CSAT pregateste România de război: a decis să crească achiziția de muniție și a aprobat planul de înzestrare a Armatei
Postat la: 19.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Consiliul Suprem de Apărare a Țării, reunit în ședință joi la Palatul Cotroceni, a decis să accelereze achiziția de muniție și a aprobat planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025 - 2034, potrivit unui comunicat.
Membrii CSAT au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, în contextul invaziei ruse din Ucraina, dar comunicatul nu precizează care sunt aceste măsuri noi.
Din CSAT fac parte președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, mai mulți miniștri, șefii Armatei și ai serviciilor de informații.
Comunicatul integral:
O primă temă abordată a fost cea referitoare la evoluțiile recente privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv ultimele escaladări, care constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internațional de către Federația Rusă. A fost analizat impactul acestora asupra securității regionale la Marea Neagră, cu implicații semnificative în plan european și euroatlantic, și s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, care să fie implementate la nivel național, precum și cu sprijinul Aliaților în cadrul NATO.
Totodată, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat opțiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente și consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.
În cadrul discuțiilor, au fost evidențiate oportunitățile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și provocările cu care se confruntă în contextul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei. Sunt provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României și a partenerilor Chișinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat.
Aceste amenințări și riscuri determină, în aproape toate cazurile, implicații și pentru România. De aceea, obiectivul principal de politică externă al țării noastre în raport cu Republica Moldova este susținerea și asigurarea ireversibilității parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor și a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat.
Revalidarea constantă, în mod amplificat în ultimii ani, a poziției României de susținător principal al Republicii Moldova, de furnizor de asistență și soluții concrete (de la gaze la energie electrică, păcură, resurse umane, consultanță) și de principală voce care promovează agenda europeană a Moldovei creează cele mai favorabile premise pentru întărirea Parteneriatului Strategic.
În continuarea ședinței, membrii Consiliului au analizat și aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), ca urmare a adoptării unui nou Pact Civil al PSAC de către Uniunea Europeană.
Noul Pact stabilește un nivel de ambiție superior al UE în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, urmărind să sporească eficacitatea, flexibilitatea și robustețea misiunilor civile prin promovarea unei abordări modulare, pentru a crește eficiența și viteza de răspuns a Uniunii Europene în ceea ce privește gestionarea civilă a crizelor, în condițiile unor resurse limitate.
Documentul va facilita implicarea mai eficientă a României la misiunile civile PSAC și valorificarea experienței dobândite de specialiștii noștri, în contextul în care participarea reprezentanților români la misiuni PSAC face parte din contribuția națională la creșterea rolului UE ca actor global.
Membrii Consiliului au abordat, totodată, și Planul de înzestrare a Armatei României 2025 - 2034, document de referință pentru planificarea armamentelor, prin care se realizează corelarea dintre nevoile operaționale de tehnică și echipamente militare pentru dotarea structurii de forțe și resursele financiare preconizate a fi alocate pentru înzestrare, urmând ca discuțiile pe acest subiect să fie continuate.
Schimbarea majoră a situației regionale de securitate generate de postura agresivă a Federației Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea și reconfigurarea programelor de înzestrare pentru dotarea și dezvoltarea capabilităților militare necesare contracarării noilor amenințări, inclusiv prin creșterea, în cadrul acestora, a achiziției cantităților de muniții necesare pentru luptă și pentru constituirea graduală a stocurilor.
Din această perspectivă, pentru protejarea intereselor esențiale de securitate și asigurarea securității aprovizionării, România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă pentru dotarea structurii de forțe pe timp de pace și menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate, cât și fabricarea și dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război.
În acest sens, creșterea alocațiilor bugetare pentru Apărare generează un efect direct și asupra industriei de profil din România, care are oportunitatea de a iniția un proces de transformare, retehnologizare și adaptare prin atragerea de tehnologii noi performante și know-how, prin colaborare cu companii din domeniu, consacrate la nivel internațional.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR, SOS și POT, pentru semnarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist".
-
Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
-
Gândaci cyborg gigantici ar putea contribui în viitor la misiuni de salvare și căutare în caz de dezastre
Pacientul este scufundat într-o baie de gheață ca anestezic pentru operația iminentă. După ce amorțeala este suficientă, Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, începe procedura, atașându-i cu grijă o mică placă de circuite pe spate pentru a crea un robot biohibrid parțial viu, parțial mașină.
-
La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Un nou studiu a dezvăluit că orele la care mâncăm pot avea un impact asupra sănătății noastre, iar mâncatul la ora „potrivită" ne poate chiar prelungi viața.
-
Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă
Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.
-
TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene în legătură cu manipularea alegerilor din România. Care este pasul următor
Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, cererilor de informaţii ale executivului UE din 2 octombrie şi 29 noiembrie
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
- Fanii lui Liviu Dragnea au trecut de partea lui Călin Georgescu: Grupul de pe FB care a schimbat barca
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Cine este misteriosul BOGPR, omul care l-a dus pe Călin Georgescu în finala prezidențială. I se spune și Regele TikTok-ului
- 4.Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
- 5.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 6.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 7.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 8.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 9.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 10.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu