Descoperirea care schimbă tot ce știm despre daci. Ce au găsit oamenii de știință care au „scanat" Sarmizegetusa Regia
Postat la: 07.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Oamenii de știință au cercetat de peste două secole Sarmizegetusa Regia, însă descoperirile pe care le-au făcut recent cu ajutorul tehnologiei LIDAR, de scanare prin satelit oferă o perspectivă cu totul diferită asupra așezărilor dacice.
Cetățile dacice din Munții Orăștiei au stârnit fascinația românilor, însă oamenii de știință au cercetat în detaliu doar o mică parte a așezărilor antice, a căror istorie a început - arată datele disponibile în prezent - în secolul I î. Hr.
Primele săpături care au dus la dezvelirea unora dintre monumentele istorice au avut loc în primii ani ai secolului al XIX-lea. În acei ani, localnicii din ținutul Orăștiei au fost cuprinși de „febra aurului", după descoperirea mai multor tezaure valoroase în munții care adăposteau rămășițele așezărilor dacice.
Autoritățile din Transilvania, aflată atunci sub conducerea habsburgică, au încercat să pună sub control militar zona Sarmizegetusei Regia, scormonită de români, și au folosit mineri pentru a săpa printre ruine, în căutarea comorilor legendare. Nu au descoperit aur, însă au dezvelit vestigii valoroase.
Cele mai ample campanii de cercetare arheologică din ținutul cetăților dacice din Hunedoara (video) au avut loc în anii ‘50 și ‘60 și au dus la dezvelirea mai multor temple și edificii din Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Piatra Roșie, Fețele Albe și Căpâlna și la identificarea unor situri aproape necunoscute până atunci.
Săpăturile au vizat însă doar zonele cu monumente, adică un teritoriu infim din cei peste 200 de kilometri pătrați ai întinderii care cuprinde cetățile dacice din Munții Orăștiei. În ciuda restrângerii suprafeței cercetate, unele dintre situri au fost cercetate doar sporadic în ultimele decenii. Pădurile le-au înghițit complet, iar trecerea timpului a șters o mare parte din rămășițele lor.
În deceniile trecute, arheologii au identificat în jurul fortificațiilor antice clădite pe coamele dealurilor rămășițele unora dintre numeroasele terase amenajate de oameni, prin excavarea pământului și a stâncii, pentru a nivela astfel zonele de pantă.
Cele mai multe terase antropice au fost observate la Sarmizegetusa Regia. Aici, potrivit arheologilor, sute de mii de metri cubi de pământ și piatră au fost excavați pentru a fi folosiți la transformarea unor mici terase naturale și a pantelor, în peste o sută de terase create de om, cu lungimi și lățimi de zeci de metri.
Marile terase ale capitalei dacilor (IX, X, XI), pe care au fost ridicate templele, erau protejate de ziduri puternice, menite să împiedice alunecarea acestora. Erau protejate și dinspre deal și din părțile laterale de alte ziduri mai mici ca dimensiuni, toate construite în tehnica murus Dacicus.
„Cu ajutorul zidurilor s-a asigurat stabilitatea uriașelor mase de umplutură ale teraselor a IX-a, a X-a și a XI-a. Mai mult, cele trei terase sunt etajate și de fiecare dată terasa inferioară este mai lungă decât cea aflată deasupra ei, astfel că zidul de susținere a terasei superioare îndeplinea, concomitent, și funcția de a proteja pe cealaltă. Dispunerea în trepte a celor trei terase, închise de puternicele și impozantele lor ziduri albe de calcar trebuie să fi fost impresionantă, amintind, cu păstrarea proporțiilor, imaginea Pergamului antic", informa arheologul Ioan Glodariu, cu o activitate de peste 40 de ani în cercetarea așezărilor dacice.
Alte câteva zeci de terase antropice au fost identificate în deceniile trecute de arheologii care au cercetat cetățile dacice Costești, Blidaru, Vârful lui Hulpe, Piatra Roșie și Fețele Albe.
Cercetările realizate în ultimii ani, cu ajutorul tehnologiei LIDAR (de scanare și cartografiere a terenului prin satelit) au dus la identificarea unui număr impresionant de terase antice, mult mai mare decât cel stabilit de arheologi, începând din anii '50.
Zona cetăților dacice a fost scanată începând din anul 2011, iar în ultimii ani mai multe studii au interpretat descoperirile făcute aici pe baza instrumentelor LIDAR.
Unul dintre ele arată că înainte de a fi cucerită de romani, la începutul secolului al doilea, zona Sarmizegetusei Regia era mult mai intens locuită decât se credea până acum. De asemenea, cercetarea cu ajutorul tehnologiei LIDAR oferă informații despre centrele de putere în jurul cărora gravitau numeroasele așezări dacice.
„Au fost identificate aproape 2.000 de terase și platforme artificiale legate de așezări deschise aparent în diferite grade de agregare, variind de la gospodării și cătune izolate până la alipiri mai mari", arătau cercetătorii Ioana A. Oltean și João Fonte, în studiul „Microtopografii ale așezărilor montane dacice și ale tendințelor de agregare comunitară în Munții Orăștiei, România".
Autorii cercetării arătau că multe dintre așezările înființate de antici gravitau în jurul cetăților Sarmizegetusa Regia și Vârful lui Hulpe (video) - ultima dintre ele mai puțin cercetată de specialiști.
În timp ce oamenii de știință din secolul XX au observat că pe dealul Grădiștea Muncelului, în zona de vest, sud și est de la poalele Sarmizegetusei au fost realizate cel puțin 100 de terase artificiale, cercetările recente cu tehnologia LIDAR confirmă existența mai multor astfel de edificii.
„Setul nostru de date indică totuși că aproximativ 430 de terase și platforme de case au fost amplasate numai pe dealul Grădiștea Muncelului, extinzând semnificativ estimările anterioare privind întinderea și densitatea acestei așezări. Analiza densității nucleului demonstrează nu numai că, de departe, cea mai mare concentrare de activitate a fost în zona de la vest de deal, dar și că această zonă de așezare de mare densitate se extinde mai spre nord dincolo de acel deal, pe versanții sudici ai dealului Muncelu în zona Feţele Albe şi Şesul cu Brânză. Acest lucru aduce potențial întinderea totală a Sarmizegetusa Regia la aproximativ 650 de terase și platforme de așezări antice", arată autorii cercetării.
Aproape 100 de terase artificiale au fost identificate și în zona fortificației Vârful lui Hulpe, aflată la circa cinci kilometri, peste dealuri, de Sarmizegetusa Regia.
În anii ‘50, când așezarea a fost cercetată de arheologi, în vecinătatea ei, pe dealul numit Fața Cetei, aceștia au identificat 40-50 de terase antice, care arătau că zona era intens locuită în vremea dacilor.
Tot aici, ca și la Sarmizegetusa Regia, au fost găsite numeroase piese de ceramică dacică pictată și un depozit de obiecte de fier. În apropiere de Vârful lui Hulpe, în locul numit Râpa cu Galbeni, în jurul anului 1800 au fost scoase la iveală mari tezaure de aur, pe care localnicii nu le-au mai putut păstra sub tăcere, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri.
Cetățile dacice Costești, Blidaru, Fețele albe și Piatra Roșie și dealurile din jurul Sarmizegetusei Regia aveau și ele o densitate mare de astfel de terase și de platforme artificiale, posibile baze ale unor edificii folosite ca locuințe în Antichitate. Nu toate terasele erau locuite însă de oameni, arată cercetătorii.
„Săpate în pantă, terasele sunt alungite și variază de la sub 20 metri până la peste 100 metri lungime. Multe sunt destul de înguste, uneori chiar mai mici de 10 metri. În schimb, platformele sunt elemente circulare ridicate, majoritatea măsurând aproximativ 15-20 metri în diametru sau mai mare. Aspectul lor general ca movile joase seamănă cu tumulele funerare puternic erodate, în concordanță cu interpretările anterioare ale unor astfel de trăsături de pe dealurile Rudele și Meleia, unde săpăturile ulterioare au confirmat rolul lor ca poziții pentru case rotunde", arătau Ioana A. Oltean și João Fonte.
Cele mai multe terase artificiale se află pe pante abrupte, iar platformele - care ar fi păstrat rămășițe ale unor edificii rotunde erau fie pe dealuri, fie pe terase artificiale.
Majoritatea au fost identificate la altitudini mai mici de 1.200 de metri, pe pantele sudice și sud-estice ale dealurilor. După cucerirea Sarmizegetusei Regia, așezările au fost părăsite, iar cu timpul au fost acoperite de păduri.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
-
Noul Papă și-a presimțit alegerea. De ce nu l-a ascultat pe fratele său care i-a spus să nu ia numele "Leon"
Papa Leon al XIV-lea și-ar fi presimțit alegerea chiar cu o seara inainte de inceperea conclavului, dar nu a ascultat sf ...
-
Teoriile conspirației modelează politica actuală: Oamenii inteligenți sunt victime sigure ale industriei mașinațiunilor oculte
În lumea in care informațiile circula rapid și fara filtru, teoriile conspiraționiste au ajuns sa fie un fenomen t ...
-
Americanul Robert Francis Prevost este noul Papă. El va urca pe Scaunul Sfântului Petru sub numele de Leon al XIV-lea
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales al 267-lea Papa al Bisericii Catolice, primul american ales Papa ...
-
Administrația Trump presează mai multe guverne să aprobe accesul companiei SpaceX în schimbul bunăvoinței comerciale
Starlink, rețeaua de internet prin satelit a companiei SpaceX, fondata de Elon Musk, a devenit in ultimii ani nu doar o ...
-
Donald Trump pregătește Republica Moldova pentru a deporta aici imgiranții ilegali din SUA
Mascatii din brigada speciala „Fulger" a politiei din Republica Moldova au primit miercuri echipamente in valoare ...
-
Cum arată cotele la pariuri pentru finala prezidențială dintre George Simion și Nicușor Dan
George Simion și Nicușor Dan urmeaza sa se dueleze pe data de 18 mai in turul 2 al alegerilor prezidențiale din Romania. ...
-
Cine va cuceri cursa computerelor cuantice? Lista completa a mașinăriilor informatice din spatele noii revoluții tehnologice
Calculul cuantic a fost anunțat de multa vreme ca fiind „la un pas distanța", dar mai multe companii sunt acum hot ...
-
O sondă spațială sovietică lansată greșit în 1972 ar putea cădea pe Pământ în această săptămână. Aproape toate marile orașe ale lumii sunt în zona de risc
O sonda sovietica veche de peste o jumatate de secol este pe cale sa revina pe Pamant, intr-un final spectaculos și impr ...
-
Ucraina lansează prima piață de arme din lume on-line în stil Amazon. Debutează cu drone, roboți și muniție
Brave1 Market imbunatațește eficiența achizițiilor militare descentralizate, permițand unitaților militare sa iși folose ...
-
Scandalos: Elon Musk este marele câștigător al bugetului Pentagonului de 1.000 de miliarde de dolari. Fonduri alocate pentru o tehnologie care nu există
Bugetul propus de Casa Alba a starnit controverse, in principal din cauza creșterii semnificative a cheltuielilor pentru ...
-
Cutia neagră a Pământului, pentru sfârșitul lumii: Monolitul ce nu poate fi distrus, ascuns la capătul planetei
Cei aflați la conducere au o atitudine indiferenta fața de distrugerea planetei noastre, iar președintele Donald Trump a ...
-
Cea mai șocantă declarație a unui fost oficial de la Casa Albă: Controlează americanii timpul și spațiul la nivel cuantic?
Declarația fostului consilier științific al Casei Albe Michael Kratsios starnește controverse și speculații: "Manipulam ...
-
Europa și-a făcut planul și începe bătălia cu Donald Trump: Să ne pregătim pentru orice scenariu
Comisarul european pentru comert, Maros Sefcovic, a declarat miercuri, ca organul executiv al Uniunii Europene va anunta ...
-
NASA a studiat Sfârșitul Lumii: Supercomputerul a simulat când ți cum se va sfârși viața pe Pământ
Cercetatorii de la NASA au efectuat o simulare avansata folosind un supercomputer pentru a anticipa cat timp va mai rama ...
-
Fum negru in prima zi a Conclavului de la Vatican - Cele patru nume care se luptă pentru a fi ales noul Papă
Primul fum a iesit negru la Vatican, unde a inceput conclavul pentru alegerea unui nou papa. Oricine va fi viitorul suve ...
-
ROBOR scapă de sub control - urmează luni grele pentru românii cu credite
Veste proaste pentru romanii cu credite in lei! Indicele ROBOR la 3 luni a crescut miercuri la 6,47% de la 6,08% cu o zi ...
-
Vine Nibiru? Oamenii de știință spun că au găsit o planetă uriașă ascunsă în adâncul sistemului nostru solar
Ani de zile, așa-numiții „teoreticieni ai conspirației" au fost batjocoriți pentru ca avertizau ca o planeta ascun ...
-
Tarifele lui Trump lovesc acum în exporturile SUA. Scăderi de până la 50% în vânzările externe ale unor produse de bază
Tarifele impuse de președintele american Donald Trump pentru importurile in SUA au un efect negativ și asupra exporturil ...
-
Avertisment de la Banca Națională: Sunt crize suprapuse, este presiune. Dacă o pierdem din mână mi-e greu să cred că o mai prindem
Purtatorul de cuvant al Bancii Naționale, Dan Suciu, a explicat faptul ca aceasta criza politica se suprapune cu problem ...
-
Clubul de Presă îi provoacă la dezbatere pe finaliștii prezidențialelor!
Catre domnul George Simion, președinte AUR, candidat prezidențial. Catre domnul Nicușor Dan, Primar General al Capitalei ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu