Bogdan Aurescu dă afară angajații Ambasadei Rusiei la Bucuresti după ce Valeri Kuzmin a declarat că România "rămâne o uşă întredeschisă pentru relaţii"
Postat la: 08.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat cu privire la decizia autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
Astfel, Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii - adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ.
"Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat astăzi, 8 iunie 2023, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă", se arată în comunicat. Astfel, conform deciziei autorităţilor române, Federaţia Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziţii - adică cu 21 poziţii de diplomat şi cu 30 de poziţii de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în ţara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomaţi şi cu 29 de persoane aparţinând personalului tehnico-administrativ (diferenţa între numărul de posturi şi numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate poziţiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate). "Alegerea posturilor ce vor fi reduse şi a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparţine (în această fază) Federaţiei Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomaţi, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice şi tehnico-administrative ale Federaţiei Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %", spune MAE. Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menţinut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil şi normal, având în vedere împrejurările şi condiţiile existente în acest stat şi nevoile misiunii în cauza.") şi reflectă nivelul actual al relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, arată Ministerul de Externe. Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziţie cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părţii române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE român va lua măsuri de punere în aplicare a deciziei prin retragerea acreditării unor membri ai personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis pentru limitarea personalului Rusiei în ţara noastră.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, declarase marţi, într-o conferinţă de presă că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia ca alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor. Întrebat despre relaţiile bilaterale, ambasadorul a recunoscut că acestea aproape nu există în prezent, dar a adăugat că această întrebare trebuie pusă autorităţilor române, pentru că Rusia întotdeauna a fost pentru relaţii bune cu toate ţările din lume.
Valeri Kuzmin a spus, pe de altă parte, că astăzi, relaţiile dintre România şi Rusia sunt mai corecte decât cu alte ţări din NATO. „Noi vedem aceasta. România poate considera că şi Rusia va respecta Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice", a menţionat ambasadorul rus.
România a expulzat în total, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, 11 funcţionari ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru „incompatibilitatea activităţilor acestora cu prevederile Convenţiei de la Viena". Rusia a răspuns cu măsuri în oglindă, expulzând tot atâţia funcţionari ai Ambasadei României la Moscova, în mai şi septembrie 2022.
Valeri Kuzmin a insistat marţi, pe de altă parte, că Moscova susţine dezvoltarea relaţiilor culturale şi umanitare cu România. „În ceea ce priveşte alte domenii, din păcate nu putem să tragem nicio concluzie. Cum se spune, pentru un tango e nevoie de două persoane", a transmis Kuzmin.
Ambasadorul mai are un regret - a constatat că în România, unde sunt peste 20 de zile dedicate culturii şi limbilor minorităţilor, nu există nicio zi pentru a marca cultura şi limba rusă. „Asta nu este rezultatul unei operaţiuni speciale sau ceva de genul acesta. Pur şi simplu nu există. În ciuda acestui fapt, am încredere că va veni o zi când relaţiile de cooperare în plan umanitar, cultural, artistic, muzical vor renaşte, iar în calendarul oficial al României va figura o zi a limbii şi culturii ruse", a declarat Valeri Kuzmin, în contextul în care marţi, când a susţinut conferinţa de presă, Naţiunile Unite marchează Ziua Limbii Ruse.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Războiul din Ucraina a lovit economiile europene dar ce e mai rău abia urmează. In ce tară din UE se sparge buba
Războiul din Ucraina a redus creşterea economică şi a împins în sus "considerabil" inflaţia în Europa, cu efecte mai grave care urmează să vină, a declarat Banca Naţională a Elveţiei într-un studiu publicat vineri.
-
Oamenii de știință sunt convinși! Un ocean ascuns sub gheaţă se află la originea CO2-ului de pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter
Dioxidul de carbon detectat pe una dintre lunile planetei Jupiter, Europa, provine dintr-un ocean aflat sub un strat gros de gheaţă, potrivit datelor transmise de telescopul spaţial James Webb, care sporesc speranţele potrivit cărora această apă ascunsă ar putea susţine viaţa.
-
ANAF a scos la vânzare mașini cu kilometrii dați înapoi: Ce spune un angajat al instituției
ANAF a anunțat că va organiza o licitație pentru a vinde mai multe mașini de lux, însă a furnizat informații eronate cu privire la kilometrajul real al acestor vehicule. De exemplu, în cazul unui BMW, s-au omis peste 100.000 de kilometri din ultima înregistrare efectuată la RAR, conform ProMotor.ro.
-
Mircea Badea, comentariu spumos despre extratereștrii prezentați în Mexic: Sper că în 1.000 de ani au mai evoluat. Ăștia par cam sfrijiți
Mircea Badea a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre corpurile a unor presupuși extratereștri prezentați în fața Congresului mexican.
-
Descoperire fără precedent: Structură de lemn de aproape o jumătate de milion de ani
O decoperire fără precedent a fost făcută în Zambia. Arheologii au scos la suprafață o structură de lemn, veche de aproape o jumătate de milion de ani, despre care spun că este „extraordinară" și unică în arhivele științifice.
-
Zelenski la Casa Albă: în ciuda argumetelor aduse, nu a reuşit să-l convingă pe Biden să-i dea mult doritul sistem ATACMS - VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat joi, la Washington, să consolideze sprijinul SUA pentru ţara sa, având întâlniri la Pentagon, la Congres şi în final la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden.
-
Un bărbat care a condus cu Google Maps a murit după ce s-a prăbușit șase metri în gol
Un bărbat a condus pe un traseu recomandat de Google Maps și a murit plonjând cu mașina șase metri. Google Maps îl îndrumase către o zonă în care un pod s-a prăbușit de mai mulți ani. Familia acestuia dă în judecată gigantul tehnologic.
-
Blestem cu premoniție : O lesbiană cu origini românești și-a înșelat mama cu 150 de milioane de dolari a murit după ce a căzut de pe o clădire
O autoproclamată cântăreață și actriță din Brazilia, cu origini românești, acuzată că și-a înșelat propria mamă cu aproape 150 de milioane de dolari, a murit după ce a căzut de pe o clădire. Ea avea 49 de ani.
-
Limba secretă vorbită și cunoscută doar de femei: insula în care bărbații nu înțelegeau nimic
De-a lungul istoriei, în majoritatea zonelor lumii, femeile nu aveau foarte multe drepturi, fiindu-le interzis inclusiv să citească sau să învețe. Așa a luat naștere limba Nüshu, care s-a vorbit pe o insulă din provincia chineză Hunan.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Iohannis e papagalul lui Zelenski: Actorașul l-a pus pe Klaus de două ori în "probă de microfon"!
- 2.Rares Bogdan, discurs magistral in Parlamentul European: "Ne-ați mințit!"
- 3.Publicație maghiară: Primul ministru român a ales un şiretlic deştept
- 4.Mâncarea care conține larve de gândac, lăcuste, vierme de făină și greiere va fi afișată pe rafturi separate în magazine
- 5.Guvernul umblă la plățile cu bani gheață de la magazinele de tip cash and carry! Cumpărăturile nu mai pot depăși suma de 2.000 de lei
- 6.Diana Șoșoacă pe Tik-Tok: "Se face sex în Casa Poporului!"
- 7.George Simion se angajează să recunoască dreptul Israelului de a construi în Iudeea și Samaria și să promoveze studiile despre Holocaust
- 8.Gigi Becali anunță că vrea să preia puterea în România: "Cheltui toți banii și pun pe cineva să conducă țara!"
- 9.Marcel Ciolacu: "Bine ai revenit acasă, Radu!"
- 10.Maia Sandu, omagiată de CNN și ignorată de Zelenskiy! "Râsu-plânsu de Chișinău"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu