Pericolul din spatele produselor "zero zahăr": Legături tot mai clare între îndulcitorii artificali și diabet!
Postat la: 21.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii de știință avertizează că unii îndulcitori artificiali pot modifica microbii organismului într-un mod care modifică nivelul zahărului din sânge, potrivit unor noi date publicate în jurnalul „Cell" și raportate de South West News Service.
Înlocuitorii zahărului - care includ zaharina și aspartamul - se găsesc în mii de produse dietetice, cum ar fi băuturile carbogazoase, deserturile, preparatele gata și prăjiturile și pot fi găsite chiar și în guma de mestecat și pasta de dinți, potrivit nypost.com.
Producătorii au negat de mult timp că substituțiile ar putea avea efecte adverse asupra corpului uman, iar experții au observat anterior că nivelul zahărului din sânge nu este afectat de acestea. Cu toate acestea, noile date sugerează că ar putea fi necesară prudență.
„La subiecții care consumă îndulcitori nenutritivi, am putea identifica modificări foarte distincte în compoziția și funcția microbilor intestinali și a moleculelor pe care le secretă în sângele periferic", a declarat autorul principal și profesorul Eran Elinav de la Centrul Național al Cancerului din Germania pentru SWNS.
„Acest lucru părea să sugereze că microbii intestinali din corpul uman sunt mai degrabă sensibili la fiecare dintre acești îndulcitori", a adăugat el.
„Când ne-am uitat la consumatorii de îndulcitori nenutritivi ca grupuri, am descoperit că doi dintre îndulcitorii nenutritivi - zaharina și sucraloza - au afectat semnificativ toleranța la glucoză la adulții sănătoși.
Unii oameni folosesc înlocuitori de zahăr pentru a reduce caloriile. „Interesant, modificările microbilor au fost în mare măsură corelate cu modificările observate în răspunsurile glicemice ale oamenilor", a explicat Elinav.
Echipa profesorului a identificat același fenomen cu șoarecii în 2014. Curioși despre ce s-ar întâmpla cu oamenii, Elinav și colegii au analizat peste 1.300 de oameni și au găsit 120 care au evitat cu strictețe îndulcitorii artificiali în viața lor de zi cu zi.
Acest grup a fost împărțit în șase grupuri - doi martori și patru care au ingerat cu mult sub doza zilnică de aspartam, zaharină, stevie sau sucraloză recomandată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.
Substanțele de zahăr pot afecta bacteriile intestinale - potențial modificând nivelurile de glucoză din sânge, spun oamenii de știință. Probele microbiene de la subiecți au fost apoi injectate în șoareci fără germeni crescuți în condiții complet sterile, fără bacterii intestinale proprii.
Rezultatele experimentului au sugerat în cele din urmă că modificările microbiomului ca răspuns la consumul uman de îndulcitori nenutritivi „pot, uneori, să inducă modificări glicemice la consumatori într-un mod extrem de personalizat", a concluzionat profesorul, care a adăugat că efectele îndulcitorilor pot varia per individ datorită compoziției unice a microbiomului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Povestea de două milioane de dolari aranjată de șeful Romarm in Pandemie
Exact în ziua în care românii aflau, de la televizor, de la președintele Klaus Iohannis că România intră în stare de urgență din cauza COVID-19, din birourile Ministerului Economiei condus de Virgil Popescu șeful Consiliului de Administrație al Romarm căuta o hală în care să se instaleze echipamente pentru producția de măști.
-
Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului
Potrivit ultimului Eurobarometru, 18% dintre români au afirmat că au dat șpagă pentru intervențiile din spitale. Un caz recent în care un medic a fost arestat pentru luare de mită readuce în actualitate problema.
-
Medicii vor da curând verdictul: Joe Biden îşi finalizează evaluarea de sănătate, în drumul său către o posibilă candidatură în 2024
Casa Albă a făcut cunoscut miercuri că Joe Biden, 80 de ani, îşi va finaliza controlul de sănătate pe 16 februarie, cu atât mai aşteptat, cu cât preşedintele american intenţionează să candideze din nou în 2024, transmite AFP.
-
Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale. Vladimir Putin și-a găsit prieteni în Vest pozând în apărător al valorilor tradiționale
A trecut deja ceva vreme de când urmăresc războaiele culturale, de la o distanță sigură. Chestiunile în dezbatere sunt uneori interesante. Însă natura feroce, distrugătoare de cariere, a confruntărilor m-a descurajat să mă implic efectiv în dezbatere, scrie THE FINANCIAL TIMES.
-
Moldova, epuizată demografic de război, sărăcie și instabilitate
Republica Moldova a pierdut în ultimii 30 de ani peste 1.735.000 de oameni - adică 40% din populație.
-
Marcel Ciolacu anunță o remaniere amplă în Guvern: Eu nu mă încalț cu fesul!
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că odată cu rotativa premierilor, din luna mai, se va face și o remaniere guvernamentală. Mai mulți miniștrii vor fi schimbați pentru că nu țin ritmul.
-
Un fost angajat al Facebook, dezvăluiri îngrijorătoare: compania a intrat în secret în telefoanele utilizatorilor
Facebook s-a folosit de smartphone-urile utilizatorilor, fără ştiinţa acestora, pentru a testa funcţii noi ale platformei sale de socializare, potrivit unui fost angajat al companiei, care susţine că a fost concediat pentru că a refuzat să se conformeze acestei practici, relatează publicaţia MacWorld.
-
Descoperire incredibilă despre ingredientele folosite pentru mumificare în Egiptul Antic: proveneau din regiuni extrem de îndepărtate
Egiptenii antici utilizau numeroase ingrediente exotice - unele importate se pare chiar din îndepărtata Asie de Sud-Est - pentru a-şi mumifica morţii, a scos la iveală o nouă analiză a recipientelor dezgropate la un atelier de îmbălsămare cu o vechime de peste 2.500 de ani, informează Reuters.
-
Robert Negoiță, la ieșirea de la DNA: "Cred că sunt suspect!"
Robert Negoiță a fost audiat miercuri la DNA, după ce procurorii anticorupție au efectuat 17 percheziții în București, inclusiv la Primăria Sectorului 3, condusă de Negoiță. La ieșirea de la audieri, primarul a confirmat faptul că are calitatea de suspect în dosar.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Casele trebuie să devină „Green": UE ne va obliga să ne renovăm casele. În Italia costul renovării unui apartament potrivit normelor va fi de 100.000 euro
- 2.UE vrea să interzică și gătitul pe motiv de incalzire globală: aragazul din bucătărie poluează mult peste normele acceptate!
- 3.Ilie Şerbănescu si Ion Cristoiu: Războiul NATO vs. Rusia se va purta în România!
- 4.Procesul global "Nurnberg 2" pentru crime împotriva umanității în Pandemie a început la Curtea Superioară de Justiție a Canadei
- 5.Detaliile mai puțin știute ale comorii uriașe a lui Burebista descoperită la Hunedoara într-un sat din Ținutul pădurenilor
- 6.În România a fost omologată mașina care merge cu apă. Cât km poti merge cu 1L de H2O VIDEO
- 7.UE îi leagă pe bebeluși de cipuri încă de la naștere motivând că astfel să poată circula ușor prin Europa. Guvernul Ciucă s-a supus necondiționat!
- 8.Noile contoare ce vor fi obligatorii în UE: opresc automat curentul dacă consumi mai mult!
- 9.Regizorul Nikita Mihalkov adresează Uniunii Europene o scrisoare deschisă în care acuză ipocrizia occidentală în conflictul ruso-ucrainean
- 10.Un profesor de sociologie explică detaliul terifiant din rezultatele recensământului: este înfricoșător pentru destinele țării
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu