Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Biden face dovada unui plan bine pus la punct de puterile globale: Ceea ce se va întâmpla în Orientul Mijlociu va modela lumea pentru următoarele cinci-şase decenii!

Postat la: 03.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Preşedintele american a declarat joi, într-o discuţie cu Gabriel Boric, preşedintele chilian, că ceea ce se întâmplă între Israel şi Hamas este un conflict de o gravitate istorică, ce va modela întreaga lume în următoarea jumătate de secol, relatează Le Figaro.

Reapariţia conflictului israeliano-palestinian a fost în centrul întâlnirii de joi dintre Joe Biden şi Gabriel Boric. În Biroul Oval, şeful statului american a analizat amploarea conflictului actual dintre Israel şi Hamas în contextul istoriei, potrivit unui comunicat Casei Albe. "După părerea mea, există momente, poate la fiecare şase sau opt generaţii, când lumea se schimbă într-un interval foarte scurt de timp", i-a spus el omologului său chilian, după care a adăugat: "Suntem în acel moment".

La aproape o lună de la atacul sângeros comis de luptătorii Hamas în Israel şi în condiţiile în care statul israelian bombardează Fâşia Gaza pentru a elimina organizaţia teroristă, cei doi şefi de stat au subliniat gravitatea momentului. "Cred că ceea ce se va întâmpla în următorii doi sau trei ani va determina cum va arăta lumea în următoarele cinci sau şase decenii", a declarat Joe Biden. "Poate că împreună putem să o facem mai bună", i-a spus el omologului său, în contextul în care Chile şi Statele Unite sărbătoresc 200 de ani de relaţii bilaterale.

În comunicatul său de presă, Casa Albă a relatat, de asemenea, începutul conversaţiei dintre cei doi lideri, care a căpătat un ton relaxat.

Gabriel Boric, care în 2021 a devenit cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării sale, la vârsta de 35 de ani, a fost tachinat de preşedintele american în legătură cu tinereţea sa. "Ascultă, ştii, singura problemă pe care o am cu tine este că eşti prea tânăr", i-a spus Joe Biden, care, la 80 de ani (peste câteva zile va împlini 81 de ani - n.r.), este cel mai în vârstă preşedinte din istoria Statelor Unite. "Asta nu este o problemă", i-a răspuns interlocutorul chilian, spre amuzamentul comun.

Joe Biden, el însuşi ales ca senator de foarte tânăr, şi-a comparat propria poveste cu cea a preşedintelui chilian. În 1972, când avea 30 de ani, preşedintele democrat a devenit cel mai tânăr senator din Congresul de la acea vreme. "Am fost ales când aveam 29 de ani. Trebuia să ai 30 de ani pentru a fi senator. A trebuit să aştept", i-a spus el omologului său chilian, înainte de a-l felicita: "Domnule preşedinte, e foarte bine". Amintindu-şi că el însuşi a fost ales în Congresul chilian la vârsta de 27 de ani, Gabriel Boric a adăugat. "Ei bine, atunci, împărtăşim acelaşi drum (...) Sper să ajung la fel de departe ca şi dumneavoastră".

Preşedintele chilian Gabriel Boric, care a condamnat în această săptămână bombardamentele aeriene ale armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza şi şi-a rechemat ambasadorul în Israel, a declarat joi că i-a spus preşedintelui Joe Biden că acţiunile Israelului încalcă dreptul internaţional, relatează Reuters.

Boric a declarat că a condamnat atacul din 7 octombrie asupra Israelului de către gruparea militantă Hamas, care a ucis 1.400 de persoane, şi a cerut eliberarea ostaticilor israelieni, dar a adăugat că bombardamentele de represalii ale Israelului asupra Gaza a ufost disproporţionate şi au încălcat dreptul internaţional.

"Aceste atacuri ale Hamas sunt fără justificare, merită o condamnare globală, dar răspunsul guvernului lui Benjamin Netanyahu merită, de asemenea, cea mai clară condamnare din partea noastră", a declarat el reporterilor după întâlnirea cu Biden de la Casa Albă. "Nu există nicio îndoială că putem spune că răspunsul a fost disproporţionat şi că încalcă dreptul umanitar internaţional", a adăugat Boric. "Dreptul unui stat de a se apăra are limite, iar aceste limite implică respectarea vieţii civililor nevinovaţi, în special a copiilor, şi respectarea dreptului umanitar civil", a punctat liderul chilian.

Întrebat ce spune Biden despre toate acestea, Boric a spus că nu este el în măsură să vorbească în numele preşedintelui american.

Casa Albă a emis mai târziu un comunicat în care a spus că Biden a "reafirmat eforturile continue de a creşte urgent şi de a susţine furnizarea de asistenţă umanitară care salvează vieţi - inclusiv alimente, apă şi îngrijiri medicale - către civilii din Gaza".

Biden se confruntă cu presiuni tot mai mari în străinătate şi în ţară pentru că nu a cerut încetarea focului în conflictul dintre Israel şi Hamas, deşi Casa Albă susţine acum o serie de "pauze" în lupte pentru a permite oamenilor să iasă din Gaza şi pentru a permite sosirea ajutoarelor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE