France24: De ce blochează Israelul orice tip de înțelegere în Gaza. Multe motive nici nu au legătură cu luptele din enclavă
Postat la: 10.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Armata israeliană a lovit miercuri ținte în Fâșia Gaza, după ce a ocupat principalul punct de trecere a frontierei cu Egiptul, la Rafah. Cu o zi înainte Israelul refuzase o propunere de încetare a focului acceptată de Hamas, care includea o retragere a Israelului din teritoriu și un schimb de ostatici și prizonieri palestinieni. Statul israelian afirmă însă că vrea să continue negocierile. France 24 trece în revistă motivele blocajului.
Este acesta ultimul pas înainte de o operațiune israeliană de mare anvergură în Rafah? Sau o modalitate de a face Hamas să cedeze, odată pentru totdeauna, în problema ostaticilor?
Armata israeliană a efectuat lovituri miercuri, 8 mai, împotriva orașului palestinian supraaglomerat Rafah, după ce a preluat controlul punctului de trecere dintre Egipt și sudul Fâşiei Gaza, principala poartă de acces pentru livrarea de ajutor umanitar în enclavă. Aproximativ 1,4 milioane de locuitori din Gaza trăiesc înghesuiți în Rafah, a cărui populație a crescut de șase ori de la începutul ofensivei israeliene din Gaza din 13 octombrie, ca răspuns la atacurile ucigaşe ale Hamas pe teritoriul israelian, relatează France 24 citat de Rador Radio România.
De săptămâni întregi aliații Israelului, în frunte cu Statele Unite, încearcă să convingă statul israelian să renunțe la planul său de ofensivă terestră de mare anvergură la Rafah, invocând riscul unei noi catastrofe umanitare. În ciuda presiunilor internaționale, Israelul a respins pe 7 mai o propunere de încetare a focului negociată la Cairo și acceptată de Hamas [Afirmația aceasta dezinformează prin omisiune. Hamas a luat practic ultima propunere acceptată de Israel și respinsă de ea, a modificat-o și a anunțat public că și-a acceptat propria contraofertă. Israelul, necunoscând măcar conținutul modificărilor, a fost obligat s-o respingă automat până la examinarea noilor termeni - n.red.]. Un acord care prevedea totuși un schimb între prizonierii palestinieni deținuți de Israel și ostatici deţinuţi de mișcarea islamistă palestiniană, ale căror familii cer cu ardoare eliberarea lor.
Luni seara Hamas a anunțat mediatorii din Qatar și Egipt că a acceptat propunerea de armistițiu în Fâșia Gaza. Această aprobare a provocat reacții puternice în enclava palestiniană și în special în Khan Younes, unde tinerii din Gaza s-au adunat în stradă pentru a-și exprima bucuria. Speranțe năruite rapid de cabinetul israelian. Biroul premierului a afirmat că această propunere este "departe de cerinţele israeliene", în timp ce a anunțat trimiterea unei delegații "la mediere pentru a epuiza posibilitățile de a ajunge la un acord" de armistițiu.
Potrivit Hamas, această propunere este un acord în trei faze, cu o durată de 42 de zile fiecare, cuprinzând o retragere israeliană completă din Fâșia Gaza, întoarcerea persoanelor strămutate și un schimb de ostatici, dintre care 132 sunt încă ținuți în Gaza, contra unor prizonieri palestinieni deținuți de Israel, cu scopul final de a obține o "încetare permanentă a focului".
Oferta Hamas cuprinde eliberarea a 33 de ostatici, "vii sau morți", câte trei pe săptămână, în timp ce Israelul cere eliberarea a 33 de ostatici vii, câte trei la fiecare trei zile, a indicat ziarul israelian "Haaretz".
"Întregul cabinet de război israelian a respins cele mai recente propuneri ale Hamas, declarând că aceste condiții pentru eliberarea treptată a ostaticilor nu sunt acceptabile", a declarat pentru "France 24" Marc Lefèvre, purtătorul de cuvânt al mișcării Peace Now, o asociație franceză apropiată de mișcarea israeliană Shalom Archav, care militează pentru o soluție cu două state.
"Propunerea Hamas urmărea să torpileze intrarea forțelor noastre în Rafah", a reacţionat Benjamin Netanyahu într-o declarație video, numind controlul punctului de trecere cu Egiptul "o etapă foarte importantă către distrugerea capacităților militare rămase ale Hamas" și în special "a celor patru batalioane teroriste" prezente în această zonă.
Pe lângă modalităţile de eliberare a ostaticilor, celălalt obstacol major se referă la natura însăși a cererii Hamas: o încetare a focului și nu un armistițiu. Pentru că mișcarea islamistă palestiniană afirmă că acest acord trebuie să permită o încetare de durată a ostilităților. O condiție care contravine obiectivului inițial susţinut de Benjamin Netanyahu, pur şi simplu distrugerea Hamas.
În opinia premierului israelian, menținerea presiunii militare asupra Hamas este esențială pentru a permite întoarcerea ostaticilor israelieni. O strategie contraproductivă, conform lui Oliver McTernan, directorul organizației britanice Forward Thinking, specialist în mediere.
"Aceste presiuni tind să întărească rezistența și reprezintă un mare pericol pentru viața ostaticilor (...) Fără o încetare a focului, este imposibil să li se garanteze securitatea, să se asigure că se pot reuni și să permită întoarcerea lor", deplânge el.
Marți, Hamas a anunțat moartea unui ostatic din cauza rănilor legate de bombardamentele israeliene. În propria sa țară, abordarea lui Benjamin Netanyahu este departe de a fi susţinută unanim. De luni de zile au loc demonstrații pentru a cere întoarcerea imediată a israelienilor reținuți din 7 octombrie de Hamas.
Marți, familiile ostaticilor s-au reunit din nou la Tel Aviv și Ierusalim. Unii dintre acești protestatari i-au cerut primului ministru să accepte acordul de încetare a focului propus pentru a pune capăt așteptării lor.
"Suntem gata să facem compromisuri pentru a aduce înapoi ostaticii, dar dacă nu avem de ales, vom intensifica operațiunea în toată Fâșia - în sud, în centru și în nord", a spus ministrul apărării, Yoav Gallant.
În spatele acestor declarații, cabinetul de război israelian înființat de Benjamin Netanyahu la 11 octombrie 2023 pentru a gestiona atacul Hamas împotriva Israelului rămâne în favoarea unei linii dure împotriva Hamas. Acesta este în special cazul a doi dintre cei mai extremişti membri ai săi: Bezalel Smotrich, ministrul finanțelor, și Itamar Ben Gvir, ministrul securității naționale, apărători fervenți ai ofensivei de mare anvergură la Rafah.
Miercuri, Statele Unite, primul partener militar al Israelului, au crescut și ele presiunea împotriva guvernului Netanyahu, anunțând suspendarea livrărilor de muniție și bombe din cauza "îngrijorărilor" legate de Rafah. În urmă cu o lună Washingtonul a autorizat transferul a mai multor miliarde de dolari în echipamente militare către Israel, exprimându-și public opoziția față de ofensiva terestră planificată în această zonă.
Pentru politologul Pascal Boniface, Israelul se află astăzi "la răscruce de drumuri". "Benjamin Netanyahu este blocat între presiunea foarte puternică din partea aliatului său american, care îi cere să nu efectueze această operațiune la Rafah, și presiunea celor doi aliați extremiști ai săi, Smotrich și Ben-Gvir, care amenință să părăsească guvernul, provocând căderea cabinetului. Ar fi atunci noi alegeri și Benjamin Netanyahu ar pierde puterea", analizează directorul și fondatorul Iris (Institutul de Relații Internaționale și Strategice). "Suntem aici și nu știm ce opțiune va alege prim-ministrul", conchide el.
Potrivit unui sondaj recent al canalului israelian 12, 58% dintre israelieni sunt în favoarea demisiei imediate a premierului Benjamin Netanyahu. În cazul alegerilor anticipate, partidul rivalului său Benny Gantz ar câștiga în Parlament, potrivit aceluiași studiu, cu mult înaintea Likud-ului lui Benjamin Netanyahu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
-
Era clar ca asa o sa se intample: Un nou război la orizont. Taiwanul este în alertă pe fondul intetirii activităţilor militare ale Chinei
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a ordonat joi unitaților de aparare și securitate sa intensifice eforturile de mo ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu