ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Ministerul Sănătății a prezentat Comisiei Europene o ofertă incompletă și confuză de găzduire a Agenţiei Europene a Medicamentului

Postat la: 03.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul Sănătății a prezentat Comisiei Europene o ofertă incompletă și confuză de găzduire a Agenţiei Europene a Medicamentului

Comisia Europeană a prezentat sâmbătă, pe site-ul oficial, evaluări oficiale privind ofertele de găzduire a sediilor Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în contextul relocării acestor instituţii din cauza ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a evaluat ofertele depuse, fără a face o clasificare a oraşelor candidate în funcţie de îndeplinirea criteriilor. Reprezentanţii statelor europene vor analiza ofertele în octombrie, iar decizia finală privind găzduirea viitoarei agentii UE este aşteptată în noiembrie. Relocarea inseamna ca cei 890 de angajati ai EMA se vor muta cu familiile lor de la Londra intr-o alta capitala europeana. Asta inseamna enorm din punct de vedere financiar pentru capitala care va gazdui viitorul sediu al EMA intrucat toate taxele si impozitele aferente personalului EMA se platesc catre statul care-i gazduieste, la care se adauga o multime de cheltuieli legate de transport, cazare, educatie si organizare de evenimente medicale si nu numai.

Bucureştiul şi alte 18 oraşe europene - inclusiv Viena (Austria), Bruxelles (Belgia), Sofia (Bulgaria), Bonn (Germania), Milano (Italia), Lille (Franţa) şi Barcelona (Spania) - au depus oferte pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului. Numai ca oferta Romaniei prezentata la Bruxelles de Ministerul Sanatatii condus de Florian Bodog privnd posibilitatea relocarii EMA la Bucuresti (vezi documentul in facsimil) este sumara si incompleta, ceea ce denota amatorism si dezinteres.

România a propus relocarea EMA într-un imobil al unui afacerist grec aflat în vizorul DIICOT

În privinţa "disponibilităţii spaţiului adecvat" pentru sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, "în ofertă este indicat Complexul Globalworth Campus (27.431 m²), care, conform prezentării, va putea îndeplini condiţiile AEM privind organizarea reuniunilor, serviciile de primire (suprafaţa nu este menţionată), capacităţile de arhivare, standardele tehnice, de siguranţă şi de tehnologie informaţională (IT) (fără a conţine detalii despre spaţiile de birouri, săli de şedinţe şi de conferinţă); complexul va fi disponibil pentru ocupare în mod etapizat, înainte de septembrie 2018", constată Comisia Europeană. Insa, trebuie precizat ca imobilul indicat in oferta Romaniei- Complexul Globalworth Campus, este detinut de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat si cercetat de DIICOT pentru delapidare in dosarul SIF-urilor.

Date și informații incomplete și alambicate

La criteriul "accesibilităţii locaţiei", oferta României "indică disponibilitatea zborurilor directe între Aeroportul internaţional Bucureşti şi 23 de capitale UE, cu legături aeriene având durate cuprinse între trei şi patru ore, o frecvenţă între două şi 14 curse aeriene pe zi şi transport public cu o durată mai mică de 16 minute de la aeroport la sediul propus, fără a fi furnizate informaţii despre frecvenţa acestor legături de transport public", precizează Comisia Europeană.

La nivelul "existenţei unor instituţii de învăţământ adecvate pentru copiii angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului", "oferta indică existenţa unor grădiniţe în Bucureşti cu predare în română, engleză, germană, finlandeză şi în alte limbi, fără a oferi detalii despre capacităţile cursurilor în limbile europene şi date despre locurile disponibile. Totodata, oferta indică disponibilitatea şcolilor primare şi secundare cu predare în engleză, germană, franceză, spaniolă, greacă, bulgară şi ungară, fără a fi oferite detalii despre capacităţile cursurilor în aceste limbi europene. Oferta conţine asigurări că toate necesităţile copiilor angajaţilor AEM în aceste şcoli vor putea fi îndeplinite. De asemenea, oferta indică existenţa cursurilor de învăţământ superior disponibile în limbi europene, în principal în engleză, franceză şi germană. Oferta nu conţine informaţii specifice privind disponibilitatea locurilor pentru copiii angajaţilor AEM", subliniază CE. "Oferta conţine date despre accesul la servicii sociale şi medicale pentru copiii şi soţiile/soţii angajaţilor/angajatelor AEM, în peste 50 de spitale publice din Bucureşti, precum şi într-o varietate largă de clinici şi spitale private, inclusiv în cele în care se vorbeşte limba engleză. Oferta conţine informaţii generale despre oportunităţile de lucru în România, în diverse domenii şi în companii multinaţionale. (...) Oferta indică intenţia Guvernului României de a oferi avantaje suplimentare, fără a fi furnizate date specifice", observă Comisia Europeană. In plus, nu sunt prezentate date complete despre oferta de cazare a Bucurestiului si despre salile de conferinte.

În funcţie de criteriul "răspândirii geografice" a instituţiilor UE pe întregul continent, Comisia Europeană notează că "România nu găzduieşte nicio agenţie" comunitară, desi este de zece ani stat membru UE.

„Costul vieții în București este cu aproximativ 50% mai mic decât în alte orașe importante din UE"

Referitor la eficiența costurilor de relocare a EMA la Bucuresti, Romania a mentionat in oferta: „Costul vieții în România - în special în București - este cu aproximativ 50% mai mic decât în alte orașe importante din UE (Viena, Londra, Berlin, Paris) și cel puțin 12% mai ieftin decât alte capitale ale orașului din regiune sau Budapesta) În comparație cu Londra, prețul lunar al unei clădiri de birouri excelente echipate cu tehnologie IT & C este de 3 ori mai mic la ... București, ceea ce înseamnă costuri de locuit convenabile și o calitate ridicată a vieții expatilor, inclusiv locuințe eficiente din punct de vedere al costurilor ".

Bloomberg: „Bucureştiul ar putea avea un avantaj puternic la nivel politic în demersul de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului"

Agenţia de presă Bloomberg a notat: "Competiţia între peste 20 de oraşe din Uniunea Europeană pentru găzduirea Agenţiei medicamentului şi Autorităţii bancare, care trebuie relocate de la Londra din cauza Brexit, s-a intensificat sâmbătă, prin publicarea evaluărilor oficiale. Evaluarea aplicaţiilor depuse de 19 oraşe, de la Stockholm la Bucureşti, pentru atragerea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi de opt oraşe, inclusiv Dublin, Paris şi Frankfurt, pentru Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pregăteşte cadrul pentru deliberările guvernelor statelor UE, în octombrie, şi pentru decizia finală, în noiembrie. Comisia Europeană nu a realizat niciun clasament, oferind astfel spaţiu negocierilor politice", „Bucureştiul, care nu găzduieşte în prezent nicio agenţie a UE şi care este capitala unui stat membru de dimensiuni medii ce a aderat relativ recent, ar putea avea un avantaj puternic la nivel politic în demersul de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului", constată Bloomberg.

Ministrul Florian Bodog: Decizia de relocare a EMA va fi una politică

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat vineri că opţiunea specialiştilor care lucrează în cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului nu este un criteriu de alegere a ţării în care va fi relocată aceasta, informează Mediafax. Ministrul consideră că decizia va fi una politică. Afirmaţia ministrului Bodog vine după un studiu, realizat în rândul salariaţilor Agenţiei, care arată că nouă din 10 angajaţi ar prefera să demisioneze decât să se mute în oraşe precum Varşovia, Sofia sau Bucureşti. Sondajul intern nu este criteriu de alegere a ţării în care va fi relocată EMA. Ne dorim ca România să găzduiască EMA, la fel cum îşi doresc şi celelalte ţări candidate. Noi suntem în grafic cu toate activităţile pe care le-am dorit, după cum ştiţi, zilele trecute am fost la Bruxelles şi am prezentat candidatura EMA. Pe de altă parte, am avut două întâlniri cu comisarul european pentru sănătate cu care am discutat şi despre candidatura EMA, chiar dacă dânsul nu are niciun drept şi nu a făcut nicio afirmaţie cu privire la o anumită ţară", a declarat Florian Bodog.

Ministrul a subliniat că dorinţa angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului nu este un criteriu care se evaluează, iar decizia va fi, probabil, una politică. Potrivit ediţiei europene a politico.eu, un studiu recent realizat în rândul salariaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului arată că mai puţin de jumătate dintre salariaţi ar fi dispuşi să se mute în nouă dintre cele 19 ţări candidate, iar nouă din 10 angajaţi ar opta pentru demisie dacă ar trebuie să se mute în oraşe precum Varşovia, Sofia sau Bucureşti.

Ion Teleanu

loading...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
PUTETI CITI SI...

Ministerul Sănătății a prezentat Comisiei Europene o ofertă incompletă și confuză de găzduire a Agenţiei Europene a Medicamentului

Postat la: 03.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisia Europeană a prezentat sâmbătă, pe site-ul oficial, evaluări oficiale privind ofertele de găzduire a sediilor Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în contextul relocării acestor instituţii din cauza ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a evaluat ofertele depuse, fără a face o clasificare a oraşelor candidate în funcţie de îndeplinirea criteriilor. Reprezentanţii statelor europene vor analiza ofertele în octombrie, iar decizia finală privind găzduirea viitoarei agentii UE este aşteptată în noiembrie. Relocarea inseamna ca cei 890 de angajati ai EMA se vor muta cu familiile lor de la Londra intr-o alta capitala europeana. Asta inseamna enorm din punct de vedere financiar pentru capitala care va gazdui viitorul sediu al EMA intrucat toate taxele si impozitele aferente personalului EMA se platesc catre statul care-i gazduieste, la care se adauga o multime de cheltuieli legate de transport, cazare, educatie si organizare de evenimente medicale si nu numai.

Bucureştiul şi alte 18 oraşe europene - inclusiv Viena (Austria), Bruxelles (Belgia), Sofia (Bulgaria), Bonn (Germania), Milano (Italia), Lille (Franţa) şi Barcelona (Spania) - au depus oferte pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului. Numai ca oferta Romaniei prezentata la Bruxelles de Ministerul Sanatatii condus de Florian Bodog privnd posibilitatea relocarii EMA la Bucuresti (vezi documentul in facsimil) este sumara si incompleta, ceea ce denota amatorism si dezinteres.

România a propus relocarea EMA într-un imobil al unui afacerist grec aflat în vizorul DIICOT

În privinţa "disponibilităţii spaţiului adecvat" pentru sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, "în ofertă este indicat Complexul Globalworth Campus (27.431 m²), care, conform prezentării, va putea îndeplini condiţiile AEM privind organizarea reuniunilor, serviciile de primire (suprafaţa nu este menţionată), capacităţile de arhivare, standardele tehnice, de siguranţă şi de tehnologie informaţională (IT) (fără a conţine detalii despre spaţiile de birouri, săli de şedinţe şi de conferinţă); complexul va fi disponibil pentru ocupare în mod etapizat, înainte de septembrie 2018", constată Comisia Europeană. Insa, trebuie precizat ca imobilul indicat in oferta Romaniei- Complexul Globalworth Campus, este detinut de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, acuzat si cercetat de DIICOT pentru delapidare in dosarul SIF-urilor.

Date și informații incomplete și alambicate

La criteriul "accesibilităţii locaţiei", oferta României "indică disponibilitatea zborurilor directe între Aeroportul internaţional Bucureşti şi 23 de capitale UE, cu legături aeriene având durate cuprinse între trei şi patru ore, o frecvenţă între două şi 14 curse aeriene pe zi şi transport public cu o durată mai mică de 16 minute de la aeroport la sediul propus, fără a fi furnizate informaţii despre frecvenţa acestor legături de transport public", precizează Comisia Europeană.

La nivelul "existenţei unor instituţii de învăţământ adecvate pentru copiii angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului", "oferta indică existenţa unor grădiniţe în Bucureşti cu predare în română, engleză, germană, finlandeză şi în alte limbi, fără a oferi detalii despre capacităţile cursurilor în limbile europene şi date despre locurile disponibile. Totodata, oferta indică disponibilitatea şcolilor primare şi secundare cu predare în engleză, germană, franceză, spaniolă, greacă, bulgară şi ungară, fără a fi oferite detalii despre capacităţile cursurilor în aceste limbi europene. Oferta conţine asigurări că toate necesităţile copiilor angajaţilor AEM în aceste şcoli vor putea fi îndeplinite. De asemenea, oferta indică existenţa cursurilor de învăţământ superior disponibile în limbi europene, în principal în engleză, franceză şi germană. Oferta nu conţine informaţii specifice privind disponibilitatea locurilor pentru copiii angajaţilor AEM", subliniază CE. "Oferta conţine date despre accesul la servicii sociale şi medicale pentru copiii şi soţiile/soţii angajaţilor/angajatelor AEM, în peste 50 de spitale publice din Bucureşti, precum şi într-o varietate largă de clinici şi spitale private, inclusiv în cele în care se vorbeşte limba engleză. Oferta conţine informaţii generale despre oportunităţile de lucru în România, în diverse domenii şi în companii multinaţionale. (...) Oferta indică intenţia Guvernului României de a oferi avantaje suplimentare, fără a fi furnizate date specifice", observă Comisia Europeană. In plus, nu sunt prezentate date complete despre oferta de cazare a Bucurestiului si despre salile de conferinte.

În funcţie de criteriul "răspândirii geografice" a instituţiilor UE pe întregul continent, Comisia Europeană notează că "România nu găzduieşte nicio agenţie" comunitară, desi este de zece ani stat membru UE.

„Costul vieții în București este cu aproximativ 50% mai mic decât în alte orașe importante din UE"

Referitor la eficiența costurilor de relocare a EMA la Bucuresti, Romania a mentionat in oferta: „Costul vieții în România - în special în București - este cu aproximativ 50% mai mic decât în alte orașe importante din UE (Viena, Londra, Berlin, Paris) și cel puțin 12% mai ieftin decât alte capitale ale orașului din regiune sau Budapesta) În comparație cu Londra, prețul lunar al unei clădiri de birouri excelente echipate cu tehnologie IT & C este de 3 ori mai mic la ... București, ceea ce înseamnă costuri de locuit convenabile și o calitate ridicată a vieții expatilor, inclusiv locuințe eficiente din punct de vedere al costurilor ".

Bloomberg: „Bucureştiul ar putea avea un avantaj puternic la nivel politic în demersul de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului"

Agenţia de presă Bloomberg a notat: "Competiţia între peste 20 de oraşe din Uniunea Europeană pentru găzduirea Agenţiei medicamentului şi Autorităţii bancare, care trebuie relocate de la Londra din cauza Brexit, s-a intensificat sâmbătă, prin publicarea evaluărilor oficiale. Evaluarea aplicaţiilor depuse de 19 oraşe, de la Stockholm la Bucureşti, pentru atragerea sediului Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) şi de opt oraşe, inclusiv Dublin, Paris şi Frankfurt, pentru Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pregăteşte cadrul pentru deliberările guvernelor statelor UE, în octombrie, şi pentru decizia finală, în noiembrie. Comisia Europeană nu a realizat niciun clasament, oferind astfel spaţiu negocierilor politice", „Bucureştiul, care nu găzduieşte în prezent nicio agenţie a UE şi care este capitala unui stat membru de dimensiuni medii ce a aderat relativ recent, ar putea avea un avantaj puternic la nivel politic în demersul de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului", constată Bloomberg.

Ministrul Florian Bodog: Decizia de relocare a EMA va fi una politică

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat vineri că opţiunea specialiştilor care lucrează în cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului nu este un criteriu de alegere a ţării în care va fi relocată aceasta, informează Mediafax. Ministrul consideră că decizia va fi una politică. Afirmaţia ministrului Bodog vine după un studiu, realizat în rândul salariaţilor Agenţiei, care arată că nouă din 10 angajaţi ar prefera să demisioneze decât să se mute în oraşe precum Varşovia, Sofia sau Bucureşti. Sondajul intern nu este criteriu de alegere a ţării în care va fi relocată EMA. Ne dorim ca România să găzduiască EMA, la fel cum îşi doresc şi celelalte ţări candidate. Noi suntem în grafic cu toate activităţile pe care le-am dorit, după cum ştiţi, zilele trecute am fost la Bruxelles şi am prezentat candidatura EMA. Pe de altă parte, am avut două întâlniri cu comisarul european pentru sănătate cu care am discutat şi despre candidatura EMA, chiar dacă dânsul nu are niciun drept şi nu a făcut nicio afirmaţie cu privire la o anumită ţară", a declarat Florian Bodog.

Ministrul a subliniat că dorinţa angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului nu este un criteriu care se evaluează, iar decizia va fi, probabil, una politică. Potrivit ediţiei europene a politico.eu, un studiu recent realizat în rândul salariaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului arată că mai puţin de jumătate dintre salariaţi ar fi dispuşi să se mute în nouă dintre cele 19 ţări candidate, iar nouă din 10 angajaţi ar opta pentru demisie dacă ar trebuie să se mute în oraşe precum Varşovia, Sofia sau Bucureşti.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE