Gibbet Hill - O nuvelă uitată scrisă de Bram Stoker, autorul romanului „Dracula", redescoperită la Dublin
Postat la: 20.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O nuvelă uitată scrisă de Bram Stocker, autorul celebrului roman epistolar romantic „Dracula", a fost redescoperită în arhivele Bibliotecii Naţionale din Dublin la peste 130 de ani de la publicarea ei.
Intitulată „Gibbet Hill", această povestire fusese publicată într-un supliment de Crăciun al ediţiei din Dublin a ziarului The Daily Mail în 1890, dar nu fusese niciodată citată în nicio lucrare sau biografie despre Bram Stoker.
Brian Cleary, scriitor şi istoric amator în vârstă de 44 de ani, a pus mâna pe această comoară literară în octombrie 2023, în timp ce profita de o perioadă de convalescenţă după o operaţie pentru a-şi satisface interesul faţă de autorul romanului „Dracula", originar din Dublin la fel ca şi el.
„Stăteam în bibliotecă uluit de faptul că aveam în faţă o poveste uitată cu fantome a lui Stoker, a declarat Brian Cleary pentru AFP de la Cazinoul Marino, o clădire neoclasică celebră din Dublin, unde textul este expus pentru prima dată.
Cleary s-a declarat deosebit de uimit să constate că nuvela datează „din perioada în care Bram Stoker scria ‘Dracula'" şi că prezintă „elemente din ‘Dracula'", un roman epistolar publicat în 1897.
„M-am aşezat să mă uit la ecran şi m-am întrebat: ‘Sunt singura persoană de pe Pământ care a citit asta?' Apoi: ‘Ce voi face cu ea?'", îşi aminteşte el.
Brian Cleary a efectuat apoi cercetări aprofundate pentru a verifica descoperirea sa extraordinară şi l-a intervievat pe Paul Murray, biograf şi expert în Bram Stoker, care a confirmat că nuvela a rămas necunoscută până acum.
„‘Gibbet Hill' este foarte importantă pentru a înţelege evoluţiei lui Stoker ca scriitor. În 1890, era un tânăr autor şi tocmai aduna primele notiţe pentru ‘Dracula', a explicat Paul Murray pentru AFP.
„Este o poveste tipică pentru Stoker, lupta dintre bine şi rău, rău care apare în moduri surprinzătoare şi inexplicabile şi constituie un pas în călătoria scriitorului irlandez care va culmina cu publicarea lui ‘Dracula', adaugă el.
Această poveste macabră spune povestea unui marinar ucis de trei criminali ale căror trupuri sunt spânzurate pe un deal, ca un avertisment fantomatic pentru călătorii în trecere.
Pentru a sărbători redescoperirea nuvelei, „Gibbet Hill" a fost publicată într-o carte ilustrată de celebrul artist plastic irlandez Paul McKinley. „Când Brian mi-a trimis ‘Gibbet Hill', era atât de mult material cu care puteam lucra", îşi aminteşte pictorul.
Ilustraţiile sale transpun atmosfera ciudată şi adesea sinistră a textului. „Este un pic suprarealist acum să fii aici, lângă o imagine inspirată de trei dintre personajele poveştii", mărturiseşte Brian Cleary, emoţionat, în timp ce răsfoieşte cartea.
„Crearea de noi ilustraţii pentru o poveste veche care fusese îngropată atât de mult timp" a fost o „provocare fascinantă", a adăugat şi Paul McKinley.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu