Science News: Temperatura corporală medie a oamenilor pare a fi în scădere
Postat la: 01.12.2020 - 15:20 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Data viitoare când vă veți lua temperatura nu vă îngrijorați dacă nu este exact aceea spusă de doctori: 37 de grade Celsius este doar un număr. Acesta este mesajul unei serii de noi cercetări care arată că temperatura oamenilor este maleabilă, unică și doar o medie.
Un nou studiu al cercetătorilor de la Stanford University constată că părem a fi mai reci, în medie, decât înaintașii noștri. Diferența detectată nu este uriașă - cam cu 0,6 grade mai puțin, în medie, pentru bărbații de azi față de cei născuți pe la începutul anilor 1800, și cu 0,23 de grade pentru doamnele de azi față de cele născute în jur de 1890 - dar se adaugă unei serii de dovezi ale faptului că temperatura corpului uman este mult mai flexibilă decât se credea.
Un doctor german, cu numele Carl Reinhold August Wunderlich, a stabilit în 1851 standardul de temperatură a corpului omenesc la 37 de grade. Dar oamenii de știință au aflat de cel puțin două decenii că media actuală este mai mică, spune Julie Parsonnet, autoarea studiului, profesoară de medicină la Stanford University. Ceea ce nu s-a știut până acum este dacă instrumentele lui Wunderlich erau imprecise sau nu, dându-i o citire mai mare, sau dacă temperatura umană medie a scăzut de fapt în ultimul secol și jumătate.
Parsonnet și colegii ei au utilizat trei seturi de date: unul care se referea pe parcursul a 80 de ani la veterani ai războiului civil din SUA, unul care cuprindea un segment reprezentativ al populației civile a țării între 1971 și 1975 și unul despre un grup de adulți între anii 2007 și 2017. Aceste seturi de date diferă unul față de celelalte în multe privințe - numărul subiecților studiului, datele lor demografice, durata colectării informațiilor - dar aveau în comun măsurarea temperaturii corpului pe o perioadă de timp.
Echipa a utilizat informațiile în două moduri. În primul au creat un model folosind toate seturile de date care arătau limpede scăderea temperaturii în timp; în al doilea au verificat în fiecare set de date dacă scăderea temperaturii era reflectată în informații. Baza de date a războiului civil era deosebit de importantă, deoarece colecta informații pe durată mult mai lungă decât celelalte. Fără al doilea pas, cercetătorii nu ar fi putut fi siguri dacă schimbarea tehnologiei termometrelor putea fi acuzată de tendința de răcire. Dar în interiorul fiecărui set de date semnalul era evident, spune Parsonnet.
Mai ales în grupul de la războiul civil, spune ea, „Anul nașterii era un foarte puternic factor predictiv al temperaturii". Cu alte cuvinte, cineva născut în 1845 avea o temperatură medie mai mică decât cineva născut în 1820. Aceasta se regăsea și în seturile ulterioare de date, spune Parsonnet, care a fost surprinsă: „Nu credeam că [temperatura medie] ar fi scăzut din 1970 până azi".
Ea și colegii ei cred că schimbările de temperatură sunt explicate de schimbările fiziologiei umane. În cele din urmă, viețile americanilor în 2020 sunt foarte diferite de cele ale veteranilor armatei unioniste de acum peste un secol. Microbioamele sunt probabil diferite, mulțumită a ceea ce mâncăm și celor la care suntem expuși, iar volumul de activitate fizică din viața zilnică a oamenilor este și el diferit - iar aceștia sunt doar doi din mulții factori care pot afecta metabolismul, cu legătură directă cu temperatura corpului.
Walled Javaid, profesor de medicină la Mount Sinai, care nu a participat la studiu, spune că declinul este interesant, dar nu este convins că datele sunt corecte în totalitate pentru a reflecta magnitudinea schimbării temperaturii. Este greu de crezut că modelul cercetătorilor corectează toate diferențele dintre cele trei seturi de date, spune el. Totuși, dat fiind ce este disponibil când este vorba de urmărirea istorică a temperaturii corporale, „Cred că este tot ce avem mai bun".
Chiar dacă noul studiu nu este perfect, temperatura oamenilor pare a scădea în timp. Și nu este cu siguranță atât de simplu cum au presupus doctorii din secolul XIX: Javaid a publicat anul trecut o cercetare care evalua 36 de studii anterioare și identifica multe variabile - cu alte cuvinte, 37 de grade este „normalul" doar pentru unii oameni, și numai în anumite condiții. „Începem să înțelegem ce se petrece", spune Parsonnet. „Că înseamnă ceva sau nu, viitorul o va spune".
Un pas crucial va fi efectuarea unui studiu prospectiv, în care cercetătorii să formeze un grup de subiecți cu scopul de a-i urmări timp de ani sau decenii și să înregistreze schimbările. Un astfel de studiu va fi special destinat să urmărească temperaturile și să compenseze toți factorii care pot avea o influență potențială - perioada din zi, ce mănâncă subiecții, la ce activități participă ș.a.m.d. - astfel încât rezultatele să ofere o imagine cât mai completă a fluctuațiilor căldurii corpului la nivelul populației. Această imagine, la rândul ei, îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai mult despre sănătatea și nevoile oamenilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Româncă în Italia maltratată şi forţată de soţ să facă sex cu un alt bărbat în timp ce el privea
O româncă de 37 de ani a trecut prin momente de coşmar în Italia, ea fiind maltratată şi abuzată de fostul ei soţ şi de un amic al acestuia, ambii de naţionalitate română.
-
Muncitor roman din Italia a ucis cu sange rece un membru marcant al Mafiei pe motiv ca a fost nevoit sa-si apere nepotul
Un roman din Italia, simplu muncitor, a ajuns in bataia reflectoarelor dupa ce a ucis un mafiot italian. Initial, s-a crezut ca ar fi o razbunare, dupa ce victima acceptase sa colaboreze cu judecatorii italieni si se aflase ani la rand intr-un program de protectie pentru martorii importanti.
-
Uriasa descoperire despre începuturile omului pe teritoriul României si cimitirului giganţilor de pe malul Prutului
Teritoriul de astăzi al României a luat naştere acum 100 de milioane de ani. A fost locuit de oameni, însă, cu mult mai târziu. Zeci de milioane de ani, spaţiul carpato-danubiano-pontic s-a aflat sub apele întinsei Mări Tethys, abia în acum 1.8 milioane de ani în urmă existând premisele răspândirii vieţii odată cu ridicarea Munţilor Carpaţi şi retragerea totală a apelor către mări mărginaşe, printre care şi viitoarea Mare Neagră.
-
Vanat de Securitatea lui Ceaușescu pentru ca s-a intors cu 256 de stilouri chinezesti din Bangladesh
Stilourile chinezesti erau pe lista produselor dorite si cautate de romani in regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu. Cumparate pentru folosinta personala, potrivite si pentru a fi facute cadou, dar si pentru "atentii" pentru a facilita rezolvarea unor probleme.
-
Povestea lui "Einstein din Bihor" caruia Elena Ceauşescu i-a furat invenţiile
Ernest Weiss Váradi s-a născut pe 15 februarie 1910, în Oradea într-o familie de intelectuali, după cum se arată în biografia semnată de profesorul şi publicistul Iosif Popa, care i-a fost prieten apropiat.
-
Fete pacalite pe internet de pradatori sexuali. Cazul copilei de 10 ani din Pitesti salvate in extremis de tatal care i-a gasit mesajele pe Instagram
O sentinta pronuntata de Judecatoria Pitesti in cursul lunii ianuarie 2021, intr-un dosar de racolare a minorilor in scopuri sexuale, arata pericolele care ii pandesc pe copii pe retelele sociale.
-
fostul șef FIFA Sepp Blatter a stat o saptamana in coma artificiala operat pe cord
Elvetianul Joseph Blatter, presedinte al Federatiei internationale de fotbal (FIFA) timp de 17 ani, a petrecut o saptamana in coma artificiala indusa, dupa operatia pe cord suferita in decembrie, a declarat fiica lui, Corinne Blatter, in presa elvetiana, citata de Reuters.
-
Explicația specialiștilor pentru valul de sinucideri în rândul femeilor din Japonia
Numărul anual de sinucideri a crescut cu 3,7% în Japonia în 2020, ajungând până la 20.919, aceasta fiind prima creştere după 11 ani. Creşterea cea mai dramatică a înregistrat-o numărul de sinucideri în rândul femeilor, pe fondul pandemiei de COVID-19, au anunţat vineri autorităţile nipone.
-
Boris Johnson: "Tulpina britanică a coronavirusului este cu 30% mai letală"
Primul-ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, spune că datele științifice preliminare referitoare la tulpina britanică a Covid-19, arată faptul că aceasta este de 30% mai mortală decât cea inițială.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Omul care a inventat Internetul e scârbit de controlul Facebook si Google. El construieste un "Nou Internet" in care utilizatorii au controlul si nu companiile Big Tech
- 2.Revista germana "Stern" publica o coperta care i-a scandalizat pe mulți: "Se pregateste o noua religie concepută de Cartelul Global Medical"
- 3.Toate clădirile ce vor fi construite din 2021 trebuie să aibă consum energetic aproape de zero
- 4.Jandarmeria e incapabilă sa explice discriminarea intre slujbele religioase si manifestarile culturale legat de numarul de participanti
- 5.Franţa a depistat două grupuri cu risc ale tulpinii britanice a coronavirusului
- 6.Cât timp vor mai putea călători românii în Marea Britanie doar cu buletinul
- 7.Spitalul din România unde niciun medic nu s-a vaccinat anti-Covid
- 8.Superstiții și tradiții de Anul Nou. Să aveți bani, să nu mâncați carne de pasăre
- 9.Patru romani au furat tabla de pe zeci de biserici din Anglia provocand pagube de 2 milioane de lire
- 10.Cîțu oferă în plus la leafa minima 2 lei pe zi. Începutul austerității?
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu