ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Teoriile conspirației vehiculate pe seama celei mai puternice furtuni din istoria recentă a SUA

Postat la: 10.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Afirmații care sugerează că uraganul Milton a fost „proiectat" și că vremea din Florida este „manipulată" s-au răspândit pe rețelele sociale. Autoritățile sustin ca nu există nicio tehnologie care să permită oamenilor să creeze și să controleze uraganele.

Cu toate acestea, postările de pe platforme precum X și TikTok care susțin că guvernul SUA controlează în secret vremea au fost vizualizate de milioane de ori.

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a descris afirmațiile ca fiind „mai mult decât ridicole", adăugând că „este atât de stupid, încât trebuie să înceteze".

El răspundea congresmanului republican Marjorie Taylor Greene, care în ultimele zile a sugerat pe conturile sale de socializare că guvernul SUA „poate controla vremea".

Unii utilizatori au susținut că de vină sunt tehnicile de manipulare a vremii, cum ar fi însămânțarea norilor. Însămânțarea norilor presupune manipularea norilor existenți pentru a încerca să producă mai multă ploaie, de exemplu în țările cu un climat uscat.

Însă sud-estul SUA a fost deja lovit de cantități uriașe de precipitații din cauza uraganului Helene, care a provocat inundații mortale în mai multe state în urmă cu doar două săptămâni.

„Când însămânțăm norii, este pentru că nu avem suficienți aerosoli sau vapori de apă în atmosferă pentru a vedea cum se produce condensarea, așa că încercăm să o forțăm prin însămânțarea norilor", spune Jill Trepanier, expert în fenomene meteorologice extreme de la Universitatea de Stat din Louisiana.

„Peste vestul Golfului Mexic și Golful Campeche, aceasta nu este o problemă. Pământul va produce singur un uragan".

Alți utilizatori au acuzat în schimb „geoingineria" - o gamă largă de metode de manipulare a mediului în vederea reducerii efectelor schimbărilor climatice.

„Cu ajutorul cunoștințelor și tehnologiei actuale, nu există nicio posibilitate de a utiliza geoingineria pentru a modifica uraganele", spune Suzana Camargo de la Lamont-Doherty Earth Observatory de la Universitatea Columbia. De obicei, ele încep ca ceea ce se numește un val tropical - o zonă cu presiune scăzută în care se dezvoltă furtuni și nori.

Pe măsură ce vânturile puternice împing acest sistem departe de Africa și spre America, aerul cald și umed se ridică din Oceanul Atlantic tropical, iar sistemul de nori și vânturi începe să se rotească. Cu suficientă energie din apele calde ale oceanului, combinată cu modele de circulație favorabile în atmosferă, acesta ar putea deveni un uragan în toată regula.

Schimbările climatice - cauzate de emisiile de gaze care încălzesc planeta, cum ar fi dioxidul de carbon, provenite din activitățile umane - nu sunt considerate a fi cauza creșterii numărului de furtuni tropicale la nivel mondial. Însă creșterea temperaturilor face ca uraganele să fie mai puternice.

Mările mai calde înseamnă că aceste furtuni pot capta mai multă energie, ceea ce poate duce la viteze mai mari ale vântului.

Uraganul Milton s-a consolidat deosebit de rapid pe măsură ce s-a deplasat deasupra Golfului Mexic, unde temperaturile de la suprafața mării au fost cu aproximativ 1-2 grade celsius mai ridicate decât media.

Vitezele maxime susținute ale vântului au crescut de la 150 km/h la 280 km/h în doar 12 ore la 7 octombrie, conform datelor Centrului național american pentru uragane.

Pentru unii utilizatori ai rețelelor de socializare, această schimbare bruscă a fost percepută ca o „dovadă" care să le susțină sugestiile conform cărora aceasta nu a fost o furtună „naturală", ci una produsă de oameni.

Dar această tendință se potrivește cu așteptările ca uraganele să se intensifice în general mai rapid într-o lume care se încălzește.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE