Descoperire epocală, o structură unică ascunsă în organisme: Predicția din urmă cu 100 de ani s-a adeverit
Postat la: 28.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O echipă de oameni de știință coordonată de către Universitatea Adelaide din Australia, care a realizat un studiu publicat în prestigioasă revistă Nature, a anunțat o descoperire revoluționară. Experții din țara de la antipozi au găsit o structură unică în organismele vii, o nouă celulă, care a fost prezisă de savanți în urmă cu 100 de ani.
Cercetătorii din Australia au descoperit un tip complet nou de celulă, care umple o gaură majoră în înțelegerea noastră despre cum se vindecă corpul mamiferelor. Timp de peste un secol, oamenii de știință au emis ipoteza că o celulă ca aceasta a existat - iar acum, ea a fost descoperită în sfârșit o versiune adultă, ascunsă în aorta șoarecilor, potrivit Science Alert.
Descoperirea a durat nouă ani, până a fost confirmată. Cercetătorii au numit celulele „progenitori EndoMac", iar echipa caută acum variante similare în corpul uman. „Aceste celule au o sarcină importantă, de a ajuta la creșterea vaselor de sânge atunci când organismul o cere", explică medicul Sanuri Liyanage de la Institutul de Cercetare Medicală și de Sănătate din Australia de Sud (SAHMRI).
„Sunt activate de leziuni sau de un flux sanguin slab, moment în care se extind rapid pentru a ajuta la vindecare". Liyanage și colegii au izolat celulele progenitori EndoMac de la șoareci și le-au cultivat în laborator, unde au format colonii. Când au fost injectate în modele de șoareci diabetici, coloniile de celule au îmbunătățit dramatic vindecarea rănilor.
Pentru a înțelege cum funcționează o celulă progenitor EndoMac, mai întâi este important să luați în considerare macrofagul. Macrofagele sunt primele celule imunitare produse de un embrion și sunt esențiale pentru dezvoltare.
La vârsta adultă, majoritatea țesuturilor din corpul mamiferelor conțin macrofage care au fost produse în această etapă foarte timpurie. După naștere, populațiile rezidente se reînnoiesc ocazional pentru a se păstra proaspete și gata să înghită agenții patogeni.
Cu aproximativ un secol în urmă, însă, oamenii de știință au emis ipoteza că celulele stem care circulă în sângele mamiferelor ar putea produce noi macrofage, împrospătând populația, care trăiește deja în diferitele țesuturi ale corpului.
Timp de mulți ani, oamenii de știință au crezut că acești producători de macrofage circulante, care au fost găsiți anterior în embrionii de șoareci, au existat până la vârsta adultă, deoarece au fost însămânțați în măduva osoasă.
Dar dovezile recente sugerează că celulele stem derivate din măduva osoasă sunt de fapt limitate la doar câteva țesuturi, inclusiv intestinul, pielea și inima. Acum, unii oameni de știință bănuiesc că noile macrofage la vârsta adultă se nasc din celule stem nedescoperite, care au fost stabilite în organism cu mult înainte de naștere.
Descoperirile sugerează că celulele progenitori embrionare pentru macrofage sunt însămânțate în aorta inimii în timpul dezvoltării timpurii. Apoi, pe măsură ce șoarecii îmbătrânesc, aceste celule stem circulante introduc noi macrofage în țesut.
Acum, echipa investighează dacă există o celulă similară în aorta umană, iar cercetătorii au sugerat că rezultatele inițiale sunt optimiste.
„În teorie, acest lucru ar putea schimba jocul pentru pacienții care suferă de răni cronice", spune Liyanage. „Suntem încântați să continuăm să explorăm potențialul acestor celule. Sunt primele zile, dar implicațiile ar putea fi masive". Studiul a fost publicat în Nature Communications pe 17 august 2024.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
Utilizând un laptop şi un smartphone de la locuinţa sa din Salonic, Grecia, un consultant în securitate cibernetică a reuşit să ocolească dispozitivele de siguranţă din panourile fotovoltaice din întreaga lume şi să dobândească acces la mai multă energie electrică decât cea care trece prin întregul sistem energetic al Germaniei, conform Bloomberg.
-
ANAF introduce o taxă pentru o nouă categorie de venituri obținute din lumile virtuale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat recent pe site-ul instituţiei "Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT, după termenul englezesc nonfungible token)", care aduce clarificări despre tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din vânzarea NFT-urilor.
-
Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o ipoteză interesantă, după ce România a intrat în spațiul Schengen, la capătul a doi ani de umilințe din partea Austriei. Rareș Bogdan arată faptul că votul de la alegerile prezidențiale a fost alimentat puternic de frustrarea acumulată de cetățenii români, care s-au trădați de Europa.
-
Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
In noiembrie Olanda a anuntat ca a reintrodus controalele la frontiere indiferent de acordurile tarilor Schengen. Mai inainte de asta, in primavara lui 2024, Austria anunta reintroducerea controlalelor la frontierele cu Cehia si Ungaria. Au mai reintrodus restrictii Germania si Italia, iar mai apoi Franta, Norvegia, Danemarca, Slovenia si Suedia.
-
La Nina aduce o inversiune termică de proporții: Lovesc fenomene extreme și va fi un ger de crapă pietrele
Fenomenul meteorologic La Nina va genera o inversiune termică de proporții și va aduce cu sine o răcire accentuată a vremii, dar și fenomene extreme. Spre deosebire de El Nino, care a caracterizat primăvara anului 2024, fenomenul La Nina se va manifesta în perioada decembrie 2024 - februarie 2025 și va aduce cu sine temperaturi extrem de scăzute.
-
Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o oferă de încetarea a ostilităţilor "de Crăciun" şi un schimb de prizonieri. În schimb, Ucraina neagă că a discutat cu premierul ungar despre un armistiţiu de sărbători.
-
Europa: Virusul poliomielitei a fost depistat în apă. Boala te paralizează în câteva ore!
Sistemele de monitorizare a apelor uzate din Germania, Spania și Polonia au detectat prezența virusului poliomielitei, o descoperire îngrijorătoare pentru Europa, care a fost declarată liberă de polio în 2002.
-
Pare sa fie adevarat: Baba Vanga prezice izbucnirea unui război de proporții în Europa în 2025
Anul 2025 va veni cu un război de proporții în Europa. Așa sună una din profețiile făcute de Baba Vanga pentru anul care stă să înceapă. Conform prezicătoarei, urmează decimarea populației de pe continent și schimbări care vor rescrie cursul istoriei.
-
Cine controlează țânțarii deține controlul asupra populației globului. Insecta ne poate decima in numai câțiva ani
Țânțarul este considerat cel mai periculos animal din lume, fiind responsabil pentru sute de mii de decese anual, chiar se poate ajunge in unele cazuri si la peste 2,5 milioane de decese anual. Deși animale precum rechinii sau urșii ocupă un loc important în percepția publică asupra pericolelor din natură, statisticile arată o realitate diferită.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu