Războiul Big Pharma: Vaccinul finanțat de Bill Gates încearcă să dea lovitura
Postat la: 23.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Compania biofarmaceutică germană CureVac, susţinută de fondatorul Microsoft Bill Gates, speră să recupereze întârzierea în dezvoltarea vaccinului anticoronavirus şi să obţină un produs competitiv, eficient şi uşor de administrat, ceea ce ar reconfigura industria de profil.
În urmă cu 15 ani, după o întâlnire de o oră în subsolul unui hotel din Paris, Bill Gates a acceptat să ofere susţinere unui antreprenor german care afirma că un nou tip de medicament ar revoluţiona combaterea bolilor infecţioase. În contextul răspândirii pandemiei Covid-19 în întreaga lume în 2020, CureVac, companie construită de Ingmar Hoerr cu sprijinul financiar al fondatorului Microsoft, părea poziţionată perfect pentru a profita de investiţie şi a produce unul dintre cele mai bune vaccinuri. "Ar putea fi gata până în toamnă", anticipa preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Însă, în timp ce rivalul local BioNTech şi compania americană concurentă Moderna au introdus pe piaţă în mai puţin de un an vaccinuri cu tehnologii similare, de tip ARN mesager, produsul CureVac este în urmă cu cel puţin şase luni.
După o reuniune a managerilor companiilor farmaceutice la Casa Albă desfăşurată în martie 2020, presa germană a relatat că Administraţia Donald Trump a încercat să atragă compania, care are un sediu şi în Boston, în Statele Unite, pentru a asigura vaccinuri exclusiv cetăţenilor americani. Vestea a generat nelinişte la Berlin, mai ales după ce miliardarul Dietmar Hopp, principalul acţionar al companiei CureVac, a părut să confirme informaţiile într-un interviu. După câteva zile, directorul general al CureVac, americanul Daniel Menichella, a părăsit brusc compania, deşi au fost negate informaţiile privind un demers oficial al oficialilor americani. Administraţia Trump a infirmat relatările de presă privind un asemenea demers, aceasta fiind una dintre rarele ocazii publice de negare a abordării "America pe primul loc".
Pe fondul tensiunilor, Ingmar Hoerr, fondatorul companiei care tocmai preluase funcţia de director general de la Daniel Menichella, a suferit o hemoragie cerabrală într-o cameră de hotel şi a renunţat din nou la acest rol. Investitorul Friedrich von Bohlen und Halbach, membru al Consiliului de administraţie al CureVac, a declarat pentru Financial Times că povestea despre implicarea lui Donald Trump probabil a fost "inventată" de persoane care au extras prematur concluzii privind prezenţa reprezentantului unei companii germane la un eveniment guvernamental american. Însă informaţiile apărute în presă au fost suficiente pentru a genera preocupările liderilor europeni. Pe 16 martie 2020, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a discutat prin videoconferinţă cu managementul CureVac, iar apoi a oferit companiei cu vechimea de 20 de ani un împrumut de 80 de milioane de euro, "pentru a elabora dezvoltarea rapidă şi producţia unui vaccin".
Până la jumătatea lunii iunie 2020, Guvernul Germaniei anunţase investiţii de 300 de milioane de euro în CureVac, cu o participaţie de 23%, înainte de listarea la Nasdaq în august. Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, nu a lăsat să planeze prea multe dubii asupra motivelor Berlinului: "Germania nu este de vânzare, nu ne vindem lucrurile preţioase". Sugestiile conform cărora investitorii CureVac ar fi răspândit zvonurile privind implicarea lui Donald Trump pentru a atrage o reacţie a Guvernului Angela Merkel au fost negate vehement de persoane din companie. "Nu exista planul de a obţine fonduri publice germane", a declarat Friedrich von Bohlen und Halbach. Însă există o motivaţie raţională în spatele investiţiilor făcute de Guvernul de la Berlin. CureVac, care dezvolta un vaccin antirabic în momentul izbucnirii pandemiei Covid-19, avea mai multă experienţă în boli infecţioase decât BioNTech. Unii oameni de ştiinţă cred că firma CureVac, care spre deosebire de concurentul său nu modifică din punct de vedere chimic ARNm, ar putea furniza o reacţie imunitară mai puternică.
Însă o prezentare iniţială a rezultatelor testelor din faza 1, în noiembrie 2020, a redus aşteptările. Datele au arătat că nivelul anticorpilor produşi de vaccinul CureVac era peste medie în mostrele sanguine prelevate de la 19 pacienţi, dar părea a fi sub nivelul generat de vaccinurile BioNTech şi Moderna. Totuşi, dat fiind că rezultatele au fost măsurate prin metode diferite şi în grupuri diferite de pacienţi aflaţi în convalescenţă, nu au putut fi comparate direct, explică Suzanne van Voorthuizen, analist la Kempen. Datele neconcludente nu au împiedicat Comisia Europeană să semneze un contract pentru achiziţia a 405 milioane de doze ale potenţialului vaccin. Au urmat acorduri de producţie cu firmele germane Wacker Chemie şi Rentschler, precum şi cu Fareva (Franţa).
De asemenea, CureVac a colectat 517 milioane de dolari (425 de milioane de euro) prin vânzarea de acţiuni, iar în ultimele săptămâni valoarea de piaţă a companiei a depăşit-o pe cea a Deutsche Bank, fiind acum la nivelul de 16 miliarde de euro. "În cel mult doi ani, nu-i va mai păsa nimănui de întârziere. Capacităţile, calitatea şi preţul vor fi lucrurile de interes", afirmă Friedrich von Bohlen und Halbach, anticipând că vor fi necesare vaccinări cu regularitate pentru protejarea de mutaţii ale coronavirusului şi că tehnologia ARNm a CureVac este poziţionată ideal în acest sens. Rezultatele preliminare ale fazei a treia a testelor clinice sunt aşteptate în martie, iar aprobările autorităţilor de reglementare probabil vor veni după jumătatea anului 2021. CureVac a renunţat la procedurile de a obţine autorizaţii în Statele Unite, invocând saturaţia pieţei, dar a obţinut o comandă masivă până acum, 405 milioane de doze pentru Uniunea Europeană.
Faptul că este în urmă în cursa pentru dezvoltarea vaccinului ar putea deveni un avantaj pentru CureVac, conform fondatorului companiei, Ingmar Hoerr, în vârstă de 52 de ani, care se recuperează după problemele medicale. El afirmă că timpul petrecut pentru perfecţionarea formulei vaccinului oferă anumite avantaje competitive. Spre deosebire de vaccinul BioNTech/Pfizer, care trebuie ţinut în timpul transportării la temperaturi extrem de scăzute, de minus 70 de grade Celsius, şi de produsul Moderna, care trebuie păstrat la minus 20 de grade, vaccinul CureVac poate rezista cel puţin trei luni la temperaturi standard de refrigerare, astfel că este mai uşor de furnizat ţărilor în curs de dezvoltare. "Nu este un miracol, este vorba de tehnologie, dar necesită efort", explică Ingmar Hoerr. În plus, dozele de 12 micrograme au cea mai redusă cantitate de ingrediente active dintre vaccinurile ARNm, permiţând distribuirea mai eficientă.
CureVac, care susţine că va putea produce 300 de milioane de doze anul acesta şi încă un miliard în 2022, a avut timp suplimentar pentru organizarea reţelei de producţie. Evaluarea pozitivă este confirmată de grupul farmaceutic GlaxoSmithKline, care a achiziţionat o participaţie de 9% din CureVac în iulie şi recent a anunţat încă 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea aşa-numitei "noi generaţii" de vaccinuri Covid-19. Guvernul britanic a acceptat să ofere companiei CureVac acces la datele ştiinţifice despre secvenţierea genomică. În schimb, Marea Britanie va primi 50 de milioane de doze de vaccin şi va avea posibilitatea de a iniţia producţia în unităţi britanice. Ambiţiile CureVac au fost stimulate cel mai mult în ianuarie, când grupul german Bayer a acceptat să contribuie la producţia şi la obţinerea aprobărilor vaccinului, prima iniţiativă în dezvoltarea vaccinurilor din istoria de 158 de ani a companiei. Bayer a argumentat că "doar a vrut să ofere ajutor", respingând sugestiile că parteneriatul ar fi fost impulsionat de Guvernul german.
În urmă cu două săptămâni, CureVac a început să furnizeze date în vederea autorizării autorităţii europene de reglementare, iar dozele achiziţionate în avans de Uniunea Europeană ar permite repararea unora dintre daunele politice cauzate de contractele cu BioNTech/Pfizer şi Oxford/AstraZeneca. Dacă va avea succes, compania construită de Ingmar Hoerr, care conform unor informaţii ar fi fost nominalizat pentru Premiul Nobel, ar putea eclipsa valoarea de piaţă a Bayer, de 64 de miliarde de euro, afirmă Friedrich von Bohlen und Halbach. Împreună cu BioNTech, acest lucru ar contribui la reconfigurarea întregului sector farmaceutic. "Tehnologia ARNm are potenţialul de a deveni, din punctul de vedere al magnitudinii, cea mai largă clasă terapeutică în medicină. Este un mic pas spre relansarea forţei germane în industria farmaceutică", explică Friedrich von Bohlen und Halbach.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Turcii au descoperit în Marea Neagră un zăcământ de gaze naturale estimat la 75 de miliarde de metri cubi
O nava de explorare turca a descoperit un nou zacamant de gaz natural in apele adanci ale Marii Negre, cu rezerve estima ...
-
Ucraina, laboratorul NATO. O mașină „Enigma" a secolului XXI prezice atacurile înainte ca acestea să aibă loc
Într-o epoca in care razboiul nu se mai poarta doar cu arme, ci și cu date, algoritmi și predicții, o companie est ...
-
Un bebeluș din SUA, primul pacient din lume tratat cu o terapie CRISPR personalizată pentru o boală genetică rară
O intervenție medicala fara precedent deschide o noua era in medicina genomica personalizata: un copil din Statele Unite ...
-
Un avion cu 200 de pasageri a zburat 10 minute nesupravegheat. Pilotul era la baie şi copilotul leşinase în cabină
O ancheta a scos la iveala detalii socante despre un zbor pe ruta Frankfurt - Sevilla. Timp de 10 minute, aeronava a zbu ...
-
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă oprești Wi-Fi-ul noaptea timp de 7 zile. Răspunsul medicilor te va surprinde
Tot mai mulți influenceri din domeniul wellness-ului posteaza pe TikTok și Instagram rutina lor de seara, in care &bdquo ...
-
O româncă deghizată în femeie de serviciu a furat bijuterii de peste 640.000 de euro dintr-una dintre cele mai luxoase locuințe din Londra
O romanca de 24 de ani, insarcinata, a reușit sa patrunda intr-un conac de lux din Londra, deghizata in femeie de servic ...
-
Vreme deosebit de rece și precipitații, pentru următoarele trei zile, în mai multe zone din țară. La munte ninge și se va depune un strat de zăpada
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o informare meteo de vreme deosebit de rece in toata tara ...
-
Donald Trump, acuzații halucinante la adresa fostului director FBI. Susține că acesta ar fi cerut asasinarea sa printr-un mesaj codificat cu scoici
Donald Trump l-a acuzat, vineri, pe fostul director al FBI James Comey ca a cerut asasinarea sa. Declarațiile vin dupa c ...
-
Un călugăr a fost arestat de polițiști pentru că a jucat la cazinou donațiile credincioșilor. Suma pierdută este uriașă
Poliția thailandeza a arestat un calugar budist. Aceste este acuzat ca ar fi deturnat peste 9 milioane de dolari din don ...
-
„Vin cu tancul după vodcă". Soldați ruși beți, fără solde și fără control, au băgat spaima în satele ruse de la frontiera cu Ucraina
Un nou set de interceptari telefonice, publicat de proiectul ucrainean „Vreau sa traiesc" scoate la iveala o reali ...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu