Politico: Demografia e bomba cu ceas care amenință democrația Europei
Postat la: 22.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Democrația e percepută în Europa drept o valoare fundamentală care se bucură de un sprijin larg și consecvent pe tot cuprinsul continentului. În consecință, valul de extrema dreaptă care se prezice că va sosi la alegerile europene de luna viitoare e considerat a fi nimic mai mult decât un fenomen trecător. Cu siguranță că democrația europeană va persista și va persevera în timp.
Însă acest final fericit de basm, ideea unei democrații inevitabile în Europa, e pe atât de reconfortantă pe cât e de greșită. Numeroase sondaje relevă că sprijinul consecvent pentru democrație e deja destul de redus în toată Europa. Și dacă demografia e totuna cu destinul, atunci se pare că susținerea publică pentru democrație va continua să scadă, existând posibilitatea ca Europa să ajungă la un punct de cotitură în care formele nedemocratice de guvernare nu numai că vor prinde rădăcini, ci vor începe chiar să înflorească.
Conform sondajului global din 2023 al Open Society Foundation, la care Foundation International Communications Hub (Comms Hub) a contribuit și pe care ulterior l-a analizat, numai 38% din adulții germani sunt susținători consecvenți ai democrației. În Franța aceeași cifră se situează la un jalnic 28%, în vreme ce Italia și Polonia sunt sub 45%.
Pentru a fi definit drept „susținător inconsecvent al democrației", un respondent trebuie să răspundă la cel puțin una din cinci întrebări într-un mod care contravine normelor democratice. Un respondent ar fi putut fi de acord că un conducător puternic care ignoră rezultatele electorale și autoritatea legală a parlamentului e acceptabil sau că o guvernare nedemocratică e preferabilă democrației. Ar fi putut răspunde că democrația e o formă de guvernare nepotrivită pentru țara sa sau că o formă potrivită ar fi o administrație militară. Teoretic, cu cât o persoană răspunde la mai multe întrebări într-un mod incompatibil cu democrația, cu atât mai puțin susține democrația.
Esențial e că această lipsă de susținere cuantificată în Franța, Germania, Italia și Polonia în 2023 nu este o anomalie statistică. O altă serie de sondaje a fost realizată în 2022 pentru European Movement International și a avut rezultate similare: de la o susținere minimă de 22% în România la o susținere maximă de 48% în Finlanda. Iar în șapte din cele nouă țări - Grecia, Italia, Germania, Estonia, Polonia, România și Ungaria - sprijinul consecvent pentru democrație nu depășește 45%.
Mai mult chiar, cu toate că această lipsă de susținere pentru ceva ce e considerat o valoare fundamentală a Europei e șocantă, nici măcar nu e este cea mai îngrijorătoare constatare scoasă la lumină de cercetarea noastră. Într-o majoritate a sondajelor noastre - toate cele patru din 2023 și șapte din cele nouă din 2022 - se vede că tinerii europeni au susținere consecventă pentru democrație mai mică decât părinții și bunicii lor.
De exemplu, în Germania doar 21% din generațiile Z și mileniali susțin consecvent democrația, față de 66% la cei trecuți de 70 de ani. În Polonia doar vreo 25% din cei cu vârste de 18-29 de ani susțin consecvent democrația, cu 17% sub media națională. Valabil și în Franța - cu numai 17% - și chiar în Italia unde, deși susținerea tinerilor e de 34%, în cazul italienilor bătrâni ea aproape se dublează.
Aceasta este o situație de criză care, dacă nu va fi abordată și corectată urgent, prevestește un viitor periculos pentru continent. Pe măsură ce actualii tineri europeni vor îmbătrâni și le vor lua locul cetățenilor vârstnici în societate - un proces pe care noi îl numim „succesiune demografică" - nucleul susținerii pentru democrație se va contracta inevitabil chiar și mai mult, pe tot cuprinsul Europei. Rezultatul? Un ecosistem social fertil pentru declinul democrației și, deloc improbabil, chiar pentru colapsul ei.
Această succesiune demografică nu este altceva decât o bombă cu ceas care ticăie deja, amplasată chiar în inima democrației europene.
Acum, firește că e posibil ca pe măsură ce actualii tineri vor îmbătrâni și susținerea lor pentru democrație să devină mai consecventă. Dar cum polarizarea politică pare că va persista indefinit și încrederea în instituțiile europene e la un minim istoric, cât de probabilă e de fapt această posibilitate? Dar ce se poate spune despre generația Alfa? Cât de probabil e ca acești copii să se maturizeze în susținători mai consecvenți ai democrației decât actualii tineri de 18-29 de ani?
Realitatea e aceea că succesiunea demografică e deocamdată doar o ipoteză. Însă bomba cu ceas pe care ea ar putea s-o producă e reală. E o concluzie simplu de tras aceea că, cu cât se reduce baza de sprijin consecvent pentru democrație în Europa, cu atât mai probabil e ca democrația să fie vulnerabilă la golirea ei de conținut de către demagogi și autoritari care vor să exercite puterea fără constrângerile regulilor și normelor democratice.
Demografia nu trebuie să fie neapărat totuna cu destinul, dar, fără o înțelegere mai aprofundată a problemei, declinul democrației e un deznodământ foarte probabil. Întrebarea e: ce-i de făcut pentru consolidarea sprijinului pentru democrație în rândurile tineretului european, înainte de a fi prea târziu?
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Mircea Geoană face o gafă monumentală în direct: "Dumnezeu să-i dea sănătate Regelui Mihai!"
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, a făcut o gafă monumentală, în direct la PRO Tv, în emisiunea Andreei Esca. Vorbind despre Regele Mihai, i-a urat acestuia 'sănătate!'. Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, în Elveția.
-
Soția unui finalist la "Puterea Dragostei" a fost ucisă în Olanda. Bărbatul a aflat despre crimă în închisoare
Gabriel Vasiliu, finalistul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Puterea Dragostei", a aflat din închisoare că soția sa, Ana Maria în vârstă de 34 de ani, a fost ucisă în Olanda.
-
Logo-ul Bluetooth are o origine interesantă care combină istoria nordică și simbolismul.
Acesta a fost creat prin combinarea a două rune ale scriptului viking, în special runele „Haglaz" (sig) și „Bjarkan" (ura), care reprezintă inițialele regelui danez Harald „Bluetooth" Gormsson, care a unit Danemarca și Norvegia în secolul al X-lea.
-
Ce trebuie să știe românii despre Declarația Unică Inteligentă și CNP-ul fiscal: "Nu se vor mai putea face erori. Nu este invaziv sau dăunător"
Actul normativ prin care actuala Declaraţie Unică va fi înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă (digitală) va fi promovat anul acesta, urmând ca, după adoptare, să fie aplicat din 2026, pentru veniturile anului 2025.
-
România conduce din nou în clasamentul celor mai scumpe piețe pentru electricitate. Vârful de preț a ajuns la 679 de euro/MWh
Energia electrică tranzacționată pe bursa pe piața pentru ziua următoare a ajuns miercuri, 11 septembrie, la aproape 152 de euro pe megawatt-oră în România, cel mai mare preț din Uniunea Europeană și țările învecinate.
-
Viorica Dăncilă intră în partidul lui Cristian Terheș și va candida la alegerile parlamentare din partea PNCR
O informație confirmată dă peste cap toate calculele făcute și dinamitează scena politică: Viorica Dăncilă se alătură partidului condus de Cristian Terheș și va candida pe listele PNCR -Partidul National Conservator Roman la alegerile parlamentare din această toamnă.
-
WSJ: Occidentul forțează Ucraina să-și stabilească obiective realiste pentru a pune capăt războiului
Pe măsură ce Rusia avansează pe front, oficialii occidentali vor ca Ucraina să prezinte obiective realiste de război, informează The Wall Street Journal (WSJ), citând surse în acest sens.
-
Rareș Bogdan anunta ruperea coalitiei dupa alegeri: "Eu nu mai doresc să stau la masă cu PSD. E razboi!"
Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, le-a spus miercuri jurnaliștilor că el „nu mai vrea să stea la masă cu PSD" și a adăugat că „singurul motiv pentru care PNL rezistă alături de PSD e războiul din Ucraina".
-
De ce au fost eliberate cele două doctorițe de la Sf Pantelimon. Motivarea scoate la iveală detalii șocante: Dușmanie între asistente și medici
A apărut motivarea magistraților în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, care a șocat opinia publică. Într-un scandal care a cutremurat sistemul medical, judecătorii au explicat de ce au decis eliberarea celor două doctorițe acuzate de omor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Declarație teribilă a ex-șefului CIA, care a ordonat uciderea lui Bin Laden: Avertisment înfricoșător despre Trump și Putin
- 2.Turcia isi ia adio de la UE si a facut cerere oficială să se alăture BRICS+ cu consecinte devastatoare pentru NATO, Orientul Mijlociu si zona Mării Negre
- 3.Ceva uriaș se pregătește în China: Giganții mondiali retrag miliarde de dolari într-un ritm record
- 4.Joc strategic de amploare: Alianța dintre Rusia, China și Arabia Saudită începe să producă rezultate
- 5.Ofensiva Ucrainei din regiunea rusă Kursk e de tip: "Acum ori niciodata!" (Analiză a publicației Foreign Policy)
- 6.Emmanuel Macron a scăpat la mustață de un puci: Mișcări interesante pe scena politică din Franța
- 7.Ursula e obsedata de misoginismul woke: O comisie UE formată și condusă de bărbaţi care o sfidează. Soarta Europei nu mai contează!
- 8.Noi dezvăluiri despre lichidarea liderului Hamas: unitatea de elită care a inspirat serialul Fauda a fost în spatele planului
- 9.Viktor Orban nu s-a mai abținut după Jocurile Olimpice: Vor răsturna lumea unde femeia e femeie!
- 10.A tunat si le-a adunat! Cele mai puternice femei din SUA au decis să lupte împotriva lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu