ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Un submarin al Moscovei s-a ciocnit de un portavion al SUA: Incidentul într-o zonă neobișnuită, documente dezvăluite

Postat la: 22.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tensiunile dintre Statele Unite și Rusia s-au accentuat odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, iar în prezent relațiile dintre cele două țări se găsesc la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece. Submarin nuclear K-314 al Moscovei s-a ciocnit de un portavion american, acum 40 de ani, în timp ce primul spiona navele de război ale SUA, într-o zonă neobișnuită, în Marea Japoniei.

Târziu în noapte, pe 21 martie 1984, marinarii de la bordul portavionului USS Kitty Hawk au simțit o zguduire bruscă în timp ce navigau în apele liniștite din Marea Japoniei, potrivit Business Insider. Cei de la bordul portavionului nu știau încă, dar nava lor de 80.000 de tone tocmai se ciocnise cu un submarin nuclear de atac sovietic de 5.200 de tone, conform unor documente dezvăluite. Ciocnirea surpriză a survenit pe fondul tensiunilor accentuate din Războiul Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică.

„Eram pe punte în momentul incidentului și monitorizam unul dintre cele două radare", a declarat căpitanul David N. Rogers, comandantul transportatorului, reporterilor la scurt timp după incidentul ciudat. „Am simțit un fior brusc, o zguduitură destul de violentă". Elicopterele marinei au fost expediate rapid pentru a verifica situația. The New York Times a raportat la acea vreme că coliziunea - care a avut loc joi, 21 martie, în urmă cu 40 de ani - a lăsat Kitty Hawk la doar o mică adâncime superficială, în timp ce submarinul sovietic K-314 părea să aibă probleme mai grave. Nava nu a răspuns și nu a putut să se miște prin propriile puteri.

Un crucișător cu rachete sovietic care însoțea submarinul a respins ofertele americane de asistență, potrivit oficialilor americani. Portavionul a reluat imediat operațiunile în urma coliziunii tensionate. Kitty Hawk, parte a Grupului de Luptă Bravo, naviga în Marea Japoniei pentru exercițiul Team Spirit 84-1 când a avut loc coliziunea accidentală. Acesta a fost doar unul dintre exercițiile militare din seria numită Team Spirit la care au participat SUA cu Coreea de Sud pe parcursul a 19 ani.

În timpul Războiului Rece, submarinele sovietice urmau adesea îndeaproape navele americane pentru a aduna informații, iar submarinul URSS K-314 urmărea transportatorul cu câteva zile înainte de coliziunea. Oficialii militari americani au fost nedumeriți cu privire la modul în care submarinul din clasa Victor I nu a văzut portavionul înainte de a se îndrepta spre el. Când a avut loc accidentul maritim, submarinul K-314, care deținea de obicei aproximativ 90 de membri ai echipajului, urmărea un crucișător sovietic cu rachete ghidate îndreptat spre nord.

Acesta a fost al treilea caz de ciocnire a unei nave de război sovietice cu o navă militară americană într-o perioadă de doar cinci luni. În 1972, sovieticii au semnat un acord cu SUA prin care cele două țări s-au angajat să nu interfereze reciproc în operațiunile navale ale celuilalt, parțial pentru a contribui la reducerea numărului de coliziuni pe mare, o problemă în timpul Războiului Rece. Chiar și după semnarea acestui acord, accidentele au continuat să aibă loc. O coliziune majoră a avut loc în noiembrie 1974, când submarinele nucleare americane și sovietice s-au lovit unul de altul în apropierea Scoției, fiind extrem de aproape de a se scufunda. Acest incident a fost dezvăluit într-un memoriu CIA desecretizat în 2017.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE