Globalism: ONU adoptă un Pact pentru construirea unui viitor mai bun. Rusia, Iran, Siria și Coreea de Nord se opun!
Postat la: 22.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Statele membre ale ONU s-au angajat duminică în favoarea "unui viitor mai bun" pentru umanitatea încercată de războaie, sărăcie şi încălzirea climatică, în pofida opoziţiei câtorva ţări, între care Rusia, adoptând "Pactul pentru viitor".
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansase în 2021 ideea acestui "Summit pentru viitor" prezentat drept o "ocazie unică" de a schimba cursul istoriei umanităţii, scrie agerpres.ro.
În prefaţa reuniunii anuale a Adunării Generale a ONU, care începe marţi, zeci de şefi de stat şi de guvern, sunt aşteptaţi duminică şi luni pentru acest summit.
După negocieri dure până în ultimul moment, Rusia şi-a afişat duminică opoziţia faţă de text, fără să împiedice totuşi adoptarea sa prin consens.
"Asta nu poate fi considerat drept multilateralism", "nimeni nu este încântat de acest text", a afirmat ministrul adjunct de externe rus Serghei Verşinin.
Rusia, susţinută de Belarus, Iran, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria, a dorit să prezinte un amendament care afirmă că ONU "nu poate interveni" în afacerile "interne" ale statelor, dar marea majoritate a ţărilor participante a refuzat să ţină cont de această propunere.
Înaintea summitului, Antonio Guterres lăsase să transpară o anume frustrare faţă de conţinutul textului, invitând statele să dea dovadă de "viziune" şi "curaj" sau chiar de o "ambiţie maximă" pentru a consolida instituţiile internaţionale "depăşite", care nu mai sunt capabile să răspundă eficient ameninţărilor din prezent.
În Pact, liderii se angajează să consolideze sistemul multilateral "pentru a urma ritmul unei lumi în schimbare", pentru a "proteja necesităţile şi interesele generaţiilor actuale şi viitoare" ameninţate de "crize continue". "Noi credem că există o cale spre un viitor mai bun pentru întreaga umanitate", se afirmă în document.
Pactul prezintă în peste 20 de pagini 56 de "acţiuni" în domenii mergând de la importanţa multilateralismului la respectarea Cartei ONU şi menţinerea păcii, de la reforma instituţiilor financiare internaţionale la cea a Consiliului de Securitate al ONU şi la lupta împotriva schimbării climatice, dezarmare şi dezvoltarea inteligenţei artificiale.
Chiar dacă există câteva "idei bune", "acesta nu este tipul de document revoluţionar care să reformeze total multilateralismul pe care Antonio Guterres pe care îl dorise", a declarat pentru AFP înaintea adoptării Richard Gowan, de la International Crisis Group.
Lupta împotriva încălzirii globale a fost unul dintre punctele delicate ale negocierilor, referirea la "tranziţie" pentru abandonarea utilizării energiilor fosile dispărând din proiectul textului timp de mai multe săptămâni.
Ţările emergente au cerut în special angajamente concrete pentru o reformă a instituţiilor financiare internaţionale, facilitarea accesului unora dintre ele la finanţări preferenţiale pentru a face faţă în special impactului schimbării climatice.
Proiectul conţine de altfel unele "angajamente importante" în domeniu, a comentat Human Rights Watch, salutând de asemenea elemente privind focalizarea atenţiei asupra drepturilor omului.
Dar "liderii mondiali trebuie să demonstreze că sunt pregătiţi să acţioneze pentru a face să fie respectate drepturile omului", a insistat Louis Charbonneau, expert ONU în cadrul acestei organizaţii neguvernamentale.
Oricare ar fi conţinutul lor, "Pactul" şi anexele sale (Pactul digital mondial şi Declaraţia pentru generaţiile viitoare) sunt de fapt neconstrângătoare, ridicând problema aplicării lor, în timp ce unele dintre principiile enunţate anterior, ca de pildă 'protecţia civililor în conflicte', sunt încălcate în fiecare zi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bunurile familiei și ale asociaților săi, a declarat fostul oficial de la Casa Albă Andrew Tabler, care a urmărit bunurile membrilor familiei fostului lider sirian, pentru The Wall Street Journal.
-
Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
Doamna avocat dr. Ana-Maria Mihălcescu (Baroul București) a făcut o analiză juridică a situației create în România în data de 6 decembrie, când CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Cât privește deciziile Curții Constituționale a României referitoare la alegerile pentru Președintele României, constatăm că în prezent există două decizii contradictorii ale acestei instanțe, spune, printre altele, avocatul, citată de Cotidianul.ro.
-
„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
„Ce poate fi mai periculos pentru UE decât o putere care se agăța de pro-europenism ca să justifice anulări de alegeri și prelungiri de mandate prezidențiale?", se întreabă Alexandru Gussi, profesor la Universitatea din București.
-
AI poate crea acum o replică a personalității tale. Un interviu de doar două ore este suficient, potrivit unei cercetări a Stanford și Google DeepMind
Imaginați-vă că vă așezați într-un fotoliu și discutați timp de două ore cu un model AI. O voce prietenoasă te ghidează printr-o conversație care variază de la copilărie, de la cariera ta, până la gândurile pe care le ai cu privire la intenția de a emigra, de pildă.
-
„De ce mă spionează friteuza mea?" - Intervenție a autorităților în Marea Britanie după ce s-a aflat că electrocasnice chinezești ascultă ce vorbesc proprietarii
Producătorii de dispozitive inteligente vor primi noi instrucțiuni cu privire la modul de respectare a legilor privind protecția datelor, a anunțat o autoritate de supraveghere britanică, după ce s-a descoperit că friteuzele cu aer pot asculta conversațiile din casă.
-
Cum acționează femeia care îi demască pe hoții din Italia. A devenit virală pe internet: "Este misiunea mea"
Monica Poli, o femeie din Veneția care a lucrat într-un magazin de haine din Londra înainte de a se întoarce în orașul ei natal, încearcă să lupte împotriva criminalității pe străzile din Italia. Ea chiar a identificat și niște hoți.
-
Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
Bulgaria și România pot adera pe deplin la spațiul Schengen fără frontiere din ianuarie 2025, după ce miniștrii de Interne din cele 27 de state membre au luat această decizie la Bruxelles în această săptămână.
-
Război, extremă urgență: Vântul suveranismului mătură Europa - Extrema dreaptă germană pune la îndoială apartenența la NATO
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA, nu va ţine cont de interesele ţărilor europene, "inclusiv interesele Rusiei".
-
Ce știm despre dronele misterioase care bâzâie deasupra New Jersey
Misterul continuă să planeze după aproape o lună de observări de drone deasupra New Jersey, stârnind teamă în rândul locuitorilor și dezbateri aprinse cu privire la ce sunt obiectele zburătoare - și dacă acestea sunt drone.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 8.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 9.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
- 10.Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu