Reuters: Petrecerea s-a terminat și în Europa de Est
Postat la: 06.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În săptămânile care au urmat invaziei ruseşti în Ucraina, marile economii occidentale au început să se clatine însă Europa de Est continua să înregistreze un boom graţie unor majorări salariale de două cifre şi subvenţiilor generoase oferite de unele state, transmite Reuters.
Acum situaţia s-a schimbat. Încetinirea vânzărilor cu amănuntul şi prăbuşirea încrederii în economie arată că criza costului vieţii a ajuns şi în Europa de Est, unde oamenii se confruntă cu o realitate dureroasă, în condiţiile în care o inflaţie care se încăpăţânează să rămână în zona de două cifre le erodează veniturile, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 15%-22% iar costurile cu energia au explodat.
Pe măsură ce consumul gospodăriilor începe să fie afectat, analiştii şi-au revizuit estimările privind evoluţia Produsului Intern Brut şi planează spectrul unei recesiuni la nivelul întregii Europe.
Familiile au început să strângă cureaua. Polonezii pleacă în vacanţe mai scurte, cehii fac economii cu notele de plată la restaurante şi unii îşi caută un al doilea loc de muncă iar în Ungaria, unde inflaţia preţurilor alimentare a fost de 22,1% în ritm anual în luna iunie, oamenii îşi reduc achiziţiile de alimente şi produse de folosinţă îndelungată, în condiţiile în care deprecierea forintului a majorat preţurile cu importurile.
„Am fost la brutărie într-o zi şi o pâine costa 550 de forinţi. Ziua următoare era 650 de forinţi. Pentru numele lui Dumnezeu!", exclamă Lajos, un bărbat în vârstă de 73 de ani din oraşul Esztergom, nordul Ungariei. Potrivit lui Lajos, creşterea preţurilor la alimente i-a consumat o parte din pensie şi de aceea nu va mai putea să îşi plătească facturile la utilităţi mărite, după ce luna trecută a expirat o schemă guvernamentală de plafonare a preţurilor. Pensionarul a început deja să îşi facă propriile planuri. „Pot să mă încălzesc cu gaze dar şi cu lemne deoarece am o sobă de teracotă. Aşa că împreună cu soţia ne vom muta într-o singură cameră, pe care o vom încălzi cu soba, mai punem un pulover pe noi şi aşa ne uităm la televizor", spune Lajos.
În Ungaria, vânzările cu amănuntul au încetinit până la o creştere anuală de 4,5% în luna iunie, de la un avans de 10,9% în mai. Situaţia este similară în Polonia, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,2% în ritm anual în luna iunie, de la 8,2% în luna mai, în tip ce în Cehia vânzările cu amănuntul au scăzut cu 6% în ritm anual în luna iunie.
„Gospodăriile au reacţionat la creştere costului vieţii în mod semnificativ, iar consumul de lucruri începe să arate acest fapt", spune Peter Virovacz, analist la ING în Budapesta.
Încetinirea cererii interne, creşterea dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale şi decizia companiilor de a majora costurile, ar urma să reducă creşterea economică în Europa Centrală în a doua jumătate a lui 2022, urmând ca în 2023 să încetinească semnificativ.
Analiştii de la Citigroup prognozează că economia Ungariei ar urma să înregistreze un avans de aproape 5% în acest an, dar adaugă că există riscuri semnificative la adresa prognozei pentru anul viitor, care în prezent mizează pe o creştere de doar 1%.
„Riscul ca preţurile ridicate prelungite la energie să menţină inflaţia în zona de două cifre, chiar şi în 2023, precum şi noile noastre estimări revizuite privind zona euro arată spre un risc de recesiune", susţin analiştii de la Citigroup.
Banca Naţională a Ungariei mizează în continuare pe o creştere de 2%-3% în 2023, urmând să dea publicităţii noile sale estimări în luna septembrie. În ceea ce priveşte Polonia, Guvernul de Varşovia se aşteaptă ca economia să crească cu 3,8% în acest an şi cu 3,2% în 2023.
Banca Naţională a Cehiei, prima din regiune care joi a pus capăt ciclului de înăsprire a politicii monetare, se aşteaptă la o recesiune la finalul anului, cu o contracţie a economiei de 0,4% în trimestrul patru şi una de 1% în primul trimestru din 2023. „Scenariul nostru de bază include o recesiune modestă, o recesiune tehnică, în care vom avea două trimestre consecutive de declin...Asta ar fi o recesiune sănătoasă, care permite o reducere a inflaţiei", a declarat guvernatorul Ales Michl.
În acest context, polonezii au început să facă economii la plecările în vacanţă, potrivit site-ul de călătorii Noclegi.pl. „Putem vedea că ceea ce caracterizează acest sezon este scurtarea călătoriilor, în medie cu o zi, şi amânarea booking-ului pentru ultimul moment", spune Natalia Jaworska, expert la Noclegi.pl
Datele furnizate de diferite servicii de plăţi, precum Sodexo, arată de asemenea că cehii au început să îşi reducă cheltuielile cu restaurantele.
Martin Hulovec, un producător de fim din Cehia în vârstă de 43 de ani, spune că nu este îngrijorat, pentru moment, de venitul său dar este mai puţin optimist când vine vorba de viitor. „Cu siguranţă voi încerca să fac economii la energie. Nu voi mai cumpăra lucruri noi pentru copii, haine sau echipamente sportive. Astea le pot găsi şi la secondhand la jumătate de preţ", spune Martin Hulovec.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Percheziții la Mar-a-Lago: Acuzații teribile pentru Donald Trump - Lista documentelor ridicate
Donald Trump este investigat pentru posibile încălcări ale Legii Spionajului şi obstrucţionarea justiţiei, conform mandatului de percheziţie de la Mar-a-Lago, relatează presa internaţională. Vineri, mandatul de percheziţie şi procesul verbal de percheziţie au fost desecretizate.
-
Fenomen ciudat descoperit: Gândirea intensă produce substanțe toxice în creier dar există un remediu
Într-un studiu publicat pe 11 august 2022 în revista Current Biology și condus de către oamenii de știință de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris, Franța, s-a făcut o descoperire ieșită din comun: gândirea prea intensă produce o acumulare de substanțe toxice în creier.
-
Autorul "Versetelor satanice" înjunghiat pe o scenă din New York. Publicul făcea poze!
Celebrul scriitor Salman Rushdie a fost înjunghiat în gât și în abdomen, în timpul unei întâlniri cu cititorii săi din Chautauqua, New York. A fost spitalizat. Trăiește. E asistat de medici. Pus sub ventilație mecanică, probabil își va pierde un ochi, spun sursele The Washington Post.
-
Ce-a obținut Viktor Orban după discursul său anti-european: Investiție colosală din partea Chinei în Ungaria!
Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7,3 miliarde de euro, în condiţiile în care cel mai mare producător mondial de baterii pentru autovehicule se pregăteşte să răspundă unor comenzi crescute venite din partea constructorilor de automobile, transmite Reuters.
-
Doi copii tratați cu terapie genică de la Novartis au murit din cauza unor complicații hepatice
Doi copii care au primit Zolgensma, terapia genică dezvoltată de Novartis AG pentru o afecțiune rară numită atrofie musculară spinală, au murit din cauza unor complicații hepatice.
-
Lipsa turiștilor ruși prăbușește turismul de lux din Italia!
Ani de zile, bogații Rusiei au fost „stăpânii" turismului de cinci stele din Italia. Turiștii ruși erau protagoniști absoluți în Costa Smeralda, Liguria, Versilia și în orașele de artă, luând cu asalt insulele Capri, Ischia și cele mai exclusiviste destinații siciliene, transmite agenția ANSA.
-
Franța anunță numirea unui ambasador special pentru promovarea LGBT în lume!
Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la de criminalizarea homosexualității în Codul Penal francez, Guvernul de la Paris a luat decizia de a înființa postul de ambasador special pentru promovarea LGBT în lume, scrie Le Monde.
-
Tinerii de peste 16 ani din Spania își vor putea schimba sexul fără acordul părinților!
Guvernul spaniol vrea să adopte rapid o lege discriminatorie și de ucidere a libertății în favoarea afirmării identităților LGBTIQ, ignorând în mod flagrant criticile venite din partea organelor judiciare de vârf și chiar a asociațiilor feministe de stânga.
-
Ministrul Sănătății din Germania introduce o aplicație care să afișează statutul vaccinării la fiecare persoană. Masca obligatorie din octombrie până în aprilie 2023
Ministrul Sănătății din Germania, Karl Lauterbach, dorește să introducă, prin intermediul unei legi, o aplicație de telefon care va urmări statutul vaccinal al fiecărei persoane.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ce-a mai decis Oculta: Director CNN filmat cu camera ascunsă când spune că viitoarea "pandemie" va fi "schimbarea climatică" VIDEO
- 2.Bateria nucleară de buzunar va revolutiona toata industria electrtica. O singură celulă oferă 5V timp de 28.000 de ani! VIDEO
- 3.De ce trece mai repede timpul pe măsură ce îmbătrânim. Explicațiile unui profesor: "Distanța dintre retină și creier crește!"
- 4.Virusologii cer "dezvaccinarea" populației pentru refacerea sistemului imunitar!
- 5.Comisia Europeană se roagă de Rusia să ia turbina de la Nord Stream și să dea drumul la gaze
- 6.Sodoma și Gomora la București. La Romexpo va avea loc cel mai mare festival erotic "fără limite" din Europa": fără gen, fără frontiere, fără orientare sexuală!
- 7.Lovitură năucitoare pe piața cerealelor: Cel mai mare importator de grâu românesc a decis să nu mai cumpere nici din UE și nici din Rusia!
- 8.Comisia Europeană se pregătește să aprobe mâncarea din MUȘTE și LARVE. Dacă nu vă place puteți cumpăra făină de greiere!
- 9.Dileală maximă: Germania impune o taxă tuturor cetățenilor pentru a ajuta companiile de gaze!
- 10.Escrocheria "Stirile ProTV": cum funcționează și ce fel de date caută hoții?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu