Afacere în Ucraina: Femei cu dizabilități, oferite pentru căsătorii aranjate în timp de război. Prețul ajunge la 7.000 USD
Postat la: 08.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Bărbați ucraineni capabili să meargă pe front recurg la metode tot mai ingenioase pentru a sta departe de tranșeele din estul țării. După invazia rusă din februarie 2022 și interdicția de a părăsi teritoriul ce vizează bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani, ucrainenii au încercat în fiecare zi să treacă ilegal frontiera pentru a scăpa de mobilizare. Acum însă ei nu mai încearcă să evite frontul trecând ilegal frontiera, cu riscul vieții, ci recurg la alte metode, scrie Le Monde, conform Rador Radio România.
Presiunea asupra bărbaților cu vârsta de luptă a crescut și mai mult de când un proiect de lege controversat prevede mobilizarea în masă pentru a înlocui militarii - epuizați, răniți sau morți - care țin frontul de doi ani.
Granița de vest a țării este un punct de observație privilegiat pentru a observa tentativele acestor ucraineni gata să facă orice pentru a nu fi înrolați. Unele stratageme au lăsat amintiri amuzante, precum cea în care un bărbat deghizat în femeie a fost descoperit după lăsarea întunericului, într-un autobuz. Bărbatul purta o perucă cu păr lung, o eșarfă și ochelari de soare, dar barba era încă vizibilă.
Alte încercări de dezertare devin însă tragice. Mulți bărbați se aventurează noaptea prin pădure sau traversează râul Tisa, care străbate România; alții se ascund în camioane de marfă, în compartimentele pentru bagaje sau chiar în cutii metalice sudate sub vehicule.
„Stau așa ore întregi fără aerisire, riscându-și viața", notează Anastasia Gaievska, ofițer de presă pentru cele cinci puncte de frontieră dintre Ucraina și Moldova.
Din februarie 2022, douăzeci și patru de ucraineni au murit încercând să părăsească țara ilegal, din care nouăsprezece s-au înecat, potrivit cifrelor oficiale comunicate ziarului Le Monde.
Mulți ucraineni recurg și la metode mai puțin periculoase, inclusiv încercarea de a mitui polițiștii de frontieră, care sunt monitorizați de o unitate specială pentru a preveni aceste practici.
Însă, în momentul de față, cea mai populară metodă de sustragere din fața mobilizării sunt documentele false, achiziționate de la traficanți la un preț mare, situat între 3.000 și 10.000 de dolari (2.761-9.205 euro), adică până la „de douăzeci și cinci de ori salariul mediu". Anumite situații permit o scutire militară: problemele medicale, trei copii aflați în întreținere, o soție sau un copil cu dizabilități sau continuarea studiilor superioare.
În 2023, la punctele de trecere a frontierei au fost identificate 3.300 de documente false. „Unii oameni pot avea mai multe asupra lor", spune Andrii Demcenko, încă șocat de cazul unui bărbat care a încercat să fugă în baza unui certificat de deces fals al soției sale.
La începutul ofensivei rusești, unele birouri de recrutare militare au eliberat chiar ele certificate medicale false în schimbul mitei, dar demiterile dispuse de președintele Zelenski în august 2023 pentru a pune capăt scandalului au avut efect. Astăzi, pe rețelele de socializare Telegram, Instagram și TikTok găsim furnizori de documente false.
De doi ani, Artem Bondar, avocat din Odesa, se prăbușește sub cele 600 de dosare ale bărbaților care au încercat să fugă din țară cumpărând documente false. Aproape toți provenind din clasa de mijloc și mai sus, ajung scandalizați în biroul lui: „Am plătit o avere pentru a obține [aceste documente] și nu a funcționat!", îi spun avocatului. „Nu le e rușine, dar se simt înșelați", explică avocatul, acum specializat în dosare legate de mobilizarea militară.
Căsătoriile false sunt, de asemenea, populare. „Autoritățile descoperă constant grupuri criminale care aranjează [bărbaților] căsătorii cu femei cu dizabilități. Și cu cât femeia este mai tânără, cu atât aranjamentul este mai scump, până la 7.000 de dolari", continuă Artem Bondar. „Dar, pe măsură ce mobilizarea avansează, sunt din ce în ce mai puține femei disponibile".
Se întâmplă astfel ca un bărbat de 30 de ani să încerce să treacă granița cu o femeie cu dizabilități de 70 de ani, arătând certificatul de căsătorie ca bilet de scutire. „Grănicerii realizează rapid că la mijloc este o problemă, pentru că cuplul nu are nicio fotografie de nuntă, iar soțul nici măcar nu știe data nașterii soției sale".
Pentru a limita riscul de a fi prinși, majoritatea celor care cumpără documente false nici măcar nu încearcă să treacă granița. Le țin la ei în caz că se întâlnesc cu un recrutor militar pe stradă.
„Le arată documentele și asta este", explică avocatul. Este mai puțin riscant decât să încerci să treci granița cu ele și funcționează bine, pentru că, spre deosebire de polițiștii de frontieră, recrutorii de pe stradă nu au mijloacele tehnice pentru a verifica dacă aceste documente sunt false sau nu".
Neputându-și permite documente falsificate, unii au optat pentru o altă metodă de a scăpa de recrutorii care cutreieră străzile: să nu iasă din casă. Speriat de videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare care arată bărbați luați cu forța din spații publice, Dmitro, în vârstă de 35 de ani, își limitează pe cât posibil mișcările și și-a interzis plimbările. „Din fericire am mașină, pe care o folosesc pentru a continua să-mi văd părinții și prietenii în weekend", mărturisește acest artist din Odesa, care preferă să rămână anonim. E chinuit însă de o dilemă: „Pe de o parte, nu am suflet de războinic - și dacă aș fi obligat să lupt, mi s-ar părea o dictatură, dar pe de altă parte este un război drept, pentru că Rusia a atacat țara mea".
Cade pe gânduri și își aprinde o țigară, cu privirea pierdută. Cuprins în mod regulat de vinovăție, Dmitro știe că o parte a societății ucrainene îi judecă aspru pe acești bărbați care, ca și el, refuză să lupte. „Ei ne numesc lași. Da, recunosc, mi-e frică".
Ucraineii subliniază că acești oameni ar fi totuși de folos în rândurile lor, în poziții mai puțin expuse decât în linia întâi.
Mama unui soldat dispărut merge și mai departe: „Cei care fug din armată nu pot fi considerați bărbați. Sunt niște neputincioși", ne spune Tatiana Șerișorina, în vizită la ONG-ul Veteran Hub din Odesa, care îi sprijină pe foștii combatanți și pe apropiații lor. „Dacă ești bărbat, este de datoria ta să-ți aperi patria, nu există nicio scuză", adaugă vecina ei, revoltată de acești „războinici de pe canapea".
Dar Ucraina a intrat într-o nouă fază. Elanul inițial a dispărut. „Cei care nu s-au înrolat până acum în armată se prezintă la birourile de recrutare doar când primesc ordinul de mobilizare. Mulți sunt resemnați, sau chiar complet deprimați", observă ofițerul Serhii Guțaliuk, care de șase luni lucrează la campania de recrutare militară în sudul țării.
În ciuda lipsei de noi recruți, nu toată lumea este considerată potrivită pentru înrolare. Ofițerul a scris astfel un raport de incapacitate pentru doi bărbați care susțineau că „războiul a fost orchestrat de Statele Unite și deci americanii trebuie lăsați să se ocupe de el". „Au fost spălați pe creier", crede el. „Nu avem cum să riscăm ca astfel de oameni să aibă acces la pozițiile noastre și la alte informații sensibile".
Ihor, un marinar în vârstă de 56 de ani, urmărește acum toate acestea de la distanță, pe rețelele de socializare. El a părăsit Ucraina din mai 2022 și de atunci locuiește la Chișinău, Moldova, la cinci ore distanță (cu mașina) de Odesa, unde au rămas soția și copiii lui. „Acolo bărbații sunt opriți pe stradă, chiar și în autobuze! Este o adevărată vânătoare de oameni", ne spune tânărul de cincizeci de ani, care face declarații sub un prenume fals, de teamă că cineva va veni aici după el să-l înroleze în armată.
Ihor a dezertat nu doar pentru că îi este frică de moarte, ci și pentru că salariul îi permite să plătească tratamentul soției sale bolnave. Refuză să participe la acest conflict pentru care sunt responsabili atât Vladimir Putin, cât și Volodimir Zelenski. „O pace proastă este mai bună decât un război bun", adaugă el, convins că șeful statului ucrainean „ar face mai bine să lupte împotriva corupției în loc să vorbească tot timpul despre NATO".
Ihor nu plănuiește să se întoarcă în Ucraina, de teamă să nu fie prins. Dar dacă întâmplător ar trebui să se întoarcă, are deja pregătit planul de a ieși din nou: „O să mituiesc grănicerii. Ei câștigă echivalentul a 300 de dolari [275 de euro], așa că dacă le dau 10.000, nu vor refuza". Dezertorii au început deja să se întoarcă, după ce nu au reușit să înceapă o nouă viață în străinătate. Plătesc o amendă și sunt invitați să se prezinte la biroul de recrutare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Lovitură în administrația Tesla: Membrii Consiliului de Administrațievor să îl elimine pe Elon Musk din boardul companiei
Membrii Consiliului de Administratie al Tesla, nemultumiti de gafele lui Elon Musk si rezultatele slabe ale constructoru ...
-
Este profund inuman ca inițiative în sprijinul pacienților oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Municipiului București
Comunicat de presa: Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplange intarzierea grava a emiterii autorizației de ...
-
Jurnaliști amenințați cu moartea după publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazistă Unitatea 731: "Veți muri în mâinile noastre"
Doi jurnaliști au fost amenințați cu moartea dupa publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazista Unitatea 731 ...
-
Un cardinal african este marele favorit să fie următorul Papă: Cine este Peter Turkson
Cardinalul ghanez Peter Turkson este considerat unul dintre cei mai influenti lideri ai Bisericii Catolice din Africa, u ...
-
Preotul Ciprian Mega, exclus din Biserica Ortodoxă Română. A fost acuzat că e "calul troian" al Rusiei în BOR
Preotul Ciprian Mega a fost exclus din Biserica Ortodoxa Romana printr-o decizie a Episcopiei Ortodoxe Romane din Oradea ...
-
Fostul episcop al Huşilor, primul înalt prelat condamnat la închisoare. A primit 8 ani cu executare pentru abuzuri sexuale
Fostul episcop al Husilor, Corneliu Barladeanul, pe numele de mirean Cornel Onila, trimis in judecata pentru viol si alt ...
-
1 Mai în Parcul Mogoșoaia: Muzică live, teatru și ateliere pentru toate vârstele
Descopera cum sa ajungi ușor și rapid la cel mai in voga loc din apropierea Bucureștiului in minivacanța de 1 Mai. &Icir ...
-
Google elimina aproape jumătate din aplicațiile din Play Store. Care a fost motivul
Din ianuarie 2024 pana in aprilie 2025, magazinul de aplicații Google Play a suferit una dintre cele mai mari epurari di ...
-
Unde fugim în cazul unui război mondial. Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global
Daca ar izbucni al Treilea Razboi Mondial, anumite țari sunt adesea considerate mai sigure datorita neutralitații lor po ...
-
Oamenii de știință au publicat o fotografie fără precedent care surprinde nașterea universului
Imediat dupa Big Bang, universul era o supa densa, fierbinte și opaca, facand imposibila calatoria libera a luminii. Abi ...
-
Next Level War: O bombă cu "găuri negre" a fost creată în premieră în laborator
O echipa internaționala de cercetatori a reușit sa creeze in laborator prima „bomba cu gauri negre", un concept te ...
-
O nouă versiune a tabelului periodic ar putea schimba modul în care măsurăm timpul
O alternativa a tabelului periodic al elementelor, concentrata pe ionii cu sarcina mare, ar putea sprijini dezvoltarea u ...
-
Nicușor Dan a publicat documentele care arată cum Crin Antonescu a înstrăinat terenurile statului către rechini imobiliari
Primarul Capitalei și candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a publicat documentele solicitate ...
-
Google Report: Hackerii statali sunt autorii celor mai multe atacuri de tip zero-day
Hackerii care lucreaza pentru guverne au fost responsabili pentru majoritatea exploatarilor vulnerabilitații de tip &bdq ...
-
Misterul penei europene de curent se adâncește: autoritățile nu reușesc să identifice cauza problemei
Primele concluzii ale anchetei din Spania, despre pana de curent, au fost anunțate marți de premierul Pedro Sanchez. Șef ...
-
Analiza care ne bagă-n sperieti: va trebui să alegem între mărirea cotei TVA şi devalorizare!
Autor: Radu Limpede, analist economic Ne-a venit scadenta. Va trebui sa alegem intre: deficitul bugetar imens vs. pastra ...
-
Pericol în România după pana de curent din Europa - Specialist: 'Sistemul nostru este vulnerabil!'
Specialiștii atrag atenția asupra riscului crescut de blackout generalizat și asupra vulnerabilitaților critice ale sist ...
-
Tendințe în încălțăminte pentru 2025: Ce este la modă
Întoarcerea stilului clasic: Eleganța atemporalaÎn 2025, ne putem aștepta la o revenire puternica a stilului ...
-
Bătălia pentru "Turul 2 înapoi" continuă: Recurs extraordinar al Gheorghiței Popescu. Apărarea acuză abuzuri și cere recuzarea completului ÎCCJ
Contestația in anulare formulata de Gheorghița Popescu, femeia care a cerut anularea alegerilor prezidențiale, a intrat ...
-
Serviciile secrete din Bulgaria se plâng că au ofițeri cu IQ scăzut și de lipsa banilor
Agenția de Stat "Informații" (DAR) din Bulgaria s-a plans in raportul sau anual ca intampina dificultați in recrutarea o ...
-
15 gigawaţi de energie au dispărut inexplicabil: premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică
Pana de curent masiva care a lasat Peninsula Iberica in intuneric luni pare sa fi fost provocata de disparitia inexplica ...
-
Elevețienii au făcut o nouă baterie care trebuie hrănită în loc să fie încărcată. Roboții viitorului vor manca la fel ca oamenii
Într-un pas revoluționar catre tehnologia durabila, oamenii de știința din Elveția au dezvoltat o baterie pe baza ...
-
Pana masivă de curent din Spania și Portugalia bagă UE în alertă - Reacția președintei Comisiei Europene
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat luni ca executivul european va monitoriza situatia din Pen ...
-
Cristina Trăilă a fost numită de Marcel Ciolacu în funcţia de secretar general al Guvernului
Cristina Traila a fost numita in functia de secretar general al Guvernului, printr-o decizie semnata de premierul Marcel ...
-
Blackout în mai multe țări din Europa! Ministrul Energiei, prima reacție: "Noi nu avem probleme la sistem!" Așa sa fie?
O pana uriașa de electricitate a afectat luni, 28 aprilie, intreaga Peninsula Iberica, lasand fara curent electric mai m ...
-
Utilizatorii cărora Facebook, Instagram sau TikTok le blochează conturile pot depune plângeri la ANCOM. În ce condiții se fac reclamațiile
Utilizatorii rețelelor de socializare Facebook, Instagram și TikTok ale caror conturi au fost inchise fara explicații po ...
-
S-a descoperit o terapie injectabilă care ajută inima să se vindece singură după infarct
O descoperire promitatoare in domeniul bioingineriei cardiovasculare ar putea imbunatati modul in care sunt tratati paci ...
-
Piața cripto are mari probleme: Peste 600 de milioane de dolari au fost lichidați în ultimele 24 de ore. Creșterea e de 130%
Pentru prima data in șapte saptamani, Bitcoin a depașit 93.000 de dolari, declanșand o schimbare in domeniu, care a dus ...
-
Dispar insectele și odată cu ele un întreg ecosistem: Agricultura intensivă cu seminte modificate genetic este principalul factor care generează acest fenomen
Insectele dispar intr-un ritm alarmant la nivel global, iar intensificarea agriculturii cu seminte modificate genetic es ...
-
Pământul e viu: Inima planetei bate o data la 26 de secunde
Acest fenomen este cunoscut sub numele de „microseismul de 26 de secunde" și a fost observat de cercetatori inca d ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu