Berlinala 2018: „Nu mă atinge-mă / Touch Me Not", de Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur
Postat la: 25.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedintele juriului internaţional, regizorul Tom Tykwer, au fost cei care au anunţat câştigătorul marelui trofeu. Întreaga echipă a filmului a urcat pe scenă, iar regizoarea Adina Pintilie a mulţumit tuturor celor care au ajutat la realizarea filmului.
Lungmetrajul, o producţie România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa, îi are în distribuţie pe Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange. Acesta este al doilea trofeu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj românesc, după performanţa realizată de „Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, în 2013.
„Nu mă atinge-mă", scris de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.
Vădit emoţionată, Adina Pintilie a spus pe scena galei: „Nu ne aşteptam la asta. Este foarte important acest premiu, pentru că ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune filmul să ajungă peste tot în lume. Îi invităm pe spectatori la dialog. Mulţumesc întregii echipe pentru încrederea arătată în această lungă călătorie. Multumesc juriului şi festivalului".
„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă" regizat de Adina Pintilie a fost desemnat şi cel mai bun lungmetraj de debut la gala premiilor celei de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.
Regizorul Călin Peter Netzer, membru al juriului care a acordat acest trofeu, a fost cel care a anunţat câştigătorul la gala care are loc sâmbătă la Berlin.
Pelicula - cu Tomas Lemarquis („X-Men: Apocalypse") şi Laura Benson („Someone Else in the Evening") în distribuţie şi produs de Manekino Film (România) - a avut premiera joi, în cadrul festivalului.
Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenţă, încredere în sine şi originalitate.
Gala premiilor Festivalului Internaíonal de Film de la Berlin
Filmul Adinei Pintilie (38 de ani), „Nu mă atinge-mă", a fost selectat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, marcând o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiţia oficială a festivalului, ajuns la cea de-a 68-a ediţie. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul", Pintilie a vorbit despre ce înseamnă proiectul său, explicând că se aşteaptă să genereze dezbateri.
Nouăsprezece dintre cele 24 de filme selectate în competiţie au concurat pentru trofeul Ursul de Aur şi trofeele Ursul de Argint.
România a fost prezentă în competiţia oficială prin Adina Pintilie şi primul ei lungmetraj, „Nu mă atinge-mă", premiat pentru debut. Ţara noastră a fost reprezentată şi în celelalte două secţiuni importante ale festivalului - Forum, prin documentarul „Fotbal infinit" al lui Corneliu Porumboiu, şi Panorama, prin debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, „Lemonade".
„În pronunţare", debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics' Week, regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a premiat cel mai bun lungmetraj de debut, în timp ce actriţa şi regizoarea Alina Grigore, scenaristul Ioan Antoci şi criticul de film Flavia Dima s-au numărat printre cei 250 de cineaşti din 81 de ţări care au fost invitaţi pentru a participa în programul Berlinale Talents.
În secţiunea Generation Kplus, dedicată filmelor pentru copii şi tineri, au fost selectate producţiile româneşti „De Natura", de Lucile Hadzihalilovic, şi „Trois reves de jeneusse", de Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer.
Juriul competiţiei internaţionale de la Berlinala 2018 a fost format din regizorul, scenaristul şi producătorul Tom Tykwer (preşedinte), actriţa Cécile de France (Belgia), fotograf şi fost director al Filmotecii Spaniole Chema Prado (Spania), producătoarea Adele Romanski (SUA), compozitorul Ryūichi Sakamoto (Japonia) şi criticul de film Stephanie Zacharek (SUA).
„Am văzut filme extrem de diferite, care au spus multe, dar am reuşit să descoperim că ne-ar plăcea să premiem ceea ce poate cinematografia să facă astăzi, dar şi pentru ce va putea face în viitor", a spus Tykwer pe scena galei.
Actorul Bill Murry a ridicat trofeul pentru cel mai bun regizor, primit de Wes Anderson, care nu a fost prezent la gală: „Nu credeam că o să joc rolul unui câine şi că o să mă întorc acasă cu un urs".
Berlinala de anul acesta a fost, ca şi ediţiile din anii trecuţi, marcată de evenimentele sociale care au avut loc în lume în ultimul an. Ediţia 2018 a tras un semnal de alarmă privind hărţuirea sexuală şi abuzul.
„Speak Up!" - o campanie proprie destinată să tragă un semnal de alarmă a fost lansată în primul weekend al festivalului. Cu toate acestea, au existat şi voci care au criticat întreaga campanie anti-hărţuire, precum actriţa Hanna Schygulla, care a spus că face ca oamenii să se atingă unii pe alţii mai puţin.
Actorul Willem Dafoe a primit Ursul de Aur pentru întreaga carieră, iar peste 150 de cineaşti europeni - între care Claude Lelouch, Fatih Akin, Luca Guadagnino, Fernado Trueba, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, Ken Loach şi Alan Parker - au transmis un manifest prin care solicită ca Europa să fie „primul apărător al creaţiei" şi să pună accent pe lupta împotriva piratării, ca „prioritate absolută comună instituţiilor europene şi statelor membre".
Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, la Berlinale Palast din Berlin, şi a fost difuzată în direct pe site-ul evenimentului.
În 2017, Ursul de Aur a revenit peliculei „On body and soul" (Ungaria), de Ildikó Enyedi.
LISTA câştigătorilor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018:
Ursul de Aur pentru cel mai bun film - „Touch Me Not", de Adina Pintilie
Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - „Twarz", de Malgorzata Szumowska
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Wes Anderson, pentru „Isle of Dogs"
Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Ana Brun, pentru rolul din „Las Herederas"
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Anthony Bajon, pentru rolul din „ La prière"
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios, pentru „Museo"
Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective în arta cinematografică - „Las Herederas", de Marcelo Martinessi
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - „The Men Behind the Wall", de Ines Moldavsky
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj - „Imfura", de Samuel Ishimwe
Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award, 20.000 euro) - „Solar Walk", de Réka Bucsi
Original Documentary Award - „Waldheims Walzer", de Ruth Beckmann
Menţiune specială Original Documentary Award - „EX PAJÉ", de Luis Bolognesi
Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite - costume şi scenografie - Elena Okopnaya, pentru „Dovlatov"
Cel mai bun lungmetraj de debut (premiu în valoare de 50.000 de euro) - „Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie
Menţiune specială a juriului pentru lungmetraj de debut - „An Elephant Sitting Still", de Hu Bo
Scurtmetrajul nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene 2017 - „Burkina Brandenburg Complex", de Ulu Braun
Ursul de Aur pentru întreaga carieră - Willem Dafoe
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr - „Fortuna", de Germinal Roaux
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr - „Retablo", de Álvaro Delgado-Aparicio L.
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr - „Kiem Holijanda", de Sarah Veltmeyer
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr - „Je fais où tu me dis", de Marie de Maricourt
Marele premiu din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional - „Fortuna", de Germinal Roaux
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul internaţional - „Dressage", de Pooya Badkoobeh
Premiul special din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional - „Juck", de Olivia Kastebring, Julia Gumpert şi Ulrika Bandeira
Menţiune specială Generation 14plus - „Na zdrowie!", de Paulina Ziolkowska
Premiile juriului ecumenic - „In the aisles/ In den Gängen" (competiţie), de Thomas Stuber, „Styx" (Panorama), de Wolfgang Fischer, şi „Teatro de Guerra" (Forum), de Lola Arias
Menţiune specială a juriului ecumenic - „Utøya 22. juli'", de Erik Poppe
Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiţie - „Las Herederas", de Marcelo Martinessi
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Panorama - „River's Edge", de Isao Yukisada
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Forum - „An Elephant Sitting Still", de Hu Bo
Premiul C.I.C.A.E. (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă) pentru cel mai bun film din Panorama - „Tinta bruta", de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Forum - „Teatro de Guerra", de Lola Arias
Premiul Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas), acordat unui film din competiţie - „In the aisles/ In den Gängen", de Thomas Stuber
Premiul Europa Cinemas - „Styx" (Panorama), de Wolfgang Fischer
Kompagnon Fellowship - „When a Farm Goes Aflame, the Flakes Fly Home to Bear the Tale", de Jide Tom Akinleminu (Berlinale Talents 2018); „Blutsauger", de Julian Radlmaier (Perspektive Deutsches Kino 2017)
Premiul Compass Perspektive pentru cel mai bun film - „Überall wo wir sind/ Everywhere We Are", de Veronika Kaserer
Premiul Teddy pentru cel mai bun film - Panorama - „Tinta Bruta", de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar - Panorama - „Bixa Travesty (Tranny Fag)", de Claudia Priscilla şi Kiko Goifman
Premiul Teddy pentru cel mai bun scurtmetraj - Panorama - „Three Centimetres", de Lara Zeidan
Premiu special acordat de juriu - „Obscuro Barroco", de Evangelia Kranioti
Teddy Newcomer Award - „Retablo", de Álvaro Delgado-Aparicio L.
Panorama Audience Awards - „Profile", de Timur Bekmambetov, pentru cel mai bun lungmetraj, şi „The Silence of Others", de Almudena Carracedo şi Robert Bahar, pentru cel mai bun documentar
Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost (competiţie) - „Dovlatov", de Alexey German Jr.
Premiul cititorilor cinefili ai Tagesspiegel (Forum) - „L'empire de la perfection", de Julien Faraut
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation Kplus - „Les rois mongols", de Luc Picard
Menţiune specială din Generation Kplus - „Supa Modo", de Likarion Wainaina
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj Generation Kplus, acordat de juriul tânăr - „A Field Guide to Being a 12-Year-Old-Girl", de Tilda Cobham-Hervey
Menţiune specială pentru scurtmetraj Generation Kplus, acordată de juriul tânăr - „Snijeg za Vodu (Snow for Water)", de Christopher Villiers
Marele premiu din Generation Kplus, acordat de juriul internaţional (7.500 de euro) - „Sekala Niskala (The Seen and Unseen)", de Kamila Andini
Premiul special din Generation Kplus, acordat de juriul internaţional - „Jaalgedi (A Curious Girl)", de Rajesh Prasad Khatri
Menţiuni speciale Generation Kplus, acordate de juriul internaţional - „Allons enfants (Cléo & Paul)", de Stéphane Demoustier; „Cena d'aragoste", de Gregorio Franchetti
Amnesty International Prize (5.000 de euro) - „Zentralflughafen THF", de Karim Aïnouz
Premiu special acordat de Amnesty International - „Eldorado", de Markus Imhoof
Caligari Film Prize - „La casa lobo", de Cristóbal León şi Joaquín Cociña
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu