"Țarul CFR" are probleme penale nici după 20 de ani. Mihai Necolaiciuc arată cu degetul către Adrian Năstase și Miron Mitrea!
Postat la: 16.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Fostul director CFR din anii 2000-2003, Mihai Necolaiciuc, condamnat pentru achiziții frauduloase de zeci de milioane de lei, se află din nou în fața magistraților, pentru fapte de abuz în serviciu. De data asta, Mihai Necolaiciuc arată cu degetul către fostul premier, Adrian Năstase, și către fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, pentru faptele care îi sunt imputate.
Au trecut 20 de ani de la perioada în care Mihai Necolaiciuc a fost în fruntea SN CFR, dar asta nu înseamnă că problemele penale ale celui supranumit „Țarul CFR" s-au terminat. Mihai Necolaiciuc a avut în trecut nenumărate dosare cu privire la achizițiile pe care le-a făcut pe vremea când era în funcție. Necolaiciuc a rămas în memoria publicului pentru veceurile de 700.000 de dolari, frigiderele supraevaluate, costumele de scafandru și alte bunuri utile sau inutile luate la preț supraevaluat din banii CFR. Când au început problemele penale, Necolaiciuc a șters-o din țară, în 2005. Patru ani mai târziu a fost prins în SUA și repatriat.
Acum, Mihai Necolaiciuc s-a prezentat personal în fața Tribunalului București, unde se judecă un alt dosar în care procurorii în acuză de abuz în serviciu. Pe data de 17 decembrie 2021, Curtea de Apel București a decis să trimită spre rejudecare acest dosar în care Mihai Necolaiciuc este inculpat, iar Compania Naţională de Căi Ferate - CFR SA este parte civilă. Ancheta este instrumentată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB). În trecut, Mihai Necolaiciuc a mai fost deferit justiției de către procurorii DNA și condamnat definitiv, tot pentru fapte comise în timpul în care a ocupat funcția de director general al CFR.
În fața instanței s-a prezentat la termenul din 15 martie 2022 un martor, care în urmă cu 20 de ani era director al Serviciului de aprovizionare al CFR. El a relatat că serviciul pe care îl conducea se ocupa cu centralizarea produselor comandate în mandatul de director al lui Necolaiciuc, pe când prețul maximal de achziție al acestora era stabilit fie de directorul de marketing, fie de directorul comercial. Martorul a relatat că pe vremea aceea, CFR făcea achiziții prin intermediul Bursei Române de Mărfuri (BRM).
„Toată documentația, precum și decizia directorului general (n.r. - la acea vreme Mihai Necolaiciuc) prin care numea participanții din partea CFR erau trimise la BRM pentru fiecare achiziție în parte. BRM se ocupa de organizarea licitației, dădea anunț în ziar pentru fiecare achiziție. (...) Când eram membru în Comisie eu mă prezentam doar la data licitației. În acest sens, aveam obligații de a verifica dacă cantitatea care se dorea a fi furnizată corespundea necesarului, să nu fie depășit prețul maximal solicitat de CFR. Bonitatea firmelor și eligibilitatea lor erau verificate de BRM", a relatat martorul. Mihai Necolaiciuc l-a întrebat personal pe martor dacă a participat la licitații și înainte de mandatul lui de director general.
„Nu am participat, însă cunosc că exista aceeași metodologie. Exista un contract semnat din 1999 prin care BRM organiza licitații pentru SN CFR. Știu că a fost o acțiune la BNR la împlinirea unui număr de ani de la înființare, la care au participat Adrian Năstase și Miron Mitrea. Nu știu numărul documentului, dar știu ca s-a dat după acea întâlnire un ordin al ministrului Transporturilor prin care ni se solicita să facem achizițiile prin BRM. Înainte de anul 2001 eram tehnician la aprovizionare. Eu v-am spus de când eram șef, din 2001. La SN CFRam lucrat din 2000 până în 2003" a relatat martorul.
Deși a primit o pedeapsă de 8 ani de pușcărie în 2016, Necolaiciuc n-a executat pedeapsa, fiind eliberat după 2 ani, în 2018. În 2019, Necolaiciuc s-a trezit din nou în fața judecătorilor, tot pentru abuz în serviciu, de data asta în urma unei plângeri formulate de CFR. Tribunalul București a decis, atunci, că faptele s-au prescris.
„Încetează procesul penal faţă de inculpatul Necolaiciuc Mihai sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (două acte materiale), întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. Respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de partea civilă Compania Naţională de Căi Ferate „CFR" S.A. (...) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 25.06.2021", se arată în minuta deciziei Tribunalului București.
Împotriva acestei decizii, procurorii PTB și CFR SA au declarat apel, iar magistrații instanței de control judiciar au dispus rejudecarea dosarului. „Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și apelanta - parte civilă Compania națională de căi ferate C.F.R. SA împotriva sentinței penale nr.776/25.06.2021 a Tribunalului Bucureşti - Secţia Penală. Desființează, în integralitate, sentința penală apelată și dispune rejudecarea cauzei de către prima instanță. (...) Definitivă. Pronunțată (...) azi 17.12.2021", se arată în minuta Curții de Apel București.
Pe 26 noiembrie 2018, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis ca Mihai Necolaiciuc să fie liberat condiţionat. Fostul director al CFR a fost condamnat definitiv, în 23 noiembrie 2016, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, prejudiciul produs companiei feroviare fiind de aproape 57 de milioane de euro.
Din cei 8 ani de pedeapsă, instanţa a scăzut perioada în care condamnatul a stat în arest preventiv, respectiv din 17 iunie 2009 până în 26 ianuarie 2012, şi perioada din 17 octombrie 2014 până în 17 iulie 2015, când a fost liberat condiţionat din executarea unei alte pedepse, de patru ani şi şase luni închisoare, la care a fost condamnat definitiv în 17 octombrie 2014.
Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 - octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în februarie 2008, pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi utilizare a creditelor în alte scopuri. Acest dosar a fost conexat ulterior cu alte cazuri, în care a fost implicat Necolaiciuc.
Potrivit procurorilor DNA, între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private. Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători. Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la preţuri supraevaluate.
„De asemenea, în perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei", potrivit DNA. Potrivit actelor din dosar, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziţii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al treilea dosar penal, instrumentat tot de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Astfel, la un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1. Procurorii spun că în acest caz Mihai Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Şi în acest caz, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subalternii săi, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ilie Vlăduţ şi Nicolae Alexandru, care ar fi făcut activităţi nelegale. Conform DNA, în perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către firma General Comelectrica.
Aceste comenzi au fost semnate prin încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziției. De asemenea, procurorii vorbesc în rechizitoriu despre faptul că între 2002 şi 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi către firma Nurelo Prest Com, încălcând din nou legea şi fără a avea documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei. Ambele comenzi au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu