O nouă consecință stranie a Covid-19: Creierul pare să îmbătrânească după infectare cu 20 de ani
Postat la: 28.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un studiu realizat în Marea Britanie a constatat că, la pacienții care au fost infectați cu forme severe de Covid-19, creierul poate prezenta o îmbătrânire similară cu cea care ar fi de așteptat în 20 de ani, încă de la un an după infectare. Aceste consecințe neurologice se manifestă printr-o pierdere a volumului cerebral.
Covid-19 a debutat ca o boală respiratorie, dar astăzi, la ani de zile de la începutul pandemiei, știm că SARS-CoV-2 poate afecta și alte organe din corpul nostru, inclusiv creierul. Acest lucru este evidențiat de faptul că unul dintre simptomele cel mai des raportate de persoanele afectate de Covidul lung este așa-numita ceață mentală, un sentiment de concentrare slabă și confuzie, cunoscut și sub numele de ceață cerebrală cognitivă.
Acum, unul dintre cele mai mari studii efectuate până în prezent cu privire la efectele pe termen lung ale Covid-19 asupra creierului a constatat că, în cele mai grave cazuri de infecție, poate apărea o pierdere severă a funcției cognitive, atât de mult încât, la aproximativ un an (12-18 luni) după boală, creierul pare îmbătrânit cu douăzeci de ani.
Deși aceste consecințe nu pot fi observate decât la o minoritate de pacienți, acest studiu, care tocmai a fost publicat în revista Nature, nu numai că a confirmat posibilul impact al virusului asupra funcțiilor cognitive, dar a identificat și doi markeri biologici care ar putea să îl facă măsurabil în viitor: pierderea de volum a creierului și prezența în sânge a unor niveluri foarte ridicate ale unei proteine care indică leziuni cerebrale.
Studiul în cauză este Covid-19 Clinical Neuroscience (COVID-CNS) și a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Liverpool și King's College din Londra. Scopul a fost de a studia efectele neurologice și neuropsihiatrice acute ale Covid pentru a descoperi procesele biologice care le declanșează. Deși complicațiile neurologice sau neuropsihiatrice afectează aproximativ 20-30 % dintre pacienții spitalizați, „nu este încă clar", explică autorii principali, „dacă există dovezi obiective de afectare cognitivă și, în caz afirmativ, dacă există dovezi biologice de leziuni cerebrale sau dacă și cât de repede pacienții s-ar putea recupera", citează FanPage.
Pentru a răspunde la aceste întrebări, cercetătorii au studiat creierele a 351 de pacienți care fuseseră spitalizați din cauza unei forme severe de infecție Covid-19, unii cu și fără complicații neurologice. Ei au studiat starea stărilor lor cognitive și apoi le-au comparat cu cele ale unui grup de control format din 3 000 de persoane.
Observând reducerea volumului regiunilor creierului și prezența biomarkerilor care indică prezența leziunilor cerebrale, cercetătorii au putut măsura deficitele cognitive ale pacienților - care se îmbolnăviseră de Covid-19 cu aproximativ un an înainte - similar cu ceea ce ne-am aștepta să găsim după îmbătrânirea timp de 20 de ani.
Această deteriorare a funcției cognitive a fost prezentă atât la pacienții care au avut complicații neurologice în timpul bolii, cât și la cei care nu au avut. Acest lucru înseamnă, explică autorii, că Covid-19 (în mod clar, în cazurile severe) poate provoca tulburări cognitive chiar și atunci când nu au fost diagnosticate astfel de leziuni în timpul fazei acute a infecției.
Deși este încă neclar modul în care infecțiile acute cu Covid-19 pot provoca îmbătrânirea și deteriorarea cognitivă, faptul că acest studiu a arătat că există dovezi clare ale acestei asocieri, cum ar fi reducerea volumului creierului, documentată prin RMN, și prezența în sângele pacienților a biomarkerilor care semnalează în mod normal prezența leziunilor cerebrale „indică faptul că pot exista mecanisme biologice măsurabile care stau la baza acestei" deteriorări cognitive. O constatare - speră cercetătorii - care ar putea fi utilizată în studiile privind Covidul lung și cauzele acelor simptome care nu sunt încă pe deplin clare, cum ar fi ceața mentală.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR, SOS și POT, pentru semnarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist".
-
Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
-
Gândaci cyborg gigantici ar putea contribui în viitor la misiuni de salvare și căutare în caz de dezastre
Pacientul este scufundat într-o baie de gheață ca anestezic pentru operația iminentă. După ce amorțeala este suficientă, Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, începe procedura, atașându-i cu grijă o mică placă de circuite pe spate pentru a crea un robot biohibrid parțial viu, parțial mașină.
-
La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Un nou studiu a dezvăluit că orele la care mâncăm pot avea un impact asupra sănătății noastre, iar mâncatul la ora „potrivită" ne poate chiar prelungi viața.
-
Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă
Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.
-
TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene în legătură cu manipularea alegerilor din România. Care este pasul următor
Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, cererilor de informaţii ale executivului UE din 2 octombrie şi 29 noiembrie
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
- Fanii lui Liviu Dragnea au trecut de partea lui Călin Georgescu: Grupul de pe FB care a schimbat barca
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu