Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Republica autoproclamată Nagorno Karabah îşi anunţă autodizolvarea şi că va înceta să mai existe la 1 ianuarie 2024

Postat la: 28.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Republica autoproclamată Nagorno Karabah şi-a anunţat joi autodizolvarea sa şi a tuturor instituţiilor sale - începând de la 1 ianuarie 2024 -, la o săptămână după o ofensivă-fulger victorioasă a Azerbaidjanului, în urma a 30 de ani de conflict.

Liderul acestei enclave secesioniste azere, Samvel Şahramanian anunţă, în acest decret, dizolvarea "tuturor instituţiilor guvernamentale şi organizaţiilor (...) la 1 ianuarie 2024" şi stabileşte că, prin urmare, "Republica Nagorno Karabah (Arţah) încetează să existe". Armenii din Nagorno Karabah au fost înfrânţi militar, săptămâna trecută, în doar 24 de ore, o înfrângere care i-a obligat să capituleze în faţa Azerbaidjanului, o ţară de care s-au deprins prin secesiune la căderea URSS, în urmă cu peste 30 de ani.

Armenia, care a susţinut acest teritoriu timp de decenii, nu a intervenit militar de această dată, deschizând calea reintegrării regiunii în Azerbaidjan. Populaţia armeană din Nagorno Karabah a început un exod, iar aprocimativ 65.000 de oameni, reprezentând jumătate dintre cei 120.000 de locuitori ai enclavei, au fugit, în câteva zile, de frica de a fi ţinta represiunii azere, în pofida promisiunii Baku de a le respecta drepturile, scrie News.ro.

În decretul autodizolvării republicii autoproclamate, liderul Arţah - numele armean al nagorno Karabah - subliniază că după cunoaşterea condiţiilor întoarcerii regiunii sub controlul Azerbaidjanului, locuitorii şi refugiaţii vor putea "să ia individual decizia de a rămâne sau de a reveni în nagorno Karabah".

Într-o înregistrare video publicată pe reţele de socializare, realizatorul şi actorul american Mel Gibson le transmite un mesaj emoţionant armenilor din Nagorno Karabah. "Asistăm la un genocid în curs", denunţă producătorul de cinema australiano-american. El evocă "secole de reprirmare" ale armenilor "din cauza credinţei lor", actorul cunoscut prin poziţile sale creştine implotă comunitatea internaţională să acţioneze şi să angajeze "eforturi diplomatice" pentru ca locuitorii din Nagorno Karabah să se poată întoarce pe pământul lor. "Armenilor care suferă în continuare, le transmit păstraţi-vă curajul («don't loose heart!»). Dumnezeu este cu voi", încheie el.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE