Care sunt sfaturile unui tânăr vaccinat care s-a tratat acasă de Covid pentru ca sistemul medical e in colaps. Jurnalul de pandemie scris de el zi de zi!
Postat la: 18.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

În perioada în care a fost bolnav, un tanar din Bucuresti bolnav de Covid a chemat inclusiv ambulanța pentru dureri puternice în piept și suspiciune de cheaguri de sânge, însă i s-a recomandat să nu meargă la spital "la ce e acum acolo". Povestea lui, de la infectare, testarea pe cont propriu, interacțiunea dificilă cu autoritățile - o salvare așteptată două zile și un DSP depășit de situație - simptomele prin care a trecut și cât de dificil este să faci rost de tratament, toate intr-un veritabil "jurnal de pandemie" zi de zi, ceas de ceas.
"Cred că DSP și sistemul de sănătate nu mai fac față de ceva timp, așa că e bine să vă feriți foarte tare zilele/lunile astea" - este sfatul cel mai important al tânărului din București, care s-a tratat acasă, în ultimele două săptămâni, de Covid. "Experiența mea cu COVID, în caz că ajută pe cineva. Pe scurt, ce e important, dacă faceți COVID să aveți grijă că este posibil să trebuiască să vă tratați preventiv de cheaguri de sânge și că peste pneumonia cauzată de COVID se poate instala și o pneumonie cauzată de bacterii. Deciziile acestea de tratament e bine să le ia un medic în funcție de riscurile și simptomele fiecăruia.
Pe lung:
Sunt vaccinat de prin aprilie cu două doze de Pfizer. Mai aveam câteva zile cred până puteam face doza 3 dar se pare ca se amână momentan. Nu am mai avut gripă de vreo 4 ani si nu am mai racit demult, în general cred că aveam sistemul imunitar ok. Cu o săptămână înainte de infectare mi-am rupt parțial mușchiul gambei drepte la tenis, și eram cumva într-un semi pericol să fac cheaguri la picior pentru că stăteam în repaus și nu puteam călca pe el. Mi s-au recomandat anticoagulante injectabile dar nu am vrut să le iau.
Infectarea:
Până acum am reușit să mă protejez destul de bine de câte ori am ieșit din casă, fiind și puțin germofob. Acum două săptămâni, într-o marți, a venit cineva la mine, dimineața. Dupa 15 minute în care am vorbit puțin, mi-a spus că se simte rău și că a avut frisoane azi noapte. Am rugat-o imediat să plece. Din păcate 15 minute în interior fără mască au fost de ajuns să mă infecteze, chiar dacă sunt vaccinat. Cred ca a luat virusul la o nuntă în weekend.
Testarea:
Cand a apărut și la mine febra după câteva zile, am sunat la DSP. Inițial nu sunam la numărul care trebuie. E destul de prost site-ul lor, îmi răspundea un robot care avea treabă cu acte și alte lucruri. Până la urmă am dat de cine trebuia la alt numar. Ne-a spus ca ei de la DSP ajung abia în 4 zile, că sunt foarte solicitați, așa că mai bine sunăm la salvare să ne testeze, că salvarea ajunge în aceeași zi. Era cam ora 13. Am vorbit la 112 și au zis ca o să vina salvarea să ne testeze.
Am asteptat până la ora 20. Am decis să merg eu la un centru de testare când am văzut că nu mai vin. Am găsit niște centre private de testare pe net, un fel de containere în parcări. Unul era la 4 minute de mine. Mi-a făcut testul cu recoltare din nas. A fost extrem de neplăcut, m-a usturat nasul 2 zile. Am primit rezultatul după 20 de minute pe mail, pozitiv.
Salvarea m-a sunat după vreo doua zile să vină să mă testeze. Le-am zis că nu mai e nevoie. DSP nu m-a mai contactat de atunci. A doua zi după test am primit pe mail un 'pdf' de la 'Corona forms' care spunea că sunt pozitiv și că pot folosi documentul la medicul de familie, probabil să îmi dea concediu. Eu nu știu ce medic de familie am că l-am schimbat acum 3 ani. Atunci nu a mers cardul de sănătate, am rămas cumva intre medici, m-am enervat și nu mi-am mai bătut capul.
Dupa ce ai pdf-ul ăsta pe mail, medicul poate da concediu medical pentru Covid. Daca te-ai izolat dinainte, trebuie să îți dea DSP carantină. Asta dacă nu sunt întelegatori cei de la job. La mine au fost și sunt foarte înțelegători din fericire.
Boala:
Marți și miercuri am avut o senzație în gât, dar eu sunt și foarte receptiv la senzațiile mele. Am bagat mult Strepsils să încerc să evit macar durerea în gât, ceea ce cred că a funcționat. Joi cred că a apărut febra, la 3 zile de la infectare. Cred că Delta evolueaza mai rapid decât Covid clasic. Sâmbătă și duminică a fost maximul de febră. În general am avut 37.5. În weekend, în zilele 4-5 de la infectare poate am ajuns pe la 38, 38.5, mai ales noaptea. În weekend am avut și frisoane.
Am dormit cu caloriferul pornit, în plapumă cu hanorac deoarece simțeam că mi-e frig altfel, deși temperatura era ok. Dimineața arăta tricoul meu de parcă aș fi făcut sport toata noaptea. Am avut și dureri în corp, dar nu insuportabile. Până aici a fost cam ca o gripă medie. Am avut de 2-3 ori gripe mult mai dureroase acum mulți ani. Luni a încetat febra (după 6 zile). De luni au început simptomele ciudate.
A început să mă doară puțin ochiul drept. Am încercat niște picături dar a cam trecut de la sine când am început antibioticele pentru plămâni. Am prins o tuse foarte puternică. Inițial mă dureau plamanii când tușeam, în prima zi în partea de sus, a doua zi în partea de jos, dar au trecut durerile astea în 2 zile. Am încercat 3 siropuri de tuse și niște pastile dar nu a cedat. După 2 zile de tuse a început o durere în piept, în față-stânga, în dreptul inimii, când tușeam.
Durerea a crescut până sâmbătă cand am început antiiflamatoriile. Vineri, la 10 zile de la infectare, m-am speriat foarte tare de durerea de piept, mă temeam să nu fie cheaguri de sânge. Am sunat la 112 și de data asta, pentru durerea de piept, au venit în sub o oră. Mi-au ascultat plamanii, mi-au luat saturația și pulsul.
Erau ok. Eu mi-am monitorizat saturația tot timpul și nu a scăzut sub 95. Când au venit ei aveam 99.
Mi-au spus că probabil mi s-a inflamat zona aceea din dreptul inimii de la tuse și nu cred că sunt cheaguri. În mod normal trebuia să investighez, dar a spus ceva de genul că nu e recomandat să merg la spital la ce e acum acolo. Oricum era foarte convins ca nu sunt cheaguri și cred că a avut dreptate. Între timp, acum în ziua 14 tusea s-a mai domolit, reapare tare dacă vorbesc. Pot tuși acum fără să mă doară în partea stângă.
Dupa febra s-a instalat și o oboseală puternică. Dacă stăteam 2 ore la computer trebuia să stau în pat, eventual să dorm ca să îmi revin. Mi se facea somn destul de puternic în fiecare seară înainte de culcare. Acum începe să dispară ușor și oboseala. Am mai avut durere la ambele gambe, probabil și de la stat în casă. Se pare că nu e recomandat masajul deoarece dacă ai facut cheaguri riști să le trimiți la inimă.
Prin ziua 5 mi-a disparut mirosul, ceea ce e o senzație destul de ciudată. Acum în ziua 14 e inapoi cam în proporție de 80%. Uneori am simțit că aș putea să mă demoralizez, și de boală și de stat în casă, dar a fost ceva trecător, din fericire stau bine cu moralul momentan. Observ și că mă concentrez mai greu și folosesc cuvinte mai simple. Dar mă aștept să se refacă și asta de la sine. Și statul în casă e posibil să fie un factor.
Medicii:
Cum spuneam, nu știu cine e medicul meu de familie. Am noroc că am abonament la o clinică privată. Au un sistem de consultații online. Am reușit să prind consultatii online de pe o zi pe alta pentru oftalmologie, boli infecțioase, cardiologie și pneumologie, ceea ce m-a ajutat mult să înțeleg pericolele și care e cel mai bun tratament.
Medicamentele:
Inițial nu voiam să iau medicamente în afara de Strepsils, Paracetamol si vitaminele pe care oricum le iau zilnic, C si D; exista si riscuri si efecte secundare la orice iei. Însă după ce am vorbit cu medicii și ce mai știam si eu despre Covid, am înțeles că există câteva pericole mari: formarea cheagurilor de sânge, pneumonia și să nu o ia razna sistemul imunitar și să atace tot.
Cheaguri de sange:
Eu deja eram în pericol de cheaguri din cauza rupturii gambei. Am inceput prin ziua 7 dupa infectare sa iau Eliquis 5 mg de două ori pe zi. Am înțeles că există o alternativă mai ieftina, ca ăsta e vreo 200 de lei, Aspacardin parca. Mai sunt și unele injectabile dar nu sună placut.
Pneumonie:
Virusul atacă plămânul și îl slăbește. Pentru asta e nevoie de antivirale, dar din pacate acasă nu se dau antivirale, ceea ce e foarte stupid. Se dau doar la spital, și acolo dacă mai au pe stoc, că sunt probleme de câteva zile și cu asta. Peste infecția asta cu virusul, pot veni bacterii care sa profite de haosul din plămân și să atace și ele. Din cauza tusei puternice și durerii din piept am început să iau antibiotice, ca să tratez o eventuală astfel de infecție.
Prin ziua 7-8 am inceput Azitrox 500 mg, o capsulă pe zi. Ca să nu o ia razna sistemul imunitar e ideal să iei antivirale, dar așa cum am spus, Ministerul Sănătății (cred) a decis ca schema de tratament cu antivirale să se dea doar dacă te internezi la spital. O decizie foarte proastă cred eu, ar trebui încurajat tratamentul acasă la ce situație există, dar ce poti să faci?
Prin ziua 11 după infectare am inceput antiinflamatorul Dexametazonă capsule de 4 mg, o capsulă la 12 ore, mai ales pentru durerea de piept, deși mi se prescrisese mult mai devreme, înainte să o am. Cum spuneam, de principiu mă feresc de pastile, dar nu am mai putut să nu îl iau. Durerea a început să scadă dupa ce am început să îl iau. Sper să scap și de tuse și de durere și să nu fac cheaguri și să nu rămân cu vreun simptom pe termen lung.
Cred că e cel mai rău din lume la noi în momentul ăsta, guvernul a dat greș total în pregătirea valului 4 cu aprovizionarea, vaccinarea, paturi și restricții. Nici nu mai conteaza politica acum așa tare, e important să nu murim și să nu ramanem cu simptome persistente după. Cred că va fi mult mai rau decât este acum în săptămânile următoare, depinde când o să se ia măsuri dure. Făra măsuri dure cred că o sa se moară foarte mult.
Eu m-am întrebat dacă o sa mor de vreo 3 ori în ultimele 2 săptămâni. Vă recomand să întrebați pe toată lumea care va intra în casă dacă au simptome. Nu presupuneți că își vor da ei seama să nu va pună în pericol. Sper să nu apară tulpini noi și mai periculoase în România. E greu să faci rost de lucruri după ce ieși pozitiv. Depinzi de prieteni și curieri și alți oameni care livrează și încerci să îi ferești și pe ei. Statul trebuia să încerce să rezolve și aprovizionarea cumva, dar poate am prea multe așteptări de la un stat eșuat.
LE: Mi-a atras cineva atentia ca e bine sa vorbiti cu un medic inainte sa luati vreun medicament pe care l-am luat eu, si are dreptate.
LLE: Înțeleg că recomandarea oficială acum este să se trateze preventiv cheagurile doar dacă sunt și alți factori de risc sau simptome. La fel și cu pneumonia. La mine cred că erau.", a deckarat tânarul care semneaza sub numele de Mihai pentru Hotnews.ro, dar despre care afirma ca nu este numele sau real.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
-
Noul Papă și-a presimțit alegerea. De ce nu l-a ascultat pe fratele său care i-a spus să nu ia numele "Leon"
Papa Leon al XIV-lea și-ar fi presimțit alegerea chiar cu o seara inainte de inceperea conclavului, dar nu a ascultat sf ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu