BRICS se pregătește să dea o lovitură de amploare țărilor NATO și UE
Postat la: 02.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Reuniunea anuală obișnuită a miniștrilor de externe ai Grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) va începe la Cape Town în prima parte a lunii iunie, urmată de o altă reuniune la nivel înalt la sfârșitul lunii august. De asemenea, sunt așteptați să participe președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin.
Șefii diplpmației din țările aparținătoare grupului BRICS, care cuprinde economiile emergente și reprezintă peste 40% din populația lumii și aproximativ 32% din PIB-ul global, se vor întâlni joi și vineri în Africa de Sud pentru a discuta principalele probleme geopolitice, inclusiv prima extindere a blocului într-un deceniu ca reprezentant al *Sudului Global pentru a oferi o alternativă la G7, relatează Hirado.
La summitul de la Cape Town, diplomați de rang înalt din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud vor lua în considerare cererile formale și informale de aderare din cel puțin 20 de țări și vor conveni asupra viitoarelor modalități de extindere pentru grup. Extinderea planificată, propusă pentru prima dată de China, ar spori reprezentarea țărilor din Africa, America Latină, Orientul Mijlociu și Asia, deoarece Egiptul, Nigeria, Mexicul, Iranul, Indonezia și Turcia se numără printre țările interesate.
"Aceasta este o veste extrem de pozitivă pentru grup, deoarece arată că Sudul Global are încredere în conducerea BRICS", a declarat Anil Sooklal, ambasadorul Africii de Sud la BRICS, adăugând că eforturile de stimulare a comerțului cu monede locale vor face parte, de asemenea, din negocieri. Termenul de Sud Global se referă la o grupare liberă de aproximativ o sută de națiuni, dintre care multe sunt țări în curs de dezvoltare și nu aparțin zonei de captare imediată a oricărei mari puteri. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei simt că nu au niciun cuvânt de spus în luarea deciziilor la nivel mondial.
Aceasta este ceea ce grupul BRICS încearcă să remedieze, ademenind aceste state cu promisiuni ale unei ordini internaționale mai "incluzive". Ei își imaginează o lume multipolară în viitor, care nu este dominată de una sau două puteri hegemonice, în care țările mai mici au o mai mare independență și opțiuni pentru a-și determina propriile interese.
Izbucnirea războiului Rusia-Ucraina și blocajul masiv din lume au făcut BRICS și mai important, în special pentru țările din Sudul Global care doresc să reziste narațiunii Occidentului despre "autocrație versus democrație". Desigur, majoritatea țărilor care doresc să adere la BRICS nu sunt în mod clar rivale ale G7 și nici nu se opun în mod necesar ordinii mondiale liberale, ci doresc doar să reducă riscurile economice într-un mediu geopolitic și geoeconomic din ce în ce mai imprevizibil.
Dacă este extinsă, BRICS ar trebui, de asemenea, să ofere o platformă pentru ca alte țări emergente să își reprezinte interesele și să își coordoneze acțiunile. Acest lucru a fost recunoscut și de membrii G7, după cum arată, de exemplu, participarea lor la summiturile dintre India și Brazilia.
Potrivit experților, grupul BRICS beneficiază de faptul că țările sale membre s-au concentrat în mod tradițional mai mult pe probleme de dezvoltare decât G7 și sunt, de asemenea, mult mai flexibile în domeniul politic.
Dacă reușesc să decidă cu privire la admiterea de noi membri, ponderea organizației în economia mondială este de așteptat să crească în continuare în acest an. Toate acestea pot accelera erodarea rolului dolarului în comerțul mondial, deoarece membrii grupului au în mod clar un interes în creșterea independenței față de dolarul american. Pentru Statele Unite, tendința este disperată. Numai India a fost deja de acord să se stabilească în rupii indiene cu cel puțin 18 țări, inclusiv Rusia.
"Este vorba despre independența financiară și suveranitate", a spus Sooklal.
"Țările noastre (...) Nu vor să fie legați de o anumită monedă sau de o anumită instituție financiară", a adăugat Sooklal.
Țările BRICS și-au dat seama că actualul sistem de plăți bazat pe dolar îi face vulnerabili, nu în ultimul rând la sancțiunile americane. Nu este o coincidență faptul că Moscova și Beijingul și-au intensificat comerțul cu propriile monede cu ordine de mărime la scurt timp după ce Rusia a fost lovită cu sancțiuni pe scară largă de Occident din cauza războiului său din Ucraina. Reducerea dependenței este, de asemenea, esențială pentru China. În competiția geopolitică cu intensificarea SUA, acest lucru ar putea limita, de asemenea, impactul sancțiunilor SUA asupra celei de-a doua mari economii a lumii.
Alexander Babakov, vicepreședinte al Dumei ruse, a anunțat pe 30 martie că organizația lucrează la dezvoltarea unei noi monede, care urmează să fie prezentată la summitul de la Durban din august. "Trecerea la decontarea în moneda națională este primul pas. Următorul lucru este să asigurăm circulația unei monede fundamental noi în format digital sau sub orice altă formă în viitorul apropiat", a spus Babakov, adăugând că moneda comună care urmează să fie creată va fi legată nu numai de valoarea aurului, ci și de alte grupe de produse, pământuri rare.
Înaintea summitului de la sfârșitul verii, Bloomberg a informat că Africa de Sud este așteptată să încerce să "eludeze" mandatul internațional de arestare împotriva lui Vladimir Putin (în ciuda apartenenței Africii de Sud la Curtea Penală Internațională de la Haga).
Sud-africanii vor încerca să realizeze acest lucru prin garantarea "imunității diplomatice" tuturor politicienilor prezenți la reuniune.
Dacă președintele rus va participa la summit, va fi pentru prima dată în acest an când va părăsi Rusia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Războiul din Ucraina a lovit economiile europene dar ce e mai rău abia urmează. In ce tară din UE se sparge buba
Războiul din Ucraina a redus creşterea economică şi a împins în sus "considerabil" inflaţia în Europa, cu efecte mai grave care urmează să vină, a declarat Banca Naţională a Elveţiei într-un studiu publicat vineri.
-
Oamenii de știință sunt convinși! Un ocean ascuns sub gheaţă se află la originea CO2-ului de pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter
Dioxidul de carbon detectat pe una dintre lunile planetei Jupiter, Europa, provine dintr-un ocean aflat sub un strat gros de gheaţă, potrivit datelor transmise de telescopul spaţial James Webb, care sporesc speranţele potrivit cărora această apă ascunsă ar putea susţine viaţa.
-
ANAF a scos la vânzare mașini cu kilometrii dați înapoi: Ce spune un angajat al instituției
ANAF a anunțat că va organiza o licitație pentru a vinde mai multe mașini de lux, însă a furnizat informații eronate cu privire la kilometrajul real al acestor vehicule. De exemplu, în cazul unui BMW, s-au omis peste 100.000 de kilometri din ultima înregistrare efectuată la RAR, conform ProMotor.ro.
-
Mircea Badea, comentariu spumos despre extratereștrii prezentați în Mexic: Sper că în 1.000 de ani au mai evoluat. Ăștia par cam sfrijiți
Mircea Badea a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre corpurile a unor presupuși extratereștri prezentați în fața Congresului mexican.
-
Descoperire fără precedent: Structură de lemn de aproape o jumătate de milion de ani
O decoperire fără precedent a fost făcută în Zambia. Arheologii au scos la suprafață o structură de lemn, veche de aproape o jumătate de milion de ani, despre care spun că este „extraordinară" și unică în arhivele științifice.
-
Zelenski la Casa Albă: în ciuda argumetelor aduse, nu a reuşit să-l convingă pe Biden să-i dea mult doritul sistem ATACMS - VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat joi, la Washington, să consolideze sprijinul SUA pentru ţara sa, având întâlniri la Pentagon, la Congres şi în final la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden.
-
Un bărbat care a condus cu Google Maps a murit după ce s-a prăbușit șase metri în gol
Un bărbat a condus pe un traseu recomandat de Google Maps și a murit plonjând cu mașina șase metri. Google Maps îl îndrumase către o zonă în care un pod s-a prăbușit de mai mulți ani. Familia acestuia dă în judecată gigantul tehnologic.
-
Blestem cu premoniție : O lesbiană cu origini românești și-a înșelat mama cu 150 de milioane de dolari a murit după ce a căzut de pe o clădire
O autoproclamată cântăreață și actriță din Brazilia, cu origini românești, acuzată că și-a înșelat propria mamă cu aproape 150 de milioane de dolari, a murit după ce a căzut de pe o clădire. Ea avea 49 de ani.
-
Limba secretă vorbită și cunoscută doar de femei: insula în care bărbații nu înțelegeau nimic
De-a lungul istoriei, în majoritatea zonelor lumii, femeile nu aveau foarte multe drepturi, fiindu-le interzis inclusiv să citească sau să învețe. Așa a luat naștere limba Nüshu, care s-a vorbit pe o insulă din provincia chineză Hunan.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Macron anunță un puci în România și Bulgaria intr-o comparație cu Nigerul
- 2.Convoaie de mercenari Wagner se îndreaptă din Belarus spre Rusia
- 3.India își va schimba numele din 18 septembrie
- 4.ONU se trezește din somnul globalist vrea să deschidă Consiliul de Securitate pentru Africa după reuniunea BRICS
- 5.Alex Soros: Trump amenință să răstoarne Noua Ordine Mondială
- 6.Lovitura de stat din Gabon umple paharul la Bruxelles: "Ceea ce se întâmplă în Africa de Vest este o mare problemă pentru Europa"
- 7.Vladimir Putin și Xi Jinping vor lipsi de la summit-ul G20. Joe Biden rămâne cu ochi-n soare!
- 8.Calul Troian al lui Putin: Cum infiltrează câte un om în interior acolo unde nimeni nu se așteaptă
- 9.Ursula cere o aplicație de Identitate Digitala care să stocheze totul: date personale, administrative, medicale, de card, permis de conducere etc
- 10.Interviu Tucker Carlson - Viktor Orban: SUA pun paie pe foc în Ucraina - "Soldații maghiari mor ca cetățeni ucraineni pentru Ucraina"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu