Analiza unui fost jurist la CEDO după mandatul de arestare pe numele lui Putin: care sunt șansele să răspundă în fața legii
Postat la: 18.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Răzvan Horațiu Radu, fost agent guvernamental al României la CEDO și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a explicat pentru Hotnews semnificațiile deciziei Curții Penale.
Răzvan Horațiu Radu este și conferențiar la Facultatea de Drept a ASE: „În primul rând, mandatele de arestare sunt eliberate de CPI la solicitarea procurorului. Cunoaștem că există mai multe sesizări din partea statelor semnatare ale Statutului de la Roma de instituire a CPI, inclusiv din partea României, pentru deschiderea unei anchete", a spus Răzvan Horațiu Radu.
„Așa cum reiese din comunicatul Curții, mandatele de arestare au fost emise în lipsă pentru săvârșirea unor crime de război precum deportarea unor persoane, inclusiv copii, sau transferul sau deportarea populației dintr-un teritoriu ocupat.
Mandatele de arestare se pot emite în lipsă în scopul împiedicării unei persoane să săvârșească și alte crime de război sau pentru a se asigura că aceasta este adusă în față justiției sau pentru a o împiedica să obstrucționeze desfășurarea anchetei.
Modul în care este pus în executare un asemenea mandat ține de voința statelor care îi adăpostesc pe criminalii de război. Acestea decid dacă și când îi predau. În istoria Curții Penale Internaționale există situații de mandate de arestare în lipsa și de persoane puse ulterior la dispoziția Curții.
Există situații de predare a persoanelor și către alte instanțe penale internaționale - de exemplu, Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie", a explicat expertul.
„Conform Statutului Curții Penale Internaționale, persoanele care savârsesc crime de război în mod individual sau împreună cu alte persoane răspund penal. La fel, răspund penal și superiorii ierarhici (civili sau militari) care nu iau măsurile necesare pentru împiedicarea unor asemenea acte.
Deși Rusia și Ucraina nu sunt semnatare ale Statutului de la Roma, Ucraina a acceptat de două ori jurisdicția Curții pentru crimele de război săvârșite pe teritoriul său. Acest aspect atrage competenta Curții pentru crimele de război săvârșite pe teritoriul Ucrainei, indiferent cine este autorul lor.
De altfel, din mandatul de arestare reiese că acesta se referă la fapte săvârșite dupa data de 24 februarie 2022, atunci când Rusia a invadat Ucraina.
Dacă un stat pe teritoriul căruia se ascunde un criminal de război nu este parte la Statutul Curții Penale Internaționale, asta nu înseamnă că el nu poate deveni la un moment dat sau nu poate preda un criminal de război care se ascunde pe teritoriul său", a concluzionat juristul.
În plus, un mandat de arestare pe numele unei persoane pentru crime de război ridică o problemă serioasă cu privire la acea persoană și îi limitează clar credibilitatea și posibilitatea de a călători în alte state care ar putea să o predea.
Deși CPI nu poate judeca în absență, nimic nu o împiedică să efectueze o investigație în absență, iar un mandat de arestare poate avea chiar rolul de a aduce persoană vizată în față instanței", a explicat Răzvan Horațiu Radu.
Rusia a reacționat ferm la aflarea acestei știri. De asemenea, Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a răspuns în mod ironic.
„Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu este nevoie să explicăm de ce ar trebui să fie folosită această hârtie pe post de hârtie igienică", a fost reacția lui Dmitri Medvedev, pe Twitter.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Într-o seară de la sfârşitul lunii decembrie, în timp ce locuitorii Moscovei se plimbau pe străzile luminate ale oraşului în aşteptarea sărbătorilor de sfârşit de an, un grup de vechi prieteni s-au adunat la cină în apartamentul unui oficial de stat cu rang înalt.
-
A concurat la femei, dar e bănuită că e bărbat. Caz incredibil la Mondialele de box, unde o româncă a fost victima înșelăciunii
Imane Khelif din Algeria a fost descalificată de Asociația Internațională de Box (IBA), după ce organismul de conducere mondial a decis că nu a respectat regulile de eligibilitate.
-
Cum functioneaza super arma Haeil cu care Coreea de Nord poate provoca un tsunami nuclear
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut ca ţara sa să extindă producţia de "materiale nucleare de calitate militară" şi să construiască arme mai puternice.
-
Papa Francisc a demis un subaltern după ce s-a opus vaccinării obligatorii
Episcopul a fost înlăturat de Papa Francisc după ce s-a opus mandatelor de vaccinare obligatorie. Acesta le spune catolicilor scandalizați să „se roage și să aibă încredere".
-
Propaganda neo-marxistă ne arată cum vor "elitele" Clubului de la Roma să reducă populația planetei cu 1 miliard de oameni
Populația globală ar putea scădea la șase miliarde de locuitori doar dacă se fac „investiții fără precedent" în combaterea sărăciei, a stabilit un grup de cercetători, potrivit Sky News.
-
Un transgender a făcut un masacru într-o școală creștină. Activiștii LGBT amenințaseră cu violența după ce s-au interzis show-urile cu travestiți pentru copii!
O femeie care se considera bărbat a ucis șase persoane într-o școală creștină din orașul Nashville, statul Tennessee, relevă presa de peste Ocean. Victimele criminalei sunt trei copii și trei adulți. Copiii aveau vârsta de 9 ani.
-
Ce spun experții în urma seriei de seisme din Gorj: Ne putem aștepta la un cutremur de 6,7 pe scara Richter!
Directorul General al INFP și Directorul Științific al instituției au acordat un interviu pentru GorjOnline prin care și-au exprimat părerea cu privire la seria de seisme din Oltenia. Ceea ce este cu adevărat ingrijorător este faptul că ne putem aștepta și la cutremure de până la 6,7 pe scara Richter, conform unor studii realizate în trecut.
-
Situație ciudată pentru naționala României: meciul cu Belarus s-ar putea juca degeaba!
Belarus ar putea fi exclusă din calificările pentru Euro 2024 şi din toate competiţiile organizate de UEFA, a anunţat vineri televiziunea publică germană, ARD. Forul european va dezbate subiectul în cadrul următorului său Comitet Executiv.
-
EPPO îi va putea ancheta pe cei care subminează sancțiunile impuse Rusiei. Undă verde din Parlamentul European
Comisia de Buget din Parlamentul European a decis ca Parchetul European (EPPO) condus de fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi să investigheze cazurile în care sunt ocolite sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Rușii anunță că știu că România începe furnizarea pe scară largă de armament și muniție pentru Ucraina
- 2.Alimentele cu adaos de făină de greier apar la Lidl și vor fi la vânzare în supermarket!
- 3.Trei zile consecutive de post regenerează întreg sistemul imunitar prin productia masivă de celule stem
- 4.Raport: Occidentul își pierde puterea economică în favoarea BRICS
- 5.Japonezii au decis: 7.000 de pași pe zi sau cât sport este nevoie să facem zilnic pentru o viață de lungă durată
- 6.Alertă geomagnetică: Pământul va fi lovit de furtuni solare puternice în noaptea asta si mâine toată ziua!
- 7.Carne din plastic într-un hipermarket din Bucuresti. Dovada video ca ne otravesc pe zi ce trece! VIDEO
- 8.Angelina Jolie, declaratie socanta: "Am fost în Illuminati și am să vă spun totul" VIDEO
- 9.Prezicătorul olandez de cutremure revine. Hoogerbeets susține că urmează un nou seism de 7-8 grade in Turcia la inceputul lui martie!
- 10.Câți bani vor primi la pensie cei care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu