Grăsimea care învinge cancerul: Cercetătorii transformă celulele adipoase în „asasini" ai tumorilor!
Postat la: 09.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco (UCSF) au dezvoltat o strategie inovatoare în lupta împotriva cancerului, utilizând celule adipoase modificate.
Aceștia au reprogramat celulele albe de grăsime, responsabile cu stocarea energiei, transformându-le în grăsime „bej", care consumă calorii prin generarea de căldură. Odată implantate, aceste celule au privat tumorile de resursele necesare supraviețuirii, reușind să combată cinci tipuri diferite de cancer în testele de laborator.
Liposucţia şi chirurgia plastică pot părea fără legătură cu tratamentul cancerului, dar au inspirat, de fapt, o nouă abordare revoluţionară. Prin transformarea grăsimii obişnuite în grăsime bej, cu energie ridicată, cu ajutorul tehnicii de editare genetică CRISPR, cercetătorii au creat un tip de celulă care consumă cu voracitate substanţele nutritive, învingând şi înfometând tumorile. Pentru a le testa eficacitatea, oamenii de ştiinţă au implantat aceste celule adipoase modificate în apropierea tumorilor, la fel cum chirurgii plasticieni transferă grăsimea dintr-o zonă a corpului în alta. Rezultatul? Celulele adipoase modificate au consumat rapid nutrienţi, lipsind celulele tumorale de combustibilul de care au nevoie pentru a supravieţui. Remarcabil, această abordare a funcţionat chiar şi atunci când celulele adipoase au fost plasate departe de locul tumorii la şoareci.
Deoarece metoda se bazează pe proceduri medicale existente, aceasta ar putea deschide calea pentru o tranziţie mai rapidă către utilizarea clinică ca o nouă terapie promiţătoare împotriva cancerului.
„În mod obişnuit, îndepărtăm deja celulele adipoase prin liposucţie şi le punem la loc prin chirurgie plastică", a declarat Nadav Ahituv, PhD, director al Institutului UCSF pentru Genetică Umană şi profesor în cadrul Departamentului de Bioinginerie şi Ştiinţe Terapeutice. El este autorul principal al lucrării, care a fost publicată în Nature Biotechnology. „Aceste celule adipoase pot fi uşor manipulate în laborator şi plasate în siguranţă înapoi în organism, ceea ce le face o platformă atractivă pentru terapia celulară, inclusiv pentru cancer", a explicat el, conform News.ro.
Ahituv şi doctorul Hai Nguyen, doctorandul său la acea vreme, erau la curent cu studiile care arătau că expunerea la frig poate suprima cancerul la şoareci. Un experiment remarcabil a arătat chiar că ar putea ajuta un pacient cu limfom non-Hodgkin. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că celulele canceroase erau înfometate deoarece frigul activa celulele adipoase brune, care folosesc nutrienţii pentru a produce căldură. Dar terapia cu frig nu este o opţiune viabilă pentru pacienţii cu cancer cu o sănătate fragilă.
Prin urmare, Ahituv şi Nguyen au apelat la ideea de a utiliza grăsimea bej, pariind că o pot modifica pentru a arde suficiente calorii, chiar şi în absenţa frigului, pentru a priva tumorile de combustibilul de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Nguyen, care este primul autor al lucrării, a folosit CRISPR pentru a activa gene care sunt latente în celulele albe de grăsime, dar active în celulele brune de grăsime, în speranţa de a le găsi pe cele care ar transforma celulele albe de grăsime în cele mai înfometate celule de grăsime bej. O genă numită UCP1 a ieşit pe primul loc.
Apoi, Nguyen a cultivat celule grase bej UCP1 şi celule canceroase într-o placă Petri. Celulele canceroase se aflau în partea de jos, iar celulele adipoase deasupra lor, în compartimente separate care ţineau celulele separate, dar le obligau să împartă substanţele nutritive. Rezultatele au fost şocante.
„În primul nostru experiment, foarte puţine celule canceroase au supravieţuit. Am crezut că am greşit ceva - eram siguri că a fost o greşeală", mărturiseşte Ahituv. „Aşa că l-am repetat de mai multe ori şi am continuat să vedem acelaşi efect", a povestit el.
Celulele adipoase bej s-au impus asupra a două tipuri diferite de celule canceroase de sân, precum şi asupra celulelor canceroase de colon, pancreas şi prostată.
Dar cercetătorii încă nu ştiau dacă celulele adipoase bej implantate ar funcţiona într-un context mai realist.
Astfel, oamenii de ştiinţă au apelat la organoizi de grăsime, care sunt aglomerări coerente de celule cultivate, pentru a vedea dacă ar putea învinge celulele tumorale atunci când au fost implantaţi lângă tumori la şoareci.
Abordarea a funcţionat împotriva cancerului de sân, precum şi a celulelor canceroase pancreatice şi de prostată. Celulele canceroase au murit de foame în timp ce celulele adipoase au înghiţit toţi nutrienţii disponibili.
Celulele adipoase bej implantate au fost atât de puternice încât au suprimat tumorile pancreatice şi mamare la şoarecii care erau predispuşi genetic să dezvolte cancer.
A funcţionat chiar şi atunci când celulele adipoase bej au fost implantate departe de celulele canceroase mamare.
Pentru a vedea cum ar funcţiona în ţesutul uman, Ahituv şi Nguyen au colaborat cu Jennifer Rosenbluth, specialist în cancerul mamar la UCSF. Rosenbluth acumulase o bibliotecă de mastectomii de cancer de sân care conţineau atât celule grase, cât şi celule canceroase. „Deoarece sânul are multă grăsime, am putea obţine grăsime de la aceeaşi pacientă, să modificăm grăsimea şi să o cultivăm într-un singur experiment trans-well cu celulele canceroase mamare ale pacientei respective", a declarat Ahituv.
Cancerele au „diete preferate", aşa că cercetătorii au proiectat grăsimea pentru „a mânca" doar anumiţi nutrienţi. Anumite forme de cancer pancreatic, de exemplu, se bazează pe uridină atunci când glucoza este rară. Astfel, au programat grăsimea să mănânce doar uridină şi au învins cu uşurinţă aceste celule canceroase pancreatice. Acest lucru sugerează că grăsimea ar putea fi adaptată la preferinţele nutritive ale oricărui tip de cancer.
Potrivit lui Ahituv, celulele adipoase au multe avantaje în ceea ce priveşte terapiile cu celule vii. Celulele adipoase sunt uşor de obţinut de la pacienţi. Ele cresc bine în laborator şi pot fi modificate pentru a exprima diferite gene şi pentru a-şi asuma diferite roluri biologice. Şi se comportă bine odată ce sunt repuse în organism, nu se îndepărtează de locul în care au fost implantate şi nici nu deranjează sistemul imunitar.
„În cazul celulelor adipoase, există mai puţină interacţiune cu mediul înconjurător, astfel încât există foarte puţine riscuri ca celulele să se scurgă în organism, unde ar putea cauza probleme", a declarat Ahituv.
De asemenea, celulele grase pot fi programate să emită semnale sau să îndeplinească sarcini mai complicate.
Iar capacitatea lor de a învinge cancerul chiar şi atunci când nu sunt chiar lângă tumori s-ar putea dovedi nepreţuită pentru tratarea cancerelor greu accesibile, cum ar fi glioblastomul, care afectează creierul, precum şi multe alte boli.
„Credem că aceste celule ar putea fi, de asemenea, concepute să detecteze glucoza din sânge şi să elibereze insulină, pentru diabet, sau să absoarbă fier în boli în care există exces de fier, cum ar fi hemocromatoza", arată Ahituv. „Cerul este limita pentru aceste celule grase", spune entuziasmat cercetătorul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Donald Trump s-a decis să vină la București
Trump Organization, conglomeratul imobiliar controlat de familia fostului președinte american Donald Trump, va fi prezen ...
-
De ce banda de teflon este esențială pentru tehnicienii HVAC
Banda de teflon, sau banda PTFE (politetrafluoretilena), este un accesoriu pe care niciun tehnician HVAC nu ar trebui sa ...
-
Sloturi Deluxe care merita incercate de catre orice jucator
Iti place sa jocuri sloturi retro atunci cand vrei sa-ti incerci norocul la un cazino online? Ei bine, ai putea sa te or ...
-
O nouă taxă ascunsă face ravagii printre cei care au conturi în bancă. Vezi cum poți să scapi de ea sau plătești ceea ce nu face!
Tot mai mulți consumatori se confrunta cu așa-numitele „taxe ascunse", sume care apar adesea pe factura abia in mo ...
-
China testează telepatia in Armată în simulări de război: Tehnologia de comunicare "invizibilă" e folosită deja de CIA și FBI
Într-un context marcat de intensificarea razboiului electronic, cercetatori chinezi au dezvoltat un sistem de comu ...
-
Pământul ar putea fi înconjurat de un vid cosmic: O nouă ipoteză care zdruncină cosmologia și ar putea explica misterul expansiunii Universului
Pamantul, Calea Lactee si chiar intreaga "regiune locala" a Universului din jurul nostru s-ar afla intr-un vid cosmic, u ...
-
AI Act: UE ar putea limita chatbot-urile care folosesc continut protejat de drepturi de autor. Marile companii vor fi puse sa platească
CJUE urmeaza sa stabilieasca daca chatbot-urile AI pot folosi conținut protejat fara a plati o licența. Pentru Google, O ...
-
Donald Trump a notificat-o printr-o scrisoare pe Maia Sandu c-o "arde" la băutură!
Politica taxelor vamale a Administrației Trump nu ocolește nici țarile mici de pe continentul european, așa ca Republica ...
-
România dă două miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete
Armata Romana va semna un contract de peste 2 miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete cu raza ...
-
Virusul Zombie e mai rău decat Sars-Cov-2. A trecut de la liliac la om si a facut victime. Pericol de pandemie!
O adolescenta de 18 ani din sudul Indiei a murit dupa ce a fost infectata cu virusul Nipah - o boala rara, dar extrem de ...
-
Când sângele se face ca apa! O companie a dezvoltat hemolucența - tehnologia AI care permite chirurgilor să vadă prin zonele inundate din circuitul sanguin
O noua tehnologie dezvoltata de compania americana OCUTRX promite sa transforme fundamental modul in care medicii operea ...
-
Premiera mondială: O pompă cardiacă inspirată din miscările ondulatorii ale pestilor a fost implantată cu succes in Australia
O pompa cardiaca revoluționara cu membrana ondulata a fost implantata cu succes unui pacient din Sydney, marcand o etapa ...
-
O trupă rock cu peste un milion de fani pe Spotify s-a dovedit a fi generată de AI
Trupa The Velvet Sundown, care are 1,1 milioane de fani pe Spotify, s-a dovedit a fi ca este generata de inteligenta art ...
-
Nu numai Elon Musk e acuzat de nazism. Chatbotul Grok l-a lăudat pe Hitler
Grock, chatbotul companiei xAI a generat comentarii controversate, facand referiri pozitive la adresa lui Hitler. Compan ...
-
Europarlamentarul Diana Șoșoacă face noi declarații controversate: "România să fie în BRICS, nu în NATO"
Președinta partidului S.O.S. Romania, europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoaca, a avut o noua intervenție controversat ...
-
Scandal colosal în armata rusă: generalul responsabil de inovație e acuzat de trafic de arme, fals, abuz în serviciu. Riscă aproape 20 de ani de pușcărie
Fostului ministru adjunct al Apararii din Rusia, generalul de armata Pavel Popov, i-au fost aduse noi acuzații ca parte ...
-
Bild a publicat lista secretă a armelor pe care Ucraina le-a cerut Germaniei
Publicația germana Bild a prezentat lista armelor pe care Kievul dorește sa le primeasca din partea Berlinului. „A ...
-
Pa, Revolut! Conturi suspendate la cererea autorităților și noi reguli din septembrie în România
Revolut vine cu o serie de modificari importante in aplicația sa, care ii privesc direct pe cei peste 4,5 milioane de ut ...
-
Regimul BoloDan lovește în români: 4 din 10 familii din mediul rural se împrumută lunar pentru alimente. Copiii merg flămânzi la culcare
Masurile bugetare anunțate recent pun și mai multa presiune pe familiile vulnerabile din mediul rural, unde puterea de c ...
-
Inflația scapă din nou de sub control! BNR anunță luni grele pentru români după măsurile Bolojan
Rata anuala a inflatiei va creste considerabil in urmatoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirarii schemei de pla ...
-
Din calcule se anunță o vară grea - Cu cât se scumpesc benzina și motorina, de la 1 august, după ce vor crește accizele la carburanți și TVA
Legea Austeritații vine cu creșteri ale prețurilor la mai multe produse, mai ales ca, odata cu creșterea accizelor la ca ...
-
Turismul din România se dezintegrează: voucherele de vacanță dispar și TVA se mărește din august
Turismul din Romania, care se bazeaza covarșitor pe turiștii locali și care era sprijinit de voucherele de vacanța, se c ...
-
Marele Reset: Ce pregătesc Guvernul și Comisia Europeană pentru șoferi. Deținerea unei mașini va deveni tot mai costisitoare
Dupa creșterea TVA-ului, a accizelor la carburanți și a tarifelor pentru utilizarea drumurilor (rovinieta), Guvernul tre ...
-
Cu cât se vor scumpi apartamentele pe piața imobiliară după majorarea TVA
Din august, scumpirea TVA-ului de la 9% la 21% ar putea adauga peste 20.000 de euro in doar o luna. În ultimele 12 ...
-
Unde-i șpagă nu e taxă! Un inspector ANAF a fost inculpat de DNA pentru că a cerut șpagă un milion de euro unui om de afaceri
Un inspector din cadrul Regionalei Bucuresti a ANAF a fost inculpat si plasat sub control judiciar de catre procurorii D ...
-
Primarul de Slatina s-a accidentat cu bicicleta. Mario De Mezzo fost transferat la un spital din Capitală unde va fi operat
Primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo, a fost transportat de urgența la spital duminica seara, 6 iulie 2025, dup ...
-
Cercetatorii ruși au descoperit unde calătoreste sufletul dupa moarte. Ce inseamna SIC și cum poate fi monitorizat prin aparate speciale
Pe la jumatatea lunii mai 2025 o stire a trecut, cum s-ar zice, "pe sub radar", desi ar fi trebuit sa faca furori. O com ...
-
5 moduri inovatoare de a-ți îmbunătăți experiența de gaming
Cat de mult conteaza confortul, sunetul sau lumina in timpul unei sesiuni intense de gaming? Surprinzator sau nu, fiecar ...
-
Cartelul jocurilor de noroc a băgat jackpot la Guvern. Câștigurile din păcănele vor fi impozitate mai puțin decât se anunțase inițial. Suspiciuni de lobby sau șpagă
Sebastian Lazaroiu, sociolog și fost consilier prezidențial, a publicat pe pagina sa de Facebook dilema pe care o are in ...
-
Când SF-ul devine realitate: Omenirea face un progres tehnologic major - țara în care un nou mijloc de transport plutește deasupra străzilor fără combustibil și șine
Un nou și inovator mijloc de transport urban bazat pe levitație cuantica a fost dezvoltat și testat cu succes in apropie ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu