Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Boala căprioarelor "zombie" se răspândește în America de Nord și ar putea trece la oameni

Postat la: 23.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Boala cașectizantă cronică a căprioarelor, sau CWD, cauzată de prioni - agenți patogeni anormali, transmisibili - s-a răspândit în America de Nord pornind din Parcul Național Yelowstone. Tot mai multe căprioare au fost observate comportându-se ciudat.

De ani de zile, boala cronică de epuizare (CWD), cauzată de prioni - agenți patogeni anormali, transmisibili - s-a răspândit pe furiș în America de Nord, îngrijorările fiind exprimate în principal de vânători după ce au observat căprioarele comportându-se ciudat.

Prionii provoacă modificări ale creierului și ale sistemului nervos ale gazdelor, lăsând animalele să saliveze, letargice, slăbite, poticnind și cu o „privire goală" care i-a determinat pe unii să o numească „boala cerbului zombi". Se răspândește prin familia cervidelor: căprioare, elan, elan, caribu și reni. Este fatal, fără tratamente sau vaccinuri cunoscute.

Descoperirea din Yellowstone, al cărui ecosistem susține cea mai mare și mai diversă gamă de mamifere mari sălbatice din SUA continentale, reprezintă un important semnal de alarmă public, spune Dr. Thomas Roffe, un veterinar și fost șef al sănătății animale pentru Fish & Wildlife. Service, o agenție federală din SUA.

„Acest caz pune CWD pe radarul atenției larg răspândite în moduri cum nu era înainte - și acesta este, în mod ironic, un lucru bun", spune el. „Este o boală care are implicații ecologice uriașe."

Roffe a prezis de zeci de ani că CWD va ajunge la Yellowstone, avertizând că atât guvernul federal, cât și statul Wyoming trebuie să ia măsuri agresive pentru a ajuta la încetinirea răspândirii acesteia. Aceste avertismente au rămas în mare parte neascultate, spune el, iar acum consecințele se vor manifesta în fața milioanelor care vizitează parcul în fiecare an.

Zona constituie un vast laborator pentru observarea a ceea ce se întâmplă atunci când CWD se infiltrează într-un ecosistem cu completa sa originală de diversitate biologică. Sute de mii de elani și căprioare se deplasează prin Yellowstone, susținând populații de urși grizzly, lupi, pume, coioți și alți scobitori.

Boala este un „dezastru cu mișcare lentă", potrivit doctorului Michael Osterholm, un epidemiolog care a studiat focarul de encefalopatie spongiformă bovină sau „boala vacii nebune" - o afecțiune prionică asociată - în Marea Britanie și este directorul Centrului. pentru Cercetarea și Politica Bolilor Infecțioase la Universitatea din Minnesota.

Dr. Cory Anderson și-a câștigat recent doctoratul studiind cu Osterholm, concentrându-se pe căile de transmitere a CWD. „Avem de-a face cu o boală care este invariabil fatală, incurabilă și foarte contagioasă. Îngrijorarea este că nu avem o modalitate ușoară eficientă de a o eradica, nici din animalele pe care le infectează, nici din mediul pe care îl contaminează."

Odată ce un mediu este infectat, agentul patogen este extrem de greu de eradicat. Poate persista ani de zile în murdărie sau pe suprafețe, iar oamenii de știință raportează că este rezistent la dezinfectanți, formaldehidă, radiații și incinerare la 600C (1100F).

În SUA și Canada, CWD a câștigat atenția nu numai pentru că afectează animalele de vânat mare, ci și din cauza posibilității ca acesta să depășească bariera speciilor. Cerbul, elanul și elanul pot infecta animalele, alte mamifere, păsările sau chiar oamenii. Epidemiologii spun că absența unui caz de „spillover" încă nu înseamnă că nu se va întâmpla. CWD este una dintr-un grup de tulburări neurologice fatale care include ESB.

„Focarul de ESB [vaca nebună] din Marea Britanie a oferit un exemplu despre cum, peste noapte, lucrurile pot deveni razna atunci când se întâmplă un eveniment de propagare de la, de exemplu, animale la oameni", spune Anderson. „Vorbim despre potențialul ca ceva similar să se întâmple. Nimeni nu spune că se va întâmpla cu siguranță, dar este important ca oamenii să fie pregătiți."

Dr. Raina Plowright, un ecologist al bolilor la Universitatea Cornell, spune că CWD ar trebui privit pe fundalul unor patogeni zoonotici periculoși emergenti, care se mișcă înainte și înapoi prin barierele dintre specii între oameni, animale și animale sălbatice la nivel global. Focarele apar pe măsură ce așezările umane și operațiunile agricole se presează mai adânc în mediile în care contactul cu animalele purtătoare de boli este în creștere.

Odată cu începerea sezonului de vânătoare în SUA, Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA și statele individuale recomandă insistent ca vânatul recoltat să fie testat pentru boli și ca carnea de la cervide care par bolnave să nu fie consumată.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE