Medicii au anunțat normalitatea viitorului! Un om a trăit două luni cu un rinichi de porc!
Postat la: 16.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Timp de două luni istorice, un rinichi de porc a funcţionat normal într-un corp uman, la o persoană aflată în moarte cerebrală, marcând succesul celui mai lung caz documentat de xenotransplant de acest tip.
În luna iulie, specialiştii de la NYU Langone Health au transplantat un rinichi de porc modificat genetic în corpul unui bărbat în vârstă de 58 de ani, Maurice Miller, cunoscut sub numele de Mo, care avea o tumoră pe creier şi se afla în moarte cerebrală. Maurice Miller a suferit un colaps şi a fost declarat în moarte cerebrală, neputând să-şi doneze organele din cauza cancerului.
Pe 14 iulie, cu puţin timp înainte de a împlini 58 de ani, chirurgii i-au înlocuit proprii rinichi cu un rinichi de porc plus timusul animalului, o glandă care antrenează celulele imunitare. În prima lună, rinichiul a funcţionat fără probleme. Dar, la scurt timp după aceea, medicii au măsurat o uşoară scădere a cantităţii de urină produsă. O biopsie a confirmat un semn subtil că începea respingerea - dându-le medicilor posibilitatea de a spune dacă poate fi tratată.
Performanţa rinichiului şi-a revenit cu o schimbare a medicamentelor imunosupresoare standard pe care pacienţii le folosesc astăzi.
„Învăţăm că acest lucru este de fapt realizabil", a declarat imunologul specializat în transplanturi de la NYU, Massimo Mangiola.
Experimentul s-a încheiat miercuri, când organul a fost îndepărtat, la o dată prestabilită, după 61 de zile de studiu, iar corpul bărbatului a fost returnat familiei sale pentru incinerare.
A fost cea mai lungă perioadă de timp în care un rinichi de porc modificat genetic a funcţionat vreodată în interiorul unui om, chiar dacă a fost vorba de o persoană decedată.
„Este o combinaţie de entuziasm şi uşurare", a declarat dr. Robert Montgomery, chirurgul de transplant care a condus experimentul, pentru The Associated Press.
„Două luni este mult pentru a avea un rinichi de porc într-o stare atât de bună. Asta îţi dă multă încredere" pentru următoarele încercări, a menţionat medicul.
Dr. Montgomery, el însuşi beneficiar al unui transplant de inimă, consideră că transplanturile de la animal la om sunt cruciale pentru a atenua deficitul de organe din Statele Unite. Zeci de mii de americani se află pe lista naţională de aşteptare, majoritatea având nevoie de un rinichi, iar mii de persoane vor muri aşteptând. Aşa-numitele încercări de xenotransplant au eşuat timp de decenii - sistemul imunitar uman a distrus imediat ţesutul animal străin.
Ce este nou: încercarea de a utiliza porci modificaţi genetic ale căror organe sunt mai asemănătoare cu cele umane.
Unele experimente scurte pe corpuri decedate au evitat un atac imunitar imediat, dar nu au făcut lumină asupra unei forme mai comune de respingere care poate dura o lună până la formare. Anul trecut, chirurgii de la Universitatea din Maryland au încercat să salveze un muribund cu o inimă de porc - dar acesta a supravieţuit doar două luni, deoarece organul a cedat din motive care nu sunt complet clare.
Depăşind limitele cercetării cu persoane decedate, oamenii de ştiinţă de la NYU Langone au învăţat lecţii esenţiale pe care se pregătesc să le împărtăşească cu Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) în speranţa de a testa, în cele din urmă, rinichii de porc la persoanele vii. FDA a înmânat echipei doctorului Montgomery o listă de întrebări despre modul în care organele de porc îşi îndeplinesc cu adevărat sarcinile în comparaţie cu cele umane.
În prezent, cercetătorii vor analiza rezultatele acestei cercetări preclinice pe oameni pentru a evalua răspunsul organismului la procedură şi pentru a ajuta la pregătirea testelor clinice pe oameni vii. De exemplu, ţesutul colectat în timpul studiului a arătat unele „schimbări celulare noi" care au necesitat medicamente imunosupresoare suplimentare pentru a inversa o respingere uşoară, a precizat NYU Langone Health într-un comunicat.
Dar, în general, s-a constatat că rinichiul a funcţionat „în mod optim". Cercetătorii au bifat şi alte întrebări ale FDA, inclusiv faptul că nu au observat diferenţe în modul în care rinichiul de porc a reacţionat la hormonii umani sau a avut efecte secundare legate de medicamente.„Arată frumos, este exact aşa cum arată rinichii normali", a declarat miercuri dr. Jeffrey Stern după 61 de zilece după ce a îndepărtat rinichiul de porc pentru o examinare mai atentă.
Următorii paşi: Cercetătorii au prelevat aproximativ 180 de mostre diferite de ţesut - de la fiecare organ principal, ganglioni limfatici, tractul digestiv - pentru a căuta orice indiciu de probleme datorate xenotransplantului.
„Am învăţat foarte multe pe parcursul acestor ultime două luni de observaţie şi analiză atentă şi există motive mari de speranţă pentru viitor", a declarat dr. Robert Montgomery, director al Institutului de Transplant NYU Langone şi preşedinte al departamentului de chirurgie, care a condus cercetarea.
„Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără sprijinul incredibil pe care l-am primit din partea familiei beneficiarului nostru decedat. Mulţumită lor, am reuşit să obţinem o perspectivă crucială asupra xenotransplantului ca o soluţie-speranţă la deficitul naţional de organe". În luna august, o altă echipă de cercetare a publicat o cercetare evaluată de colegi cu privire la noi progrese în transplantul de rinichi de porc la om.
Atunci, cercetătorii de la facultatea de medicină Heersink a Universităţii Alabama din Birmingham (UAB) au descoperit că rinichii transplantaţi nu numai că produc urină, ci asigură şi „funcţia de filtrare a deşeurilor, care susţine viaţa", potrivit unei scrisori de cercetare publicată în revista medicală JAMA Surgery.
Ambele echipe de cercetare au folosit rinichi de porc modificaţi genetic care au fost transplantaţi la beneficiari aflaţi în moarte cerebrală, ceea ce este considerată cercetare preclinică la om.
Echipa de la NYU Langone a folosit doar o singură modificare genetică pentru a „elimina" biomolecula alfa-gal, care s-a constatat că duce la respingerea rapidă a organelor de porc de către oameni.
Timusul porcului a fost, de asemenea, transplantat pentru a ajuta la protejarea rinichilor de atacul sistemului imunitar uman.
Cercetătorii spun că este nevoie de mai multă muncă, inclusiv de studii pe receptori umani vii, pentru a stabili dacă transplantul de rinichi de porc ar putea fi o terapie de tranziţie sau de destinaţie pentru persoanele care suferă de boli renale în stadiu terminal, dar sunt încrezători în ceea ce priveşte progresele înregistrate.
„Obţinem dovezi esenţiale despre cât de bine funcţionează rinichii de porc în mediul uman", a declarat luna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Adam Griesemer, directorul chirurgical al Programului de transplant de ficat pediatric NYU Langone şi al Programului de transplant de donatori vii, informează CNN.
"În ultimii 20 de ani, am obţinut o mulţime de informaţii despre modul în care funcţionează rinichii de porc pentru a înlocui funcţiile la primate. Dar răspunsul la întrebarea cheie: vor fi aceste date transpuse exact la primitorii umani? - era necunoscut. Şi, pentru prima dată, suntem în măsură să furnizăm aceste informaţii. Aşa că sperăm ca acest lucru să ofere, de asemenea, unele asigurări pentru FDA în ceea ce priveşte siguranţa iniţierii primei faze a studiilor clinice", a precizat medicul american
Experimentele pe persoane decedate nu pot prezice că organele vor funcţiona la fel şi la cei vii, a avertizat Karen Maschke, cercetător la Centrul Hastings, care ajută la elaborarea unor recomandări de etică şi politică pentru testele clinice de xenotransplant.
Dar ele pot oferi şi alte informaţii valoroase, spune ea. Inclusiv poate ajuta la evidenţierea diferenţelor dintre porcii cu până la 10 modificări genetice pe care unele echipe de cercetare le preferă - şi cei pe care îi foloseşte dr. Montgomery, care au doar o singură modificare, eliminarea unei gene care declanşează un atac imunitar imediat.
„Motivul pentru care facem acest lucru este acela că există o mulţime de oameni care, din păcate, mor înainte de a primi o a doua şansă la viaţă", a spus imunologul Mangiola. „Şi trebuie să facem ceva în această privinţă".
Marea majoritate a americanilor care aşteaptă un transplant de organe au nevoie de un rinichi. Aproape 89.000 de persoane se află pe lista de aşteptare, potrivit datelor furnizate de Reţeaua de prelevare şi transplant de organe a Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane al Statelor Unite.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Bolojan & C0 isi ridica poalele peste cap: prima manifestare Pride din Oradea
Sefii tuturor comunitatilor religioase din Oradea (ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, luterana, penti ...
-
Diferențe de preț majore la polițele RCA după eliminarea plafonării. Cât costă acum asigurarea obligatorie
Persoanele care incheie luna aceasta Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) vor plati sume substanțial mai mari dupa ...
-
O gafă uriașă a generat una dintre cele mai mari breșe din istoria serviciilor secrete: Mii de oameni sunt în pericol
Identitatile a peste 100 de oficiali britanici, inclusiv membri ai fortelor speciale si ai serviciului secret MI6, au fo ...
-
Europa trece în ritm alert la economie de război: Situație cum nu s-a mai văzut de la WW2
În Europa situația se schimba vizibil și pare ca intreaga Uniune Europeana trece spre economia de razboi. În ...
-
O criză transatlantică e gata să explodeze: Trump oferă arme Ucrainei, dar cere ca Europa să plătească nota
Pe fondul intensificarii atacurilor rusești asupra Ucrainei și al apelurilor urgente pentru sisteme antiaeriene, noua st ...
-
La asta sa se refere Apocalipsa cand vorbeste de o uriasă explozie? 100 de vulcani se pregătesc să amenințe viața planetei noastre
Criza climatica și topirea ghețarilor pot conduce la intensificarea activitații vulcanice, conform unui studiu recent. F ...
-
Din culisele economiei globale: ce dezvăluie Raportul Mondial privind Energia despre limitele energetice și crizele iminente ale resurselor
Institutul pentru Energie a publicat recent raportul sau actualizat privind energia, „Statistical Review of World ...
-
O femeie a murit pentru că nu i s-a făcut avort. Trei medici, trimiși la închisoare
Trei medici de la un spital polonez au fost condamnati joi la inchisoare pentru ca au asteptat prea mult timp inainte de ...
-
Primul pas catre o criptomoneda globală la paritate cu dolarul: Congresul SUA aprobă legislația privind stablecoins
Camera Reprezentanților a Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care stabilește un cadru de reglementare pentru cr ...
-
Multinaționalele la control - ANAF începe mult asteptata verificare a exporturilor de profituri
Agenția Naționala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat o ampla acțiune de colectare de date privind cheltuielile real ...
-
Călătoria interstelară: Tehnologii ascunse și fizica reală din spatele „warp drive"-ului
Un subiect aparent desprins din filmele SF capata tot mai multa credibilitate in randul celor apropiați de surse militar ...
-
Un bărbat din Caransebeș e filmat cum fură banii donați pentru o fetiță cu cancer. Voia să-i joace la păcănele. Banii se aflau într-o cutie la un cabinet medical
Un barbat din Caransebeș a furat dintr-un cabinet medical cutia in care se strangeau banii pentru o fetita bolnava de ca ...
-
Vine un nou val urias de concedieri: Peste 28% dintre companiile din România sunt în curs de adoptare a tehnologiilor de robotizare și automatizare
Robotica și automatizarea au un impact semnificativ asupra industriilor unde sunt implementate, mai ales prin stimularea ...
-
Pantofii uriași găsiți lângă Zidul lui Hadrian stârnesc misterul în jurul soldaților din Roma antică
În colinele verzi ale nordului Angliei, arheologii mai scot la iveala un fragment dintr-un trecut uitat: o colecți ...
-
S-a descoperit o lume misterioasă pe Pământ: Două structuri gigantice ce pot distruge omenirea
Un grup de cercetatori condus de catre Universitatea Wollongong din Australia, care a publicat un nou studiu pe 9 iulie ...
-
Ministerul Energiei a plătit aproape 30.000 de euro pentru elaborarea unui proiect de lege. Ce firmă a încasat banii, în timp ce funcționarii erau "restructurați"
Ministerul Energiei a angajat in martie 2025 o firma privata pentru intocmirea proiectului de Ordonanța de Urgența care ...
-
Inteligența artificială de la Google îngrijorează utilizatorii. AI-ul accesează WhatsApp și apelurile fără permisiune clară. Cum poți opri asta
O actualizare recenta a aplicației Gemini de la Google a starnit valuri de nemulțumire printre utilizatorii Android, dup ...
-
Adevaratul motiv pentru care Bitcoin a atins un nivel record după o crestere spectaculoasa
Bitcoin s-a tranzactionat marti in jurul valorii de 116.000 de dolari, dupa ce a revenit usor de la un maxim istoric ce ...
-
"Putrezirea creierului"- Fenomenul care afectează mintea și blochează gândirea dependentilor de filmulete pe Tik-tok si alte retele sociale
„Brainrot" sau „putrezirea creierului" nu mai este doar un termen de gluma pe internet. A devenit un fenomen ...
-
Haiducii energiei: Românii fură curent și gaze ca la concurs. Cifrele alarmante au fost făcute publice
Peste 660 de cazuri de potential consum fraudulos de energie au fost identificate in primele sase luni ale acestui an in ...
-
Sfaturi utile despre cum să ne pregătim pentru explozia prețurilor din august: primele produse care vor suferi majorări puternice
Creșterea TVA-ului incepand cu 1 august, impreuna cu acciza marita la carburanți, cu eliminarea plafonarii la RCA și fac ...
-
Microsoft pregătește Quick Machine Recovery: Windows 11 se va repara singur, fără stick-uri sau instalări complicate
În curand, nu va mai fi nevoie de stick-uri USB, CD-uri sau proceduri tehnice greoaie atunci cand sistemul de oper ...
-
Românii vor avea tarife dinamice la energie. Orele în care curentul va fi chiar și de 3 ori mai ieftin. Care este riscul
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a afirmat ca furnizorii vor veni in perioada urmatoare cu astfel de tarife, in așa fel ...
-
Gata cu încălzirea globală: NASA a luat o decizie extrem de controversată care a stîrnit un mare scandal la Washington
Agentia spatiala americana NASA a renuntat la planul de a publica pe site-ul sau raportul privind clima la nivel nationa ...
-
Pentagonul bagă 200 de milioane de dolari pentru a folosi chatbot-ul nazist al lui Elon Musk
Pentagonul a anunțat semnarea unui contract de 200 de milioane de dolari pentru utilizarea chatbotului de inteligenta ar ...
-
Idiotul lui Selly care a înjurat România și i-a facut proști pe români la "Beach, Please" are 6 clase. Este fiul infractorului Vali Nebunu
Albert NBN, trapperul care a injurat Romania la "Beach, Please" a abandonat școala in clasa a șaptea și este fiul unui i ...
-
Scandal cât casa la plecarea lui Alfred Stern: "Nu ați înțeles că OMV Petrom și România nu sunt moșia dvs!"
Fostul ministru al energiei și membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom, Razvan Nicolescu, ii cere șefului OMV, ...
-
România cumpără sistemul israelian Iron Dome care s-a dovedit a fi depășit de rachetele hipersonice iraniene. Rușii dețin misile mult mai performante
Romania va achiziționa sistemul de aparare aeriana Iron Dome, creat și utilizat de Israel, devenind astfel prima țara eu ...
-
Seling Europe by the pound. Cel mai mare bancher din lume prezice declinul economic al bătrânului continent până la o valoare de nimic
Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a transmis un mesaj transant in cadrul unei interventii la Departamen ...
-
Inteligența artificială care iti controlează mintea: se schimbă tot ce știam despre cum gândim
Inteligenta artificiala (AI) are un impact din ce in ce mai important asupra medicinei si cercetarii, iar o noua descope ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu