Grăsimea care învinge cancerul: Cercetătorii transformă celulele adipoase în „asasini" ai tumorilor!
Postat la: 09.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco (UCSF) au dezvoltat o strategie inovatoare în lupta împotriva cancerului, utilizând celule adipoase modificate.
Aceștia au reprogramat celulele albe de grăsime, responsabile cu stocarea energiei, transformându-le în grăsime „bej", care consumă calorii prin generarea de căldură. Odată implantate, aceste celule au privat tumorile de resursele necesare supraviețuirii, reușind să combată cinci tipuri diferite de cancer în testele de laborator.
Liposucţia şi chirurgia plastică pot părea fără legătură cu tratamentul cancerului, dar au inspirat, de fapt, o nouă abordare revoluţionară. Prin transformarea grăsimii obişnuite în grăsime bej, cu energie ridicată, cu ajutorul tehnicii de editare genetică CRISPR, cercetătorii au creat un tip de celulă care consumă cu voracitate substanţele nutritive, învingând şi înfometând tumorile. Pentru a le testa eficacitatea, oamenii de ştiinţă au implantat aceste celule adipoase modificate în apropierea tumorilor, la fel cum chirurgii plasticieni transferă grăsimea dintr-o zonă a corpului în alta. Rezultatul? Celulele adipoase modificate au consumat rapid nutrienţi, lipsind celulele tumorale de combustibilul de care au nevoie pentru a supravieţui. Remarcabil, această abordare a funcţionat chiar şi atunci când celulele adipoase au fost plasate departe de locul tumorii la şoareci.
Deoarece metoda se bazează pe proceduri medicale existente, aceasta ar putea deschide calea pentru o tranziţie mai rapidă către utilizarea clinică ca o nouă terapie promiţătoare împotriva cancerului.
„În mod obişnuit, îndepărtăm deja celulele adipoase prin liposucţie şi le punem la loc prin chirurgie plastică", a declarat Nadav Ahituv, PhD, director al Institutului UCSF pentru Genetică Umană şi profesor în cadrul Departamentului de Bioinginerie şi Ştiinţe Terapeutice. El este autorul principal al lucrării, care a fost publicată în Nature Biotechnology. „Aceste celule adipoase pot fi uşor manipulate în laborator şi plasate în siguranţă înapoi în organism, ceea ce le face o platformă atractivă pentru terapia celulară, inclusiv pentru cancer", a explicat el, conform News.ro.
Ahituv şi doctorul Hai Nguyen, doctorandul său la acea vreme, erau la curent cu studiile care arătau că expunerea la frig poate suprima cancerul la şoareci. Un experiment remarcabil a arătat chiar că ar putea ajuta un pacient cu limfom non-Hodgkin. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că celulele canceroase erau înfometate deoarece frigul activa celulele adipoase brune, care folosesc nutrienţii pentru a produce căldură. Dar terapia cu frig nu este o opţiune viabilă pentru pacienţii cu cancer cu o sănătate fragilă.
Prin urmare, Ahituv şi Nguyen au apelat la ideea de a utiliza grăsimea bej, pariind că o pot modifica pentru a arde suficiente calorii, chiar şi în absenţa frigului, pentru a priva tumorile de combustibilul de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Nguyen, care este primul autor al lucrării, a folosit CRISPR pentru a activa gene care sunt latente în celulele albe de grăsime, dar active în celulele brune de grăsime, în speranţa de a le găsi pe cele care ar transforma celulele albe de grăsime în cele mai înfometate celule de grăsime bej. O genă numită UCP1 a ieşit pe primul loc.
Apoi, Nguyen a cultivat celule grase bej UCP1 şi celule canceroase într-o placă Petri. Celulele canceroase se aflau în partea de jos, iar celulele adipoase deasupra lor, în compartimente separate care ţineau celulele separate, dar le obligau să împartă substanţele nutritive. Rezultatele au fost şocante.
„În primul nostru experiment, foarte puţine celule canceroase au supravieţuit. Am crezut că am greşit ceva - eram siguri că a fost o greşeală", mărturiseşte Ahituv. „Aşa că l-am repetat de mai multe ori şi am continuat să vedem acelaşi efect", a povestit el.
Celulele adipoase bej s-au impus asupra a două tipuri diferite de celule canceroase de sân, precum şi asupra celulelor canceroase de colon, pancreas şi prostată.
Dar cercetătorii încă nu ştiau dacă celulele adipoase bej implantate ar funcţiona într-un context mai realist.
Astfel, oamenii de ştiinţă au apelat la organoizi de grăsime, care sunt aglomerări coerente de celule cultivate, pentru a vedea dacă ar putea învinge celulele tumorale atunci când au fost implantaţi lângă tumori la şoareci.
Abordarea a funcţionat împotriva cancerului de sân, precum şi a celulelor canceroase pancreatice şi de prostată. Celulele canceroase au murit de foame în timp ce celulele adipoase au înghiţit toţi nutrienţii disponibili.
Celulele adipoase bej implantate au fost atât de puternice încât au suprimat tumorile pancreatice şi mamare la şoarecii care erau predispuşi genetic să dezvolte cancer.
A funcţionat chiar şi atunci când celulele adipoase bej au fost implantate departe de celulele canceroase mamare.
Pentru a vedea cum ar funcţiona în ţesutul uman, Ahituv şi Nguyen au colaborat cu Jennifer Rosenbluth, specialist în cancerul mamar la UCSF. Rosenbluth acumulase o bibliotecă de mastectomii de cancer de sân care conţineau atât celule grase, cât şi celule canceroase. „Deoarece sânul are multă grăsime, am putea obţine grăsime de la aceeaşi pacientă, să modificăm grăsimea şi să o cultivăm într-un singur experiment trans-well cu celulele canceroase mamare ale pacientei respective", a declarat Ahituv.
Cancerele au „diete preferate", aşa că cercetătorii au proiectat grăsimea pentru „a mânca" doar anumiţi nutrienţi. Anumite forme de cancer pancreatic, de exemplu, se bazează pe uridină atunci când glucoza este rară. Astfel, au programat grăsimea să mănânce doar uridină şi au învins cu uşurinţă aceste celule canceroase pancreatice. Acest lucru sugerează că grăsimea ar putea fi adaptată la preferinţele nutritive ale oricărui tip de cancer.
Potrivit lui Ahituv, celulele adipoase au multe avantaje în ceea ce priveşte terapiile cu celule vii. Celulele adipoase sunt uşor de obţinut de la pacienţi. Ele cresc bine în laborator şi pot fi modificate pentru a exprima diferite gene şi pentru a-şi asuma diferite roluri biologice. Şi se comportă bine odată ce sunt repuse în organism, nu se îndepărtează de locul în care au fost implantate şi nici nu deranjează sistemul imunitar.
„În cazul celulelor adipoase, există mai puţină interacţiune cu mediul înconjurător, astfel încât există foarte puţine riscuri ca celulele să se scurgă în organism, unde ar putea cauza probleme", a declarat Ahituv.
De asemenea, celulele grase pot fi programate să emită semnale sau să îndeplinească sarcini mai complicate.
Iar capacitatea lor de a învinge cancerul chiar şi atunci când nu sunt chiar lângă tumori s-ar putea dovedi nepreţuită pentru tratarea cancerelor greu accesibile, cum ar fi glioblastomul, care afectează creierul, precum şi multe alte boli.
„Credem că aceste celule ar putea fi, de asemenea, concepute să detecteze glucoza din sânge şi să elibereze insulină, pentru diabet, sau să absoarbă fier în boli în care există exces de fier, cum ar fi hemocromatoza", arată Ahituv. „Cerul este limita pentru aceste celule grase", spune entuziasmat cercetătorul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Șmecheria cu care Gigi Becali și-a recuperat permisul, deși conducea cu peste 100 de km pe oră în București. Orice român poate face asta după ce este oprit în trafic
Gigi Becali a fost oprit recent in trafic, dupa ce a condus cu 105 kilometri la ora in București. Deoarece a depașit lim ...
-
Postul de radio Vocea Americii, pe care Trump voia să-l închidă, îşi va relua emisia
Postul de radio Vocea Americii, pe care administratia lui Donald Trump a inceput sa il desfiinteze la jumatatea lunii ma ...
-
Președintele Serbiei, internat de urgență într-un spital militar, după vizita în SUA. Anunțul făcut de cabinetul său
Presedintele sarb, Aleksandar Vucic, a fost internat sambata intr-un spital militar din Belgrad, dupa ce a revenit din S ...
-
Dosare secrete CIA declasificate: Dezvăluiri privind locațiile a două baze ale extratereștrilor de pe Pământ
Americanii au urmarit vineri o audiere privind OZN-urile in Congres, unde oameni de știința de top și persoane din inter ...
-
Declarație ciudată a guvernului spaniol privind pana de curent care a paralizat Peninsula Iberică: "Nu ne grăbim să cunoaștem cauza"
Ancheta privind intreruperea masiva de curent care a paralizat luni Peninsula Iberica inainteaza cu pași masurați, in ti ...
-
Lingăii de la MAE sugeau inca la "marele licurici": Anunț ce dă speranțe - SUA au luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver
Incompetentii de la Ministerul Afacerilor Externe de la București anunțau, aseara, intr-un comunicat, ca Departamentul d ...
-
Ne doare la bască de viza voastră de rahat! România a fost tradata inca o data de SUA și scoasă din programul Visa Waiver din motive politice
Romania a fost scoasa din programul Visa Waiver, care ar fi asigurat romanilor calatorii fara viza in Statele Unite ale ...
-
Consulul onorific al României invitat de onoare la cel mai mare Târg de Carte din lume
În calitate de Consul onorific al Romaniei in Vietnam la Consulatul din cel mai mare oraș Ho Chi Minh City, artist ...
-
O pană de curent de proporții paralizează exotica insulă Bali. „Totul este într-o stare de blocaj"
O pana de curent de amploare a paralizat Insula Bali vineri dupa-amiaza, 2 mai, lasand mii de locuințe, afaceri și resor ...
-
Vine furtuna electrică în România: Meteorologii anunță două săptâmâni cu fenomene meteo extreme
Meteorologii de la Accuweather au publicat prognoza pentru lunile de vara, iar iunie se anunța o luna marcata de contras ...
-
Decizie istorică! OMS dă unde verde medicamentelor de slăbit pentru adulți, la nivel mondial
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) intenționeaza sa susțina oficial, pentru prima data, utilizarea medicamentelor pe ...
-
Ultimă oră - Furt masiv de la o instituție de stat: aproape 30 de oameni arestați
Un numar de 28 de soferi ai Regiei Autonome de Transport Brasov (RATBV) au primit, joi, mandate de arestare preventiva s ...
-
Lovitură în administrația Tesla: Membrii Consiliului de Administrațievor să îl elimine pe Elon Musk din boardul companiei
Membrii Consiliului de Administratie al Tesla, nemultumiti de gafele lui Elon Musk si rezultatele slabe ale constructoru ...
-
Este profund inuman ca inițiative în sprijinul pacienților oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Municipiului București
Comunicat de presa: Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplange intarzierea grava a emiterii autorizației de ...
-
Jurnaliști amenințați cu moartea după publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazistă Unitatea 731: "Veți muri în mâinile noastre"
Doi jurnaliști au fost amenințați cu moartea dupa publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazista Unitatea 731 ...
-
Un cardinal african este marele favorit să fie următorul Papă: Cine este Peter Turkson
Cardinalul ghanez Peter Turkson este considerat unul dintre cei mai influenti lideri ai Bisericii Catolice din Africa, u ...
-
Preotul Ciprian Mega, exclus din Biserica Ortodoxă Română. A fost acuzat că e "calul troian" al Rusiei în BOR
Preotul Ciprian Mega a fost exclus din Biserica Ortodoxa Romana printr-o decizie a Episcopiei Ortodoxe Romane din Oradea ...
-
Fostul episcop al Huşilor, primul înalt prelat condamnat la închisoare. A primit 8 ani cu executare pentru abuzuri sexuale
Fostul episcop al Husilor, Corneliu Barladeanul, pe numele de mirean Cornel Onila, trimis in judecata pentru viol si alt ...
-
1 Mai în Parcul Mogoșoaia: Muzică live, teatru și ateliere pentru toate vârstele
Descopera cum sa ajungi ușor și rapid la cel mai in voga loc din apropierea Bucureștiului in minivacanța de 1 Mai. &Icir ...
-
Google elimina aproape jumătate din aplicațiile din Play Store. Care a fost motivul
Din ianuarie 2024 pana in aprilie 2025, magazinul de aplicații Google Play a suferit una dintre cele mai mari epurari di ...
-
Unde fugim în cazul unui război mondial. Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global
Daca ar izbucni al Treilea Razboi Mondial, anumite țari sunt adesea considerate mai sigure datorita neutralitații lor po ...
-
Oamenii de știință au publicat o fotografie fără precedent care surprinde nașterea universului
Imediat dupa Big Bang, universul era o supa densa, fierbinte și opaca, facand imposibila calatoria libera a luminii. Abi ...
-
Next Level War: O bombă cu "găuri negre" a fost creată în premieră în laborator
O echipa internaționala de cercetatori a reușit sa creeze in laborator prima „bomba cu gauri negre", un concept te ...
-
O nouă versiune a tabelului periodic ar putea schimba modul în care măsurăm timpul
O alternativa a tabelului periodic al elementelor, concentrata pe ionii cu sarcina mare, ar putea sprijini dezvoltarea u ...
-
Nicușor Dan a publicat documentele care arată cum Crin Antonescu a înstrăinat terenurile statului către rechini imobiliari
Primarul Capitalei și candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a publicat documentele solicitate ...
-
Google Report: Hackerii statali sunt autorii celor mai multe atacuri de tip zero-day
Hackerii care lucreaza pentru guverne au fost responsabili pentru majoritatea exploatarilor vulnerabilitații de tip &bdq ...
-
Misterul penei europene de curent se adâncește: autoritățile nu reușesc să identifice cauza problemei
Primele concluzii ale anchetei din Spania, despre pana de curent, au fost anunțate marți de premierul Pedro Sanchez. Șef ...
-
Analiza care ne bagă-n sperieti: va trebui să alegem între mărirea cotei TVA şi devalorizare!
Autor: Radu Limpede, analist economic Ne-a venit scadenta. Va trebui sa alegem intre: deficitul bugetar imens vs. pastra ...
-
Pericol în România după pana de curent din Europa - Specialist: 'Sistemul nostru este vulnerabil!'
Specialiștii atrag atenția asupra riscului crescut de blackout generalizat și asupra vulnerabilitaților critice ale sist ...
-
Tendințe în încălțăminte pentru 2025: Ce este la modă
Întoarcerea stilului clasic: Eleganța atemporalaÎn 2025, ne putem aștepta la o revenire puternica a stilului ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu