Care sunt sfaturile unui tânăr vaccinat care s-a tratat acasă de Covid pentru ca sistemul medical e in colaps. Jurnalul de pandemie scris de el zi de zi!
Postat la: 18.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

În perioada în care a fost bolnav, un tanar din Bucuresti bolnav de Covid a chemat inclusiv ambulanța pentru dureri puternice în piept și suspiciune de cheaguri de sânge, însă i s-a recomandat să nu meargă la spital "la ce e acum acolo". Povestea lui, de la infectare, testarea pe cont propriu, interacțiunea dificilă cu autoritățile - o salvare așteptată două zile și un DSP depășit de situație - simptomele prin care a trecut și cât de dificil este să faci rost de tratament, toate intr-un veritabil "jurnal de pandemie" zi de zi, ceas de ceas.
"Cred că DSP și sistemul de sănătate nu mai fac față de ceva timp, așa că e bine să vă feriți foarte tare zilele/lunile astea" - este sfatul cel mai important al tânărului din București, care s-a tratat acasă, în ultimele două săptămâni, de Covid. "Experiența mea cu COVID, în caz că ajută pe cineva. Pe scurt, ce e important, dacă faceți COVID să aveți grijă că este posibil să trebuiască să vă tratați preventiv de cheaguri de sânge și că peste pneumonia cauzată de COVID se poate instala și o pneumonie cauzată de bacterii. Deciziile acestea de tratament e bine să le ia un medic în funcție de riscurile și simptomele fiecăruia.
Pe lung:
Sunt vaccinat de prin aprilie cu două doze de Pfizer. Mai aveam câteva zile cred până puteam face doza 3 dar se pare ca se amână momentan. Nu am mai avut gripă de vreo 4 ani si nu am mai racit demult, în general cred că aveam sistemul imunitar ok. Cu o săptămână înainte de infectare mi-am rupt parțial mușchiul gambei drepte la tenis, și eram cumva într-un semi pericol să fac cheaguri la picior pentru că stăteam în repaus și nu puteam călca pe el. Mi s-au recomandat anticoagulante injectabile dar nu am vrut să le iau.
Infectarea:
Până acum am reușit să mă protejez destul de bine de câte ori am ieșit din casă, fiind și puțin germofob. Acum două săptămâni, într-o marți, a venit cineva la mine, dimineața. Dupa 15 minute în care am vorbit puțin, mi-a spus că se simte rău și că a avut frisoane azi noapte. Am rugat-o imediat să plece. Din păcate 15 minute în interior fără mască au fost de ajuns să mă infecteze, chiar dacă sunt vaccinat. Cred ca a luat virusul la o nuntă în weekend.
Testarea:
Cand a apărut și la mine febra după câteva zile, am sunat la DSP. Inițial nu sunam la numărul care trebuie. E destul de prost site-ul lor, îmi răspundea un robot care avea treabă cu acte și alte lucruri. Până la urmă am dat de cine trebuia la alt numar. Ne-a spus ca ei de la DSP ajung abia în 4 zile, că sunt foarte solicitați, așa că mai bine sunăm la salvare să ne testeze, că salvarea ajunge în aceeași zi. Era cam ora 13. Am vorbit la 112 și au zis ca o să vina salvarea să ne testeze.
Am asteptat până la ora 20. Am decis să merg eu la un centru de testare când am văzut că nu mai vin. Am găsit niște centre private de testare pe net, un fel de containere în parcări. Unul era la 4 minute de mine. Mi-a făcut testul cu recoltare din nas. A fost extrem de neplăcut, m-a usturat nasul 2 zile. Am primit rezultatul după 20 de minute pe mail, pozitiv.
Salvarea m-a sunat după vreo doua zile să vină să mă testeze. Le-am zis că nu mai e nevoie. DSP nu m-a mai contactat de atunci. A doua zi după test am primit pe mail un 'pdf' de la 'Corona forms' care spunea că sunt pozitiv și că pot folosi documentul la medicul de familie, probabil să îmi dea concediu. Eu nu știu ce medic de familie am că l-am schimbat acum 3 ani. Atunci nu a mers cardul de sănătate, am rămas cumva intre medici, m-am enervat și nu mi-am mai bătut capul.
Dupa ce ai pdf-ul ăsta pe mail, medicul poate da concediu medical pentru Covid. Daca te-ai izolat dinainte, trebuie să îți dea DSP carantină. Asta dacă nu sunt întelegatori cei de la job. La mine au fost și sunt foarte înțelegători din fericire.
Boala:
Marți și miercuri am avut o senzație în gât, dar eu sunt și foarte receptiv la senzațiile mele. Am bagat mult Strepsils să încerc să evit macar durerea în gât, ceea ce cred că a funcționat. Joi cred că a apărut febra, la 3 zile de la infectare. Cred că Delta evolueaza mai rapid decât Covid clasic. Sâmbătă și duminică a fost maximul de febră. În general am avut 37.5. În weekend, în zilele 4-5 de la infectare poate am ajuns pe la 38, 38.5, mai ales noaptea. În weekend am avut și frisoane.
Am dormit cu caloriferul pornit, în plapumă cu hanorac deoarece simțeam că mi-e frig altfel, deși temperatura era ok. Dimineața arăta tricoul meu de parcă aș fi făcut sport toata noaptea. Am avut și dureri în corp, dar nu insuportabile. Până aici a fost cam ca o gripă medie. Am avut de 2-3 ori gripe mult mai dureroase acum mulți ani. Luni a încetat febra (după 6 zile). De luni au început simptomele ciudate.
A început să mă doară puțin ochiul drept. Am încercat niște picături dar a cam trecut de la sine când am început antibioticele pentru plămâni. Am prins o tuse foarte puternică. Inițial mă dureau plamanii când tușeam, în prima zi în partea de sus, a doua zi în partea de jos, dar au trecut durerile astea în 2 zile. Am încercat 3 siropuri de tuse și niște pastile dar nu a cedat. După 2 zile de tuse a început o durere în piept, în față-stânga, în dreptul inimii, când tușeam.
Durerea a crescut până sâmbătă cand am început antiiflamatoriile. Vineri, la 10 zile de la infectare, m-am speriat foarte tare de durerea de piept, mă temeam să nu fie cheaguri de sânge. Am sunat la 112 și de data asta, pentru durerea de piept, au venit în sub o oră. Mi-au ascultat plamanii, mi-au luat saturația și pulsul.
Erau ok. Eu mi-am monitorizat saturația tot timpul și nu a scăzut sub 95. Când au venit ei aveam 99.
Mi-au spus că probabil mi s-a inflamat zona aceea din dreptul inimii de la tuse și nu cred că sunt cheaguri. În mod normal trebuia să investighez, dar a spus ceva de genul că nu e recomandat să merg la spital la ce e acum acolo. Oricum era foarte convins ca nu sunt cheaguri și cred că a avut dreptate. Între timp, acum în ziua 14 tusea s-a mai domolit, reapare tare dacă vorbesc. Pot tuși acum fără să mă doară în partea stângă.
Dupa febra s-a instalat și o oboseală puternică. Dacă stăteam 2 ore la computer trebuia să stau în pat, eventual să dorm ca să îmi revin. Mi se facea somn destul de puternic în fiecare seară înainte de culcare. Acum începe să dispară ușor și oboseala. Am mai avut durere la ambele gambe, probabil și de la stat în casă. Se pare că nu e recomandat masajul deoarece dacă ai facut cheaguri riști să le trimiți la inimă.
Prin ziua 5 mi-a disparut mirosul, ceea ce e o senzație destul de ciudată. Acum în ziua 14 e inapoi cam în proporție de 80%. Uneori am simțit că aș putea să mă demoralizez, și de boală și de stat în casă, dar a fost ceva trecător, din fericire stau bine cu moralul momentan. Observ și că mă concentrez mai greu și folosesc cuvinte mai simple. Dar mă aștept să se refacă și asta de la sine. Și statul în casă e posibil să fie un factor.
Medicii:
Cum spuneam, nu știu cine e medicul meu de familie. Am noroc că am abonament la o clinică privată. Au un sistem de consultații online. Am reușit să prind consultatii online de pe o zi pe alta pentru oftalmologie, boli infecțioase, cardiologie și pneumologie, ceea ce m-a ajutat mult să înțeleg pericolele și care e cel mai bun tratament.
Medicamentele:
Inițial nu voiam să iau medicamente în afara de Strepsils, Paracetamol si vitaminele pe care oricum le iau zilnic, C si D; exista si riscuri si efecte secundare la orice iei. Însă după ce am vorbit cu medicii și ce mai știam si eu despre Covid, am înțeles că există câteva pericole mari: formarea cheagurilor de sânge, pneumonia și să nu o ia razna sistemul imunitar și să atace tot.
Cheaguri de sange:
Eu deja eram în pericol de cheaguri din cauza rupturii gambei. Am inceput prin ziua 7 dupa infectare sa iau Eliquis 5 mg de două ori pe zi. Am înțeles că există o alternativă mai ieftina, ca ăsta e vreo 200 de lei, Aspacardin parca. Mai sunt și unele injectabile dar nu sună placut.
Pneumonie:
Virusul atacă plămânul și îl slăbește. Pentru asta e nevoie de antivirale, dar din pacate acasă nu se dau antivirale, ceea ce e foarte stupid. Se dau doar la spital, și acolo dacă mai au pe stoc, că sunt probleme de câteva zile și cu asta. Peste infecția asta cu virusul, pot veni bacterii care sa profite de haosul din plămân și să atace și ele. Din cauza tusei puternice și durerii din piept am început să iau antibiotice, ca să tratez o eventuală astfel de infecție.
Prin ziua 7-8 am inceput Azitrox 500 mg, o capsulă pe zi. Ca să nu o ia razna sistemul imunitar e ideal să iei antivirale, dar așa cum am spus, Ministerul Sănătății (cred) a decis ca schema de tratament cu antivirale să se dea doar dacă te internezi la spital. O decizie foarte proastă cred eu, ar trebui încurajat tratamentul acasă la ce situație există, dar ce poti să faci?
Prin ziua 11 după infectare am inceput antiinflamatorul Dexametazonă capsule de 4 mg, o capsulă la 12 ore, mai ales pentru durerea de piept, deși mi se prescrisese mult mai devreme, înainte să o am. Cum spuneam, de principiu mă feresc de pastile, dar nu am mai putut să nu îl iau. Durerea a început să scadă dupa ce am început să îl iau. Sper să scap și de tuse și de durere și să nu fac cheaguri și să nu rămân cu vreun simptom pe termen lung.
Cred că e cel mai rău din lume la noi în momentul ăsta, guvernul a dat greș total în pregătirea valului 4 cu aprovizionarea, vaccinarea, paturi și restricții. Nici nu mai conteaza politica acum așa tare, e important să nu murim și să nu ramanem cu simptome persistente după. Cred că va fi mult mai rau decât este acum în săptămânile următoare, depinde când o să se ia măsuri dure. Făra măsuri dure cred că o sa se moară foarte mult.
Eu m-am întrebat dacă o sa mor de vreo 3 ori în ultimele 2 săptămâni. Vă recomand să întrebați pe toată lumea care va intra în casă dacă au simptome. Nu presupuneți că își vor da ei seama să nu va pună în pericol. Sper să nu apară tulpini noi și mai periculoase în România. E greu să faci rost de lucruri după ce ieși pozitiv. Depinzi de prieteni și curieri și alți oameni care livrează și încerci să îi ferești și pe ei. Statul trebuia să încerce să rezolve și aprovizionarea cumva, dar poate am prea multe așteptări de la un stat eșuat.
LE: Mi-a atras cineva atentia ca e bine sa vorbiti cu un medic inainte sa luati vreun medicament pe care l-am luat eu, si are dreptate.
LLE: Înțeleg că recomandarea oficială acum este să se trateze preventiv cheagurile doar dacă sunt și alți factori de risc sau simptome. La fel și cu pneumonia. La mine cred că erau.", a deckarat tânarul care semneaza sub numele de Mihai pentru Hotnews.ro, dar despre care afirma ca nu este numele sau real.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Inflația scapă din nou de sub control! BNR anunță luni grele pentru români după măsurile Bolojan
Rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de pla ...
-
Din calcule se anunță o vară grea - Cu cât se scumpesc benzina și motorina, de la 1 august, după ce vor crește accizele la carburanți și TVA
Legea Austeritații vine cu creșteri ale prețurilor la mai multe produse, mai ales ca, odata cu creșterea accizelor la ca ...
-
Turismul din România se dezintegrează: voucherele de vacanță dispar și TVA se mărește din august
Turismul din Romania, care se bazeaza covarșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanța, se c ...
-
Marele Reset: Ce pregătesc Guvernul și Comisia Europeană pentru șoferi. Deținerea unei mașini va deveni tot mai costisitoare
Dupa creșterea TVA-ului, a accizelor la carburanți și a tarifelor pentru utilizarea drumurilor (rovinieta), Guvernul tre ...
-
Cu cât se vor scumpi apartamentele pe piața imobiliară după majorarea TVA
Din august, scumpirea TVA-ului de la 9% la 21% ar putea adauga peste 20.000 de euro in doar o luna. În ultimele 12 ...
-
Unde-i șpagă nu e taxă! Un inspector ANAF a fost inculpat de DNA pentru că a cerut șpagă un milion de euro unui om de afaceri
Un inspector din cadrul Regionalei Bucuresti a ANAF a fost inculpat si plasat sub control judiciar de catre procurorii D ...
-
Primarul de Slatina s-a accidentat cu bicicleta. Mario De Mezzo fost transferat la un spital din Capitală unde va fi operat
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a fost transportat de urgența la spital duminica seara, 6 iulie 2025, dup ...
-
Cercetatorii ruși au descoperit unde calătoreste sufletul dupa moarte. Ce inseamna SIC și cum poate fi monitorizat prin aparate speciale
Pe la jumatatea lunii mai 2025 o stire a trecut, cum s-ar zice, "pe sub radar", desi ar fi trebuit sa faca furori. O com ...
-
5 moduri inovatoare de a-ți îmbunătăți experiența de gaming
Cat de mult conteaza confortul, sunetul sau lumina in timpul unei sesiuni intense de gaming? Surprinzator sau nu, fiecar ...
-
Cartelul jocurilor de noroc a băgat jackpot la Guvern. Câștigurile din păcănele vor fi impozitate mai puțin decât se anunțase inițial. Suspiciuni de lobby sau șpagă
Sebastian Lazaroiu, sociolog și fost consilier prezidențial, a publicat pe pagina sa de Facebook dilema pe care o are in ...
-
Când SF-ul devine realitate: Omenirea face un progres tehnologic major - țara în care un nou mijloc de transport plutește deasupra străzilor fără combustibil și șine
Un nou și inovator mijloc de transport urban bazat pe levitație cuantica a fost dezvoltat și testat cu succes in apropie ...
-
Dacă te interesează de ce oamenii fac cancer mai mult decât animalele un grup de cercetatori iti da raspunsul
Oamenii de știința au aflat de ce oamenii ar putea fi mai susceptibili la cancer decat animalele. E vorba de o mutație g ...
-
A apărut pe cer Meduza Cosmică deasupra SUA. NASA a surpins forma gigantică în timpul unui survol al ISS
Astronautul NASA Nichole Ayers a realizat o imagine electrizanta a unui fulger gigant „sprite" care se ridica deas ...
-
Generalul Emil Străinu face o dezvăluire uluitoare: "Armata română era pregătită să lupte până la ultimul om!"
Potrivit generalului Emil Strainu, in noaptea de 21 spre 22 noiembrie 1961, planurile pentru o intervenție militara sovi ...
-
Transsoianismul: Soia modificată genetic a fost aprobată de Comisia Europeană: E "bună" de consum pentru oameni și animale chiar daca schimba ADN-ul!
Comisia Europeana a anuntat vineri ca a autorizat utilizarea soiei modificate genetic in produsele alimentare si in hran ...
-
Descoperire de neconceput într-un fir de praf de pe un asteroid: "Echivalează cu găsirea unei semințe tropicale în mijlocul gheții arctice"
Mostrele neatinse aduse de pe asteroidul Ryugu de sonda japoneza Hayabusa2 continua sa rescrie povestea formarii Sistemu ...
-
România, țară experiment pentru criza globală: Românii vor sărăci si-si vor pierde economiile, vor trai din ajutoare sociale si concedii fortate fără plată
Experții fac praf masurile fiscale luate in Romania. Masurile fiscale luate in regim de urgenta pentru a diminua deficit ...
-
Zuckerberg vrea sa socializezi cu roboții. Noua strategie Meta pentru a menține utilizatorii conectați
Meta testeaza o noua funcționalitate pentru chatboții sai AI care ar putea schimba modul in care interacționam cu rețele ...
-
Dacă ai primit acest mesaj pe WhatsApp s-ar putea să fii următoarea victimă a celei mai răspândite escrocherii din România
Tot mai mulți romani sunt pacaliți de o schema aparent banala, dar extrem de eficienta, care se raspandește prin WhatsAp ...
-
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ măsurilor de austeritate propuse de guverul Bolojan!
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ masurilor de majorare a TVA și a de creștere a accizelor. De fapt, intre ...
-
Guvernantii din România au aruncat in aer facturile la energie. Bulgaria însă a găsit o soluție inteligentă care salvează populația
Ridicarea plafonarii la energia electrica va produce o explozie in facturile romanilor, dar situația sta mult diferit in ...
-
Ce alte civilizatii au fost inainte?! O piramidă de 25.000 de ani pune sub semnul întrebării tot ce știm despre istoria umanitatii
O descoperire arheologica remarcabila din Indonezia amenința sa zguduie din temelii ințelegerea noastra asupra inceputur ...
-
Bolojan schimba regulile la sănătate: Nu mai sunt asiguraţi soţ/soţie/părinţi fără venituri, persoane cu indemnizaţie creştere copil, personal monahal, şomaj
Un numar mare de persoane exceptate pana in prezent de la plata contributiei de 10% pentru sistemul public de sanatate ( ...
-
Austeritatea Regimului BoloDan schimba destinatiile turistice ale românilor. Unde călătoresc și ce sume scot din buzunar
Romanii care au apucat sa faca rezervari inca de iarna trecuta au ales vacanțe mai lungi, in destinații exotice, minuțio ...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu