O civilizație sofisticată și necunoscută de acum 13.000 de ani deținea abilități tipice cu civilizațiile mai avansate care au apărut mai târziu în istorie
Postat la: 23.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Göbekli Tepe, situat în Anatolia de astăzi, Turcia, reprezintă mult mai mult decât un simplu artefact istoric; este o rămășiță a unei civilizații sofisticate și nerecunoscute anterior. Această afirmație este susținută de zece argumente convingătoare care sfidează narațiunile istorice predominante.
În primul rând, vârsta sitului Göbekli Tepe, estimată la aproximativ 13.000 de ani, perturbă fundamental cronologia stabilită a civilizației umane. Complexitatea și amploarea sitului sugerează că a fost construit de o societate avansată, mai degrabă decât de simplii vânători-culegători asociați în mod obișnuit cu acea perioadă.
În al doilea rând, traiectoria istorică a descoperirii sitului îi sporește reputația enigmatică. Deși arheologii americani au identificat inițial Göbekli Tepe în anii 1960, adevărata sa importanță a fost în mare măsură subestimată până când arheologul german Klaus Schmidt a început săpăturile în 1994. Cercetările lui Schmidt au demonstrat în mod concludent că situl era mai degrabă preistoric decât medieval, indicând o origine mult mai veche și mai complexă.
În plus, perioada îndelungată în care situl a rămas neobservat, împreună cu acțiunile distructive ale locuitorilor locali, are implicații semnificative. Aproximativ doar 5% din Göbekli Tepe a fost excavat, ceea ce sugerează că rămâne ascunsă o multitudine de informații necunoscute, care ar putea, în cele din urmă, să ne remodeleze înțelegerea societăților umane timpurii.
Credința larg acceptată că societățile complexe nu au existat acum 12.000 de ani este contestată de prezența sitului Göbekli Tepe. Pietrele enorme ale sitului, unele cântărind până la 50 de tone, implică un nivel de abilitate organizațională și meșteșugărească incompatibil cu capacitățile vânătorilor-culegători nomazi.
Alocarea forței de muncă și a resurselor necesare pentru construcția lui Göbekli Tepe implică existența unei forțe de muncă organizate. Estimările indică faptul că ar fi fost necesare peste 500 de persoane pentru a extrage și transporta pietrele, o performanță puțin probabil realizabilă de grupuri nomade lipsite de o organizare socială structurată.
În plus, sofisticarea arhitecturală și inginerească observată la Göbekli Tepe indică cunoștințe avansate. Precizia amenajării și a metodei de construcție sugerează că constructorii erau experți în geometrie și matematică.
În mod important, Göbekli Tepe precede progrese tehnologice semnificative, cum ar fi metalurgia, scrisul și roata, ceea ce implică faptul că creatorii săi dețineau abilități de planificare și organizare asociate în mod tipic cu civilizațiile mai avansate care au apărut mai târziu în istorie.
Un studiu realizat în 2020 a validat și mai mult complexitatea geometrică a sitului, ilustrând faptul că constructorii săi aveau cunoștințe avansate de geometrie aplicată, ceea ce întărește ideea că aceștia erau departe de a fi primitivi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Panică în SUA, după ce mai multe drone misterioase au apărut pe cer
O apariție misterioasă de drone în statul New Jersey a generat cereri pentru declararea unei „stări de urgență" și a atras atenția publicului și a autorităților. Oficialii sugerează posibilitatea ca acestea să provină de la o „navă-mamă" iraniană aflată în largul coastei de est.
-
Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
Președintele Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Un articol din 2003 arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului.
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) ar fi trebuit să trimită Parchetului documentele care arată că alegerile prezidențiale au fost viciate înainte ca acestea să fie declasificate.
-
S-au descoperit legături cu iz penal între Donald Trump și o platformă care finanțează Hamas sau Hezbollah
Un nou proiect crypto, World Liberty Financial Inc., fondat de preşedintele ales al SUA Donald Trump şi miliardarul Steve Witkoff, a atras controverse după ce a anunţat o colaborare cu platforma crypto Tron, despre care autorităţi şi experţi financiari afirmă că ar fi fost folosită de grupări criminale şi organizaţii militante precum Hamas şi Hezbollah.
-
Turcia a preluat frâiele în Orientul Mijlociu: negocieri de culise, după căderea regimului Assad
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a aterizat joi seara la Ankara şi a avut imediat o întrevedere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la aeroport, a anunţat un oficial american, relatează AFP.
-
Stenogramă din dosarul Potra - Călin Georgescu, întâlnire cu liderul mercenarilor și discuție cu Frăția Ortodoxă: "Viața sau țara!"
Horațiu Potra, rezervist al Legiunii Străine Franceze, a fost plasat sub control judiciar de Judecătoria Ploiești, decizia fiind motivată de participarea acestuia la întâlniri clandestine și conexiunile sale cu persoane controversate.
-
Modelul Hannah e grotesc: Cum ar putea arăta oamenii în 2050
Un model digital grotesc, denumit „Hannah", arată efectele pe termen lung ale lipsei de somn asupra organismului uman. Creat de cercetători britanici, Hannah reprezintă o femeie de 45 de ani în anul 2050, care suferă de diverse probleme de sănătate cauzate de un regim de somn insuficient, sub șase ore pe noapte, relatează Daily Mail.
-
Nebunie pe piețe: anunțul lui Trump a făcut ca Bitcoin să sară de 100.000 de dolari
Criptomoneda bitcoin, susţinută încă de "efectul Trump", a depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de dolari joi. În jurul orei 3.36, ora Parisului, cea mai mare criptomonedă după capitalizare se tranzacţiona la 100.102 dolari.
-
Documente juridice referitoare destramarea trupei The Beatles au fost vândute pentru aproape 11.000 de euro
Documente juridice referitoare la trupa The Beatles, uitate într-un dulap încă din anii 1970, au fost vândute pentru aproape 11.000 de euro, a anunţat joi casa de licitaţii britanică Dawsons, informează AFP.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu