Crizele globale se țin lanț - Lumea dezamăgită de ONU caută acum răspunsuri în altă parte (Bloomberg)
Postat la: 16.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Un război brutal și crunt în Ucraina. Guverne răsturnate în Niger și Gabon. Ostilitate persistentă din cauza pandemiei Covid-19 și a distribuției inegale a vaccinurilor salvatoare de vieți.
În timp ce zeci de lideri mondiali se adună la New York pentru reuniunea anuală a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, problemele globale apar rapid și în număr mare la ușa organismului mondial - fără soluții la vedere. Și multe țări încep să se uite în altă parte pentru a face ceva în legătură cu ele, notează Bloomberg.
ONU, care a fost odată forumul central pentru a încerca să rezolve disputele geopolitice, se află din ce în ce mai mult pe marginea noii politici globale, incapabilă să țină pasul cu gama de șocuri, crize și lovituri de stat care par să fractureze lumea. Acest lucru a fost evidențiat de neputința sa de a interveni în locuri în care, în anii trecuți, ar fi fost în centrul atenției - lovitura de stat din Niger din această vară, de exemplu, sau cea mai recentă prăbușire în haos din Haiti.
Este o situație dificilă pe care chiar și SUA - care au contribuit la crearea ONU, în încercarea de a-și consolida poziția de lider mondial - a ajuns să o recunoască. Secretarul de stat Antony Blinken a făcut acest lucru clar într-un discurs de săptămâna trecută, descriind tulburările în termeni aproape apocaliptici.
"Ceea ce trăim acum este mai mult decât un test al ordinii de după Războiul Rece - este sfârșitul ei", a spus Blinken. "Forjarea cooperării internaționale a devenit mai complexă. Nu numai din cauza tensiunilor geopolitice în creștere, ci și din cauza dimensiunii uriașe a problemelor globale."
Desigur, oficialii au declarat că ONU este irelevantă și i-au prezis dispariția de atât de mult timp încât este practic un clișeu. Dar sentimentul de stare de rău se simte deosebit de acut în acest an. Pe măsură ce războiul din Ucraina se macină, Consiliul de Securitate a fost paralizat din cauza locului ocupat de Rusia ca membru permanent al acestui organism.
Dacă țările care domină ONU continuă să se împotrivească reformei, sudul global nu va avea altă opțiune decât să caute opțiuni în afara sistemului ONU, inclusiv cele oferite de China, a declarat un diplomat din țările în curs de dezvoltare, care a cerut să nu fie identificat pentru a vorbi deschis.
În prezent, Rusia ia în calcul încheierea de acorduri de armament cu Coreea de Nord, încălcând în mod deschis sancțiunile ONU pentru care a votat cândva. ONU a intermediat un acord pentru exportul de cereale ucrainene în ciuda conflictului, doar pentru a-l vedea cum se prăbușește atunci când președintele Vladimir Putin a renunțat, o decizie despre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că ar "lovi în plin oamenii aflați în nevoie de pretutindeni".
"ONU este așa cum a fost - diviziunile din ordinea mondială au împiedicat funcționarea sa eficientă de ceva timp", a declarat Manoj Joshi, un distins membru al think tank-ului Observer Research Foundation din New Delhi.
Alte țări care au căutat mult timp să zdruncine ONU privesc acum dincolo de aceasta. India și Brazilia, care au susținut mult timp astfel de reforme, își îndreaptă mai multă energie către gruparea BRICS, formată din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. India se concentrează, de asemenea, asupra așa-numitului Quadruplu, format din SUA, India, Japonia și Australia.
China, cu scopul de a înlătura SUA, a condus efortul global de a perturba ordinea mondială existentă, făcând presiuni pentru extinderea BRICS în august prin invitarea Arabiei Saudite, Iranului, Egiptului, Argentinei, Etiopiei și Emiratelor Arabe Unite, prima extindere a grupului în peste un deceniu.
"Ar trebui să ajutăm la reformarea guvernanței globale", le-a spus liderul chinez Xi Jinping liderilor BRICS într-un discurs în care a desfășurat o critică abia voalată la adresa Occidentului. "Să se grupeze pentru a forma grupuri exclusive și să își împacheteze propriile reguli ca fiind norme internaționale" este inacceptabil, a spus el.
Este un semn revelator faptul că, în acest an, președintele Joe Biden va fi singurul lider dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate care se va prezenta în persoană la dezbaterea din cadrul Adunării Generale. Șefii de stat din China, Rusia, Franța și Marea Britanie vor rămâne acasă.
Unele națiuni dau vina direct pe SUA. După ce au cerut binecuvântarea Consiliului de Securitate al ONU pentru invazia Irakului în 2003, SUA au continuat oricum, când organismul a refuzat să facă acest lucru. Fostul președinte Donald Trump a zdruncinat organizația până în măduva oaselor prin decizia sa de a părăsi Organizația Mondială a Sănătății, o decizie asupra căreia Biden a revenit ulterior.
Oficialii americani au recunoscut în repetate rânduri necesitatea de a face ca Organizația Națiunilor Unite să reflecte lumea așa cum este ea, nu așa cum era la înființarea organismului mondial după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar vocea SUA a fost, de asemenea, diminuată, având în vedere posibilitatea ca Trump să revină la președinția SUA în 2025 și să o zguduie din nou.
"Este adevărat de ceva vreme că Organizația Națiunilor Unite nu este singurul joc din oraș, iar acest lucru se întâmplă din ce în ce mai des", a declarat Stewart Patrick, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace. "Aveți fisuri care au apărut, iar un aspect problematic este că aceste fisuri nu se întind doar de la est la vest, ci și de la nord la sud."
Există, de asemenea, și o animozitate internă evidentă. O mare parte a problemei poate fi urmărită până la criza Covid-19, când țările sărace s-au simțit abandonate de țările mai bogate care au acaparat vaccinurile. O linie de falie similară se manifestă în legătură cu criza climatică, țările cu venituri mici fiind nemulțumite de faptul că țările bogate, responsabile de cea mai mare parte a poluării din lume, le cer să își limiteze propria producție.
"Multe țări cu venituri mici se află acum în căutarea de noi parteneri sau se întreabă dacă singura cale de acțiune viabilă este să încerce să-și rezolve singure problemele", a scris Mark Suzman, directorul executiv al Fundației Bill și Melinda Gates, în Foreign Affairs.
Chiar și acele guverne care doresc sprijinul ONU se trezesc excluse. Taiwan, pe care China îl revendică ca teritoriu propriu, a căutat mult timp accesul la sistemul ONU sau cel puțin protecția acestuia - o idee pe care conducerea de la Beijing a refuzat să o accepte.
"Este foarte dezamăgitor faptul că Consiliul de Securitate nu este capabil să răspundă în mod eficient la încălcări grave ale securității în întreaga lume", a declarat ambasadorul de facto al Taiwanului în SUA, Hsiao Bi-khim, într-un interviu. "Suntem cu toții conștienți de interesele noastre comune și de agenda noastră comună în menținerea păcii globale. Acesta este motivul pentru care a fost fondată ONU".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu