a fost creat în 2009, în timp ce Patrioți pentru Europa (PfE), în 2024. Cel din urmă este un continuator al Identitate și Democrație (ID) și conține și foști membri ai Conservatorilor. Mai există și Europa Națiunilor Suverane (ESN), un grup mai mic, format tot din acest an. Este considerat mai radical, cei mai mulți membri sunt din Germania, iar o bună parte dintre aceștia au fost expulzați din ID.
Din ECR (78 de membri, în total) fac parte membri ai unor partide precum Fratelli D'Italia - 24 de membri, ai Georgiei Meloni, respectiv Lege și Justiție (PiS), din Polonia - 20 de membri. PfE (84 de membri, în total) îi are în capul lisei pe francezii lui Jordan Bardella și Marine Le Pen, de la Rassemblement National (RN), nu mai puțin de 30, dar și pe italienii de la Lega, 8 la număr. De asemenea, Fidesz-ul lui Viktor Orban are 11 membri. Cei mai mulți membri ai ESN sunt din Alternative fur Deutschland (AfD), 14 la număr, din totalul de 25.
Toate cele trei grupuri de opoziție sunt etichetate drept „extremiste" de putere, toate susțin „Europa Națiunilor", nu crearea „Statelor Unite ale Europei", respectiv o federalizare a UE. De asemenea, se poziționează împotriva imigrației necontrolate, dar prezintă și anumite diferențe.
„Problema cea mai importantă, de diferențiere a acestor grupuri necentriste din Parlamentul European este atitudinea față de Rusia. Practic, numai grupul lui Viktor Orban e cel care cere pace sau o negociere cu Rusia. Conservatorii, în niciun caz, pentru că aici sunt polonezii de la PiS. Polonezii vor orice, numai pace cu Rusia nu. Asta e chestiunea care-i diferențiază și care-i face să nu poată ajunge la un punctaj comun. Astfel, opoziția din Parlamentul European este slabă", a declarat pentru Ziare.com Radu Enache, specialist în geopolitică.
AUR, parte din al patrulea cel mai puternic grup din Parlamentul European: „Partidul lui George Simion ajunge într-o oarecare respectabilitate europeană, care nu e puțin lucru". Faptul că AUR a intrat în tabăra ECR, cu șase europarlamentari, este o mișcare de imagine deosebit de importantă pentru formațiunea lui George Simion, susține analistul politic.
„AUR-ul lui George Simion s-a orientat oportunist, înscriindu-se în Grupul Conservator, unul dintre grupurile vechi, de prestigiu, de tradiție din Parlamentul European. Acolo au fost și conservatorii britanici, când Regatul Unit era parte a Uniunii Europene. Prin această mișcare, partidul lui George Simion ajunge într-o oarecare respectabilitate europeană, care nu e puțin lucru.
SOS România a fost refuzat de grupurile deja constituite și cei doi europarlamentari - Diana Șoșoacă, Luis Lazarus - sunt eurodeputați neafiliați, ceea ce le reduce foarte mult din marja de manevră, și așa mică, pe care o are Parlamentul European în politicile europene, după ce se votează Comisia și bugetul. Acum e greu de spus cum poți face o opoziție unită față de coaliția Popularilor și a Socialiștilor. Sunt grupuri care nu găsesc un limbaj comun sau niște limbaje comune, pentru a combate alianța centristă, care domină Parlamentul", a mai precizat politologul.
Deputații europeni se organizează în grupuri politice, care reunesc reprezentanți din diferite state membre pe baza afinităților lor politice. Un grup politic trebuie să fie compus din cel puțin 23 de deputați europeni, ce provin din cel puțin un sfert din statele membre. În acest moment, grupurile din Parlamentul European, potrivit site-ului oficial, sunt:
- Grupul Partidului Popular European Creștin Democrat (EPP) - 188 de membri (inclusiv membrii PNL);
- Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) - 136 de membri (inclusiv membrii PSD);
- Patrioți pentru Europa (PfE) - 84 de membri;
- Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) - 78 de membri (inclusiv membrii AUR);
- Grupul Renew Europe - 77 de membri (inclusiv membrii USR Dan Barna, Vlad Voiculescu și Eugen Tomac, de la PMP);
- Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană - 53 de membri (din care face parte independentul Nicolae Ștefănuță, fost membru USR);
- Stânga - 46 de membri.
- Grupul Europa Națiunilor Suverane (ESN) - 25 de membri;
- neafiliați - 32 de membri ai PE.
Așa cum se poate observa, PPE, S&D și Renew adună împreună peste 401 de membri, în timp ce opoziția „de dreapta", doar 187. PPE, S&D și Renew stabilesc prioritățile, la nivelul UE. Joi, Ursula von der Leyen și-a adjudecat un nou mandat în fruntea Comisiei. Ea a obţinut 401 voturi, în urma unei proceduri cu vot secret. Împotriva unui nou mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea executivului comunitar au votat 284 eurodeputaţi. De asemenea, au existat 15 abţineri. Majoritatea calificată a fost de 360 de voturi
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
-
Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
Documentele oficiale NASA scurse la iveală dezvăluie decenii de pregătire la nivel înalt pentru un eveniment de extincție în masă care urmează să înceapă în 2025.
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin clar pentru unii este ce este de fapt „conspirația".
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturile din locuințe rămân între 68-75 ˚F (20-24 ˚C).
-
Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o victorie categorică, la mare distanță de principalul său adversar. Ca atare, el va ocupa funcția de șef al statului în următorii cinci ani.
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa fostului președinte Klaus Iohannis. În cadrul unei emisiuni de televiziune, Georgescu a criticat vehement acțiunile lui Iohannis și a lansat acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 10.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu