Un raport ONU scoate la iveală date tulburătoare, după o verificare minuţioasă a unui bilanţ al victimelor războiului Israel-Hamas
Postat la: 09.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Copiii şi femeile reprezintă "aproape 70%" dintre morţii din Fâşia Gaza în perioada noiembrie 2023- aprilie 2024, anunţă vineri ONU după o verificare minuţioasă a unui bilanţ parţial al victimelor războiului Israelului împotriva Hamas.
Noul raport al Înaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului detaliază de asemenea o serie largă de încălcări ale dreptului internaţional, care pot fi asimilate unor crime de război, crime împotriva umanităţii şi "genocidului".
"Raportul arată că civilii din (Fâşia) Gaza au fost cei mai afectaţi de către atacuri, mai ales în timpul "asediului total" al îngustei fâşii de pământ de către forţele israeliene, subliniază ONU.
"Comportamentul forţelor israeliene a provocat un nivel fără precedent de morţi, răniţi, foamete şi boli", denunţă autorii raportului, care condamnă totodată "eşecuri ilegale şi persistente" ale Guvernului israelian de a facilita accesul la ajutor umanitar, distrugerea infrastructurilor civile şi deplasarea masivă şi repetată a populaţiei.
Ambasada Israelului la ONU, la Geneva, a respins "categoric" raportul şi "concluziile absurde" ale acestuia şi a denunţat "obsesia inerentă a Înaltului Comisariat al Drepturilor Omului de a diaboliza Israelul".
Însărcinatul cu activităţile Biroului Drepturilor Omului ONU în teritoriile palestiniene, Ajith Sunghay, a evocat o "distopie a distugerii şi devastării în care supravieţuitorii sunt răniţi, deplasaţi în înfometaţi".
Autorii raportului denunţă totodată Hamasul şi alte grupări armate cu privire la comiterea unor încălcări generalizate care ar putea constitui crime de război şi crime împotriva umanităţii, şi anume luări de ostatici, omoruri, acte de tortură şi violenţe sexuale.
Aceste crime au fost comise mai ales în timpul atacului de la 7 octombrie 2023 în sudul teritoriului israelian, care s-a soldat cu 1.206 morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
În raport se abordează mai ales problema controversată a proporţiei civililor în cifra de aproape 43.500 de persoane ucise în Fâşia Gaza, furnizată de către Ministerul Sănătăţii din enclavă.
Din cauza lipsei unui acces suficient, agenţiile ONU se sprijină pe bilanţurile morţilor furnizate de către autorităţile din Fâşia Gaza, controlate de către Hamas. Acest lucru provoacă critici aprige din partea Israelului, însă ONU şi numeroase ţări consideră aceste bilanţuri fiabile.
Într-un număr de 10.000 de cazuri verificate dintr-un total de 34.500 de persoane ucise începând din noiembrie 2023 şi până în aprilie 2024, "noi am constatat până în prezent că aproape 70% erau copii şi femei", a declarat Sunghay, subliniind asupra metodologiei riguroase a verificării Înaltului Comisariat ONU, care cere cel puţin trei surse distincte.
"Noi credem că acesta (eşantionul) este reprezentativ în repartizarea numărului total al morţilor, o proporţie asemănătoare celei prezentate de către autorităţile din (Fâşia) Gaza", a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani.
Între decesele verificate este vorba despre 4.700 ale unor copii şi despre 2.461 de decese ale unor femei.
"Acest nivel fără precedent de morţi şi de răniţi în rândul civililor este o consecinţă directă a nerespectării principiilor fundamentale ale dreptului internaţional", acuză într-un comunicat Înaltul Comisar ONU însărcinat cu Drepturile Omului Volker Türk.
"În mod tragic, aceste încălcări documentate continuă fără încetare, la mai bine de un an de la începutul războiului", denunţă el.
Israelul a insistat asupra faptului că operaţiunile sale în Fâşia Gaza vizează combatanţi ai Hamas.
Însă, în raportul publicat vineri se subliniază că decesele verificate reflectă în mod larg componenţa demografică a populaţiei generale a Fâşiei Gaza mai mult decât pe cea a combatanţilor.
Armata israeliană a anunţat, la rândul său, că este "angajată în respectarea obligaţiilor legale internaţionale şi în a opera în cadrul legilor conflictului armat" şi a dat asigurări că depune eforturi "să minimizeze vătămarea noncombatanţilor înainte de atacuri, mai ales femei şi copii".
"Fiecare acţiune militară este desfăşurată conform principiilor diferenţierii şi proporţionalităţii şi este precedată de o evaluare minuţioasă a riscului vătămării civililor", a afirmat ea.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Crin Antonescu face schița viitorului Guvern: "Suntem la un pas de coșmar!"
Fostul președinte PNL, Crin Antonescu, a declarat duminică seară, la Antena 3, înainte de închiderea urnelor la alegerile parlamentare, că singura formulă pentru ieșirea din „coșmar" este un viitor guvern PSD-PNL-USR-UDMR:
- Ilie Bolojan vrea o alianta tot cu PSD, dar si cu USR: "Va fi un parlament pulverizat cu mai multe partide, este nevoie de o coaliție de guvernare!"
-
AUR: Nu facem nicio alianță cu PSD. Facem alianță doar cu suveraniștii
După aflarea primelor rezultate exit-poll, George Simion, liderul AUR a exclus orice timp de alianță cu PSD.
-
Estimarile rezultatelor finale de la alegerile parlamentare: PSD e obligat sa faca majoritate si guvern cu USR, PNL si UDMR
Rezultaul mediu al exit-pollurilor la alegerile parlamentare prezinta o distributie a voturilor relativ la fel pentru Camera Deputatilor si Senat. Considerand acest fapt, ca si marja de eroare, dar si faptul ca estimarile sunt de la ora 20,00, putem spune ca procentele (fara voturile din diaspora) se prezinta in felul urmator:
-
Cum vede Donald Trump să rezolve problema cu BRICS: "Să găsească un alt fraier!"
Donald Trump a ameninţat sâmbătă ţările BRICS cu taxe vamale de "100%" dacă vor încerca să submineze dominaţia dolarului, în contextul în care unele dintre aceste state iau în calcul renunţarea la dolar în comerţul internaţional.
-
Trump s-a consultat cu liderul de la Budapesta: Viktor Orban devine o punte de negociere pentru Ucraina
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a purtat mai multe conversații telefonice cu premierul ungar Viktor Orban începând cu 5 noiembrie. Oamenii din interiorul guvernului ungar au dezvăluit că Trump a cerut părerea lui Orban cu privire la strategiile de a pune capăt războiului din Ucraina.
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a calificat, de pe primul loc, în finala prezidențială cu Elena Lasconi, a ridicat multe semne de întrebare.
-
O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
Alegerile prezidențiale din România au captat atenția astrologilor din întreaga lume, care analizează cu interes aliniamentele astrale și oferă previziuni despre rezultatul celui de-al doilea tur.
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că declinul demografic, fără reforme urgente, va complica accesul guvernelor la finanțare și va forța creșteri semnificative ale taxelor pentru cetățeni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Trump pregătește o decizie care va genera un seism la nivel mondial: O va face, imediat după preluarea mandatului
- 2.Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
- 3.Se pregătește o rebeliune în cadrul Pentagonului. Planuri anti-Trump printre generalii de top americani
- 4.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 5.Planul lui Trump de pace în Ucraina: Zonă demilitarizată și oprirea Kievului de a adera la NATO timp de cel puțin 20 de ani
- 6.Cine este strategul din umbră al lui Donald Trump? Se spune că este cel mai tare consultant din America. Are 67 de ani.
- 7.De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
- 8.Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste
- 9.Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
- 10.Donald Trump a avut primul discurs ca președinte ales la scurt timp după victoria in fata Kamalei Harris: "Voi opri războaiele!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu