Cum explică un istoric român declaraţia controversată despre Bucovina a preşedintelui Ucrainei. Ce a vrut să zică de fapt Zelenski
Postat la: 08.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Istoricul Andrei Popescu a explicat ce a vrut de fapt să zică preşedintele Ucrainei atunci când a declarat că „românii au ocupat Bucovina de Nord". Declaraţia face vâlvă pe reţelele sociale unde e interpretată în defavoarea Ucrainei şi pro Rusia.
Andrei Popescu porneşte de la situaţia actuală, când mulţi români care au fost deranjaţi de anumite declaraţii ale preşedintelui Ucrainei susţin acum că agresiunea Rusiei împotriva vecinilor noştri este justificată. Însă, spune el, încercarea de a legitima o acţiune militară împotriva unui stat paşnic şi suveran nu poate fi sub nicio formă acceptată şi justificată.
„În contextul invaziei trupelor ruseşti în Ucraina, mulţi cetăţeni ai ţării noastre, mânaţi de sentimente de ură, se întrec în a arăta că agresiunea este justificată, repetând obsesiv argumentele regimului putinist: Ucraina este un stat artificial, iar ucrainenii nu au o istorie, o limbă sau o cultură proprie, fiind unul şi acelaşi popor cu ruşii. Aceste afirmaţii sunt făcute de două categorii de oameni: propagandiştii regimului lui Putin şi cei care nu numai că nu cunosc deloc istoria, dar nici nu au curiozitatea să caute informaţii, repetând aberaţiile altora. Nu intru în amănunte despre istoria, limba şi cultura ucrainenilor. Există destule surse pe care le puteţi găsi pe internet", îşi începe Popescu postarea pe Facebook.
Istoricul aminteşte o declaraţie făcută de Volodimir Zeneski acum doi ani, care este acum folosită „împotriva ţării sale de către cei care consideră că agresiunea Rusiei poate fi justificată. Declaraţia este, spune el, scoasă din context.
„Printre subiectele preferate ale propagandiştilor putinişti şi ale românilor ucraineanofobi este cel al unei declaraţii făcute de preşedintele ucrainean Zelenski în urmă cu doi ani, de care brusc şi-au adus aminte. Scoţând din context această declaraţie, cei care o tot distribuie obsesiv pe Facebook şi în alte spaţii virtuale amintesc de o singură parte a discursului, în care Zelenski a spus că «Bucovina de Nord a fost ocupată de români». Scopul este de a stârni discuţii din care să reiasă că poporul ucrainean este duşmanul nostru", scrie acesta.
Pentru a demonstra că nu este vorba despre o declaraţie ostilă la adresa României şi a românilor, Andrei Popescu prezintă contextul în care aceasta a fost făcută. De fapt, spune el, Zelenski s-a referit doar la eşecul ucrainenilor de a-şi construi propriul stat la finalul Primului Război Mondial, când deşi au semnat un act de unire între două regiuni locuite majoritar de ei, nu au reuşit să-şi îndeplinească obiectivul.
„Mai întâi, să vedem care a fost de fapt declaraţia lui Zelenski şi în ce context a fost ea făcută. Anual, Ucraina sărbătoreşte 22 ianuarie «ziua unităţii ucrainene». Data celebrează semnarea unui act de unire în 1919, de către reprezentanţii Republicii Populare Ucrainene şi Republicii Populare a Ucrainei Occidentale. Contextul istoric este foarte complex, dar pentru simplificare voi spune că R.P.U. era statul creat în timpul Marelui Război de ucrainenii din Rusia, iar R.P.U.O. era cel al ucrainenilor din Austro-Ungaria. Teoretic, ucrainenii aveau dreptul la autodeterminare, la fel ca românii, polonezii, cehii, slovacii şi celelalte popoare care fuseseră sub marile imperii, dar în realitate crearea statului lor a eşuat, din multiple motive, pe care Zelenski a încercat să le enumere în discursul său din 2020:
«În toate colţurile Ucrainei, acest lucru [adică semnarea actului unirii] a fost întâmpinat cu entuziasm şi inspiraţie: în sfârşit a existat şansa de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate s-a pierdut. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să atingă adevărata unitate de stat. Unitate nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, [guvernul] RPU a părăsit Kievul sub presiunea bolşevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiţiei a fost ocupată de trupe poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras concluzii din această poveste?»", a scris istoricul, citându-l pe Zelenski.
Concluzia lui Andrei Popescu este că nu este vorba despre un mesaj împotriva românilor, ci un mesaj mobilizator adresat politicienilor ucraineni într-o perioadă în care ţara era deja sufocată de actele agresive ale ruşilor:
„Citind şi restul discursului, se poate vedea că nu este vorba de o ură a preşedintelui ucrainean faţă de români. Mesajul principal este ţintit către clasa politică a ţării sale, pe care Zelenski o îndemna să tragă concluzii din ceea ce s-a întâmplat în 1919, lăsând la o parte ambiţiile personale. Ajungând la partea care ne interesează cel mai mult, discursul sugerează că, din cauza slăbiciunilor clasei politice, statul ucrainean a eşuat, iar ţările din jur au profitat de acest lucru, anexând diverse teritorii: Uniunea Sovietică a ocupat cea mai mare parte a Ucrainei (inclusiv Kievul), Polonia a ocupat Galiţia, România a ocupat Bucovina de Nord, iar Cehoslovacia a ocupat Transcarpatia."
Istoricul merge mai departe cu analiza şi îşi pune întrebarea dacă Bucovina de Nord a fost într-adevăr ocupată de România. Concluzia sa este că da, iar Andrei Popescu mai spune că armata română a ocupat atunci inclusiv Cernăuţi.
„La final, să răspundem la întrebarea: chiar a fost Bucovina de Nord ocupată de România? Răspunsul pe scurt este da. Bucovina era un teritoriu revendicat parţial de ucraineni, care reprezentau majoritatea populaţiei în nord şi est. Au existat încercări de împărţire a regiunii pe criterii etnice sau lingvistice, dar acestea nu au avut succes. La nivelul întregii provincii, nici românii, nici ucrainenii, nu reprezentau majoritatea populaţiei, ci doar 34%, respectiv 38% din total, restul fiind format din evrei, germani, polonezi şi alte etnii.
Românii erau majoritari în localităţile din sud şi est, iar ucrainenii constituiau cea mai mare parte a populaţiei satelor din nord şi vest (a se vedea harta din primul comentariu al acestei postări). Însă după ce ucrainenii au preluat controlul capitalei Cernăuţi, reprezentanţii românilor au solicitat sprijin armat din partea României. Astfel, în momentul în care a fost votată la Cernăuţi unirea întregii Bucovine cu România, oraşul era ocupat de militari români de circa două săptămâni."
Andrei Popescu explică, la final, că istoria este mai complexă şi spune că dacă ar fi existat un stat ucrainean mare între România şi fosta URSS am fi fost în mare măsură feriţi de pericolul sovietic. Mai mult, spune el, teritoriile revendicate de unii dintre români şi aflate în componenţa statului vecin nu se vor întoarce oricum vreodată la România şi încheie cu un mesaj în care face apel la compasiune faţă de poporul ucrainean.
„Istoria este mult mai complexă decât cred unii şi nu se rezumă la o permanentă bătălie dintre bine şi rău, în care, bineînţeles, fiecare are pretenţia că a fost de partea binelui. Obiectivele unui stat se suprapun de multe ori peste cele ale altuia. România Mare, în forma în care o ştim, a fost făcută în detrimentul unor ţări ca Ucraina, Ungaria sau Bulgaria, la fel cum Ucraina Mare, dacă ar fi existat, ar fi inclus teritorii pe care românii, polonezii sau slovacii le consideră ca fiind ale lor. Pe termen lung, cred că ar fi fost mai benefic pentru noi să existe un stat ucrainean care să ne ferească de nenorocirea care a însemnat învecinarea cu Uniunea Sovietică.
Dar mi se pare păgubos să trăim neîmpăcaţi cu trecutul. Fostele teritorii româneşti care fac astăzi parte din Ucraina nu vor mai fi niciodată parte din România. Guvernul a semnat chiar un document prin care ţara noastră a renunţat la orice pretenţie asupra acelor teritorii. Aşadar, nu suntem într-o competiţie cu ucrainenii. Nenorocirile lor nu ne aduc nimic bun, ba dimpotrivă. Ar trebui să ne concentrăm pe prezent şi să planificăm viitorul, în care locul Ucrainei, ca şi al Republicii Moldova, va fi probabil alături de noi, în Uniunea Europeană. Avem multe în comun, mult mai multe lucruri ne unesc decât ne despart. Ar trebui să învăţăm din istorie, dar să nu rămânem blocaţi în trecut. Şi ar trebui să fim mai empatici, mai înţelegători cu problemele altora. Să încercăm să ne imaginăm cum ar fi fost ca noi să trecem prin ce trec ei. Să fim oameni!", a încheiat el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu