ActiveWatch: CNADNR reacţionează în stil mafiot faţă de funcţionarii săi care au semnalat nereguli
Postat la: 20.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS
0
CNADNR a reacţionat în stil mafiot la ieşirile publice a trei funcţionari care şi-au asumat rolul de avertizori de integritate, spune ActiveWatch, care cere companiei să anuleze măsurile luate împotriva angajaţilor şi să verifice urgent cele semnalate de aceştia.
În ultimele săptămâni, trei funcţionari din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au semnalat prin intermediul presei o serie de nereguli administrative grave în activitatea companiei, aminteşte ActiveWatch. "Drept răspuns, instituţia a declanşat o cercetare disciplinară împotriva lor şi le-a suspendat temporar contractele de muncă până la încheierea cercetării. Această acţiune are scopul vădit de a sancţiona curajul acestora, dar mai ales de a descuraja salariaţii CNADNR care ar fi tentaţi să denunţe neregulile din companie. Instituţia urmăreşte prin aceste măsuri să oculteze informaţiile privind eventualele nereguli administrative şi să-şi protejeze imaginea sancţionând curajul funcţionarilor care au informat publicul şi autorităţile despre posibile nereguli în administrarea CNADNR", arată ActiveWatch. Potrivit ONG-ului, CNADNR face astfel dovada unei "inadmisibile necunoaşteri a legii".
Legea avertizorului public de integritate nr. 571/2004 spune clar că avertizorii nu au obligaţia de a se adresa în prealabil unor instanţe interne, ci se pot adresa direct mass-mediei atunci când doresc să expună anumite nereguli, ilegalităţi, abuzuri, proastei administrări a resurselor publice. Articolul 6 din lege conţine sintagma "alternativ sau cumulativ", ceea ce înseamnă că sesizarea poate fi adresată oricăruia dintre destinatarii prevăzuţi de lege şi că este suficient să fie adresată unui singur destinatar pentru ca persoana care a făcut-o să fie considerată avertizor de integritate şi, în consecinţă, să beneficieze de protecţia prevăzută de legea pentru avertizori, atrage atenţia ActiveWatch.
Mai mult, în cazul avertizării în interes public, nu se aplică normele deontologice sau profesionale de natură să împiedice avertizarea în interes public, potrivit articolului 5 din lege. "Dincolo de faptul că buna-credinţă a avertizorului este prezumată de lege (instituţia trebuie să probeze contrariul), considerăm că toate dezvăluirile făcute de cei trei prin intermediul presei trec proba bunei-credinţe, atât prin subiectul dezvăluirilor (preocupare pentru buna gestionare a resurselor publice), cât şi prin intenţie (faptele semnalate fuseseră anterior semnalate conducerii instituţiei, dar aceasta nu a intervenit pentru a le remedia). Mai grav, cei trei susţin că au fost hărţuiţi şi intimidaţi atunci când au sesizat conducerii diferitele nereguli constatate, ceea ce justifică o dată în plus decizia lor de a se adresa presei", mai arată ActiveWatch.
Reprezentanţii ActiveWatch solicită CNADNR să respecte legea, să anuleze imediat măsurile declanşate împotriva celor trei salariaţi şi să declanşeze urgent o anchetă care să verifice cele semnalate de aceştia. "De asemenea, recomandăm celor trei salariaţi sancţionaţi de conducerea CNADNR şi tuturor funcţionarilor dornici să expună nereguli sau încălcări ale legii să se pună la adăpostul legii avertizorului de integritate (Legea 571/2004)", se mai spune în comunicat. Alin Goga, director adjunct de investiţii al Regionalei din Craiova a CNADNR, a afirmat la sfârşitul lunii iulie, la Realitatea TV, că tronsonul de autostradă Sibiu-Orăştie ar trebui închis, în contextul în care circulaţia se desfăşoară în condiţii nesigure, iar singura soluţie rămâne reconstruirea sa.
"Vă spun că suntem ca la «Meşterul Manole»: ce am construit şi am plătit: 150 de milioane de euro trebuie să scoatem tot afară şi - am vorbit asta cu profesori universitari, cu absolut toată lumea - în condiţiile în care am ştiut că recepţionăm un lucru defect. A fost o pasivitate. Acum o lună de zile am fost la o altă emisiune şi după patru zile am fost chemat la DNA. Sper ca mâine DNA-ul să fie la CNADNR. Nu poate să rămână aşa. Paroxismul la care s-a ajuns în CNADNR e departe de orice închipuire. 14 miliarde de euro am primit din 2007 până în prezent. Sunt bani care s-au dus şi pe întreţinere, pe investiţii, reabilitari şi avem o reţea care e jalnică pentru că totul porneşte din interior: 6.000 de oameni şi 10 la sută sunt ingineri de drumuri şi poduri. Acolo doar 10 la sută sunt ingineri de drumuri, într-o companie eminamente tehnică. Sunt regionale care au patru ingineri de drumuri. În condiţiile în care am angajat toate specializările exotice, găsiţi papagali de toate culorile. Fiecare director şi-a angajat toate rudele. Nu este de astăzi, se perpetuează", a spus atunci Goga.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oficialii Summit-ului NATO de la Madrid au avut în meniu salata rusească!
În timp ce așteptau sosirea la summit-ul NATO de la Madrid a președintelui Biden și a altor lideri mondiali,oficialii internaționali și jurnaliștii au fost uimiți să descopere în chiar în partea de sus a meniului restaurantului unde se desfășoară acivitatea, faimoasa salată rusească.
-
NATO a adoptat un nou concept strategic: ”China e o nouă amenințare!”
Alianţa Nord-Atlantică a adoptat miercuri, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China. De asemenea, Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, anunţă secretarul general Jens Stoltenberg.
-
Mihai Tudose îl face praf pe ministrul Energiei: Virgil Popescu vrea să revenim la lumânare. Cum stăm cu producția de ceară?
Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, lansează un atac extrem de dur la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, despre care spune că este cauza crizei energetice din România. Tudose arată că Virgil Popescu vrea să îi întoarcă pe români "la statul la lumânare" și de aceea se întreabă cum stăm cu producția de ceară, pentru că vom avea nevoie.
-
Biden anunţă la summit-ul NATO o consolidare a prezenţei militare americane în Europa: încă 5000 de militari, în România!
Statele Unite își vor spori prezența militară în Europa, a declarat președintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Printre măsurile anunțate este și prezența a unei brigăzi de 5.000 de militari în România. Biden a declarat că summitul liderilor NATO de la Madrid este "istoric" și că desfășurările suplimentare ale SUA vor "trimite un mesaj clar că NATO este puternică și unită".
-
Grasu XXL s-a ales cu dosar penal: și-a înjurat și amenințat un fan la un concert!
Polițiștii fac cercetări după ce în spațiul public au apărut imagini de la un concert desfășurat în București în timpul căruia unul dintre cântăreți a intrat în conflict cu un spectator. Surse apropate anchetei spun că în conflict a fost implicat cântărețul Grasu XXL. Polițiștii anunță că au văzut imaginile și s-au sesizat din oficiu.
-
PSD intervine în OUG privind decarbonificarea: nicio unitate de producție de energie nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente
PSD anunță că în urma intervenției experților social-democrați Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:
-
Un bărbat a primit 286 de salarii în loc de 1. Ce mesaj le-a trimis angajatorilor prin avocați?!
Un bărbat care în luna mai a primit accidental 286 de salarii în loc de 1 a dispărut fără urmă, după care și-a transmis demisia printr-o firmă de avocatură din Chile, deși inițial a spus că va returna banii plătiți în plus.
-
Descoperie uluitoare: oamenii de știință au aflat că glucometrele detectează un tip de imunitate la Sars-Cov-2!
Testele actuale care pot măsura cu exactitate nivelurile de anticorpi împotriva SARS -CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, sunt costisitoare, consumatoare de timp și necesită sisteme de detectare sofisticate.
-
Afirmații șocante: "La Roland Garros a fost epidemie de Covid-19 dar nimeni nu a vorbit!"
"La Roland Garros a fost o epidemie de Covid-19, dar nimeni nu a vorbit", a afirmat jucătoarea franceză de tenis Alize Cornet după calificarea în turul secund la Wimbledon, după ce a fost întrebată marţi despre recrudescenţa cazurilor pozitive în rândul jucătorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Faţa ascunsă a lui Volodimir Zelenski!
- 2.Mega-șoc în lumea fizicii: Descoperire epocală - o nouă stare a materiei!
- 3.Astrofizicienii anunță ceva groaznic pentru planeta noastră: "Pe Pământ lumea va intra în haos!"
- 4.Cum se minte poporul cu internetul pentru a demonstra că „se încălzește planeta". Cazul BBC!
- 5.Elveția dă semnale că vine o criză de proporții: a dat ordin urgent băncilor să ia măsuri de forta majora
- 6.Terapia cu lumină este noua armă împotriva cancerului!
- 7.Noua ofertă Engie pentru gaze e de aproape trei ori mai mare!
- 8.Analiză: România ar putea trece la raționalizarea gazului la iarnă: "Ne îndreptam spre o criză oricum. Putin doar ne-a adus acolo mai repede!"
- 9.Alexandru Rafila a bulversat-o pe Flavia Groșan: Am rămas trăsnită când a zis asta!
- 10.Descoperire care revoluționează medicina: Un ficat a fost ținut trei zile în afara corpului, timp în care a fost tratat
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu