Topul oraselor cu cel mai mare blocaj de trafic rutier: Bucureşti - locul 5, întârzieri de 103 ore pe an
Postat la: 25.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Bucuresti se află pe locul 5 într-un top mondial al oraşelor cu cele mai mari probleme de trafic rutier. La o călătorie medie de 30 de minute cu maşina prin oraş, Bucureştiul a înregistrat 103 ore de întârziere într-un an, fiind devansat doar de Instanbul (110 ore), Mexico City (110 ore), Moscova (109 ore) şi St. Petersburg (104 ore).
Specialiştii în psihologia transportului de la Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră "PsihoTrafiQ" consideră că ambuteiajele duc implicit la nervozitate şi la creşterea accidentelor cauzate de reacţiile impulsive. În acelaşi timp, blocajele se petrec din cauza numărului foarte mare de maşini care circulă în Bucureşti, raportat la cel al populaţiei, iar soluţia principala pentru decongestionarea traficului ar fi optarea oamenilor pentru mijloacele alternative de transport. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2014, sunt înmatriculate 924.213 autoturisme, la o populaţie de 1.883.425 de locuitori, adică o maşină la 2 locuitori.
"Infrastructură este, desigur, o mare problema care generează aceste ambuteiaje în traficul bucureştean, însă nu este singură. Nu putem neglija, totuşi, statisticile INS care spun că există o maşină la 2 locuitori, iar tendinţa populaţiei este de a folosi, într-o proporţie covârşitoare, numai acest mijloc de transport. Cognitiile pe care merg majoritatea bucureştenilor, sunt acelea că pot câştigă timp dacă se deplasează cu automobilul propriu, dar aceste cognitii sunt eronate, deoarece timpul de staţionare în trafic este mai mare decât dacă s-ar deplasa cu alte mijloace de transport. Atunci când facem analiză unui accident, luăm în considerare 3 factori: infrastructură, autovehiculul şi factorul uman", declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, preşedintele PsihoTrafiQ.
"Românii au tendinţa de a epata cumpărând şi etalând valoarea maşinii, iar acest lucru este produsul tot a unei contaminări sociale. În Europa de Vest, oamenii aleg echilibrul, au înţeles că dacă toată populaţia ar folosi autoturismele că singură soluţie de transport rutier, practic marile oraşe ar paraliza. Vesticii au înţeles, se pare că mai bine decât noi, că autoturismul nu este cel mai rapid mijloc de transport într-un oraş mare, chiar din contra. În cele mai multe cazuri, mai repede te deplasezi cu motocicletă sau bicicletă. De asemenea, folosirea metroului este o soluţie foarte bună pentru a evita aglomeraţia urbană.
Datorită faptului că la noi funcţionează foarte bine mimetismul, alegem să ne deplasăm cu toţii, încolonaţi, cu autoturismul, într-un oraş cu o infrastructură rutieră precară, iar statisticile nu mint: 103 ore pe an înseamnă foarte mult. În acelaşi timp, nu trebuie să neglijăm deloc faptul că ambuteiajele sporesc nervozitatea şi agresivitatea şoferilor, iar acestea pot reprezenta un factor semnificativ pentru producerea accidentelor. Totodată, nu trebuie să minimalizăm nici costurile plătite cu sănătatea, că urmare a poluării accentuate, mai ales în intersecţii", declara psihologul principal Ionel Simionca, vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră "PsihoTrafiQ", pentru presalert.ro
Pentru fluidizarea traficului, specialiştii de la PsihoTrafiQ recomandă şoferilor să respecte regulile de circulaţie, să nu între în intersecţii supraglomerate, să evite utilizarea automobilului propriu în zilele şi orele de vârf (în special, începutul şi sfârşitul săptămânii, dimineaţă între orele 7 şi 9, când majoritatea populaţiei se deplasează spre locul de muncă şi între 16 şi 18, atunci când oamenii se întorc de la serviciu) şi să opteze pentru mijloace alternative de transport, cum ar fi: autobuzul, microbuzul, metroul, bicicletă, motocicletă etc.
Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră "PsihoTrafiQ" a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Rus şi psihologul principal Ionel Simionca - vicepreşedintele Asociaţiei, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi. Printre acestea, amintim campaniile naţionale "(Micro)Somnul la volan - un pericol real!" şi "Alcoolul la volan este un accident", campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranţei Rutiere) totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
- In alte timpuri ar fi fost gratiat: Un condamnat la moarte din SUA care a supraviețuit execuției cu otravă va fi intoxicat cu azot pur
-
Președintele Iranului: Normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, „o lovitură de pumnal în spatele palestinienilor"
Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat miercuri seară la New York că o eventuală normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită ar constitui o trădare a cauzei palestiniene.
-
Australia deschide o anchetă privind modul în care a gestionat pandemia de COVID-19
Australia a anunţat joi o anchetă despre felul în care această ţară a gestionat pandemia de COVID-19, vizând mai ales restricţiile drastice de călătorie şi începutul lent al campaniei sale de vaccinare împotriva noului coronavirus.
-
Mii de avioane sunt în pericol: o companie a vândut piese neverificate și cu acte false
Producătorul de motoare cu reacţie CFM International a declarat miercuri că mii de componente pentru motoare de avioane ar fi putut fi vândute cu documente false de către un distribuitor britanic, în timp ce rezultatele unei anchete asupra pieselor certificate fals au ajuns la Înalta Curte din Londra.
-
Arabia Saudită anunță că va cumpăra bomba nucleară
Arabia Saudită se va dota cu arme nucleare, dacă Iranul o va face primul, a declarat miercuri prinţul moştenitor saudit Mohammed Bin Salman (MBS) într-un interviu acordat televiziunii americane Fox News, în care a mai spus că ţara sa se apropie de o normalizare a relaţiilor cu Israelul.
-
Ce este drogul HHC: în România se vinde la liber în mall-uri și pe internet, dar este extrem de periculos
Hexahidrocanabinol (HHC) este un drog care a apărut pe piață în anul 2022 și a devenit extrem de popular în rândul consumatorilor de canabis. Această substanță halucinogenă se vinde lega, la liber, în țigările pentru vapat, asta pentru că producătorii au speculat o lacună legislativă și introduc cantitatea minimă de canabis. Totuși, HHC este un derivat de canabis, care are efecte halucinogene și oferă aceleași senzații.
-
TOP 5 activităţi relaxante pe care le poţi face în perioada sarcinii
Venirea pe lume a unui copil este un motiv de mare bucurie. Bineînţeles, asta implică şi o mulţime de schimbări, în special pentru viitoarele mame. Perioada sarcinii este diferită pentru fiecare femeie în parte, însă de obicei, aceasta este încărcată de emoţii de toate felurile. De aceea, este foarte important să găseşti timp pentru relaxare atunci când urmează să devii mama.
-
Ursula cere o aplicație de Identitate Digitala care să stocheze totul: date personale, administrative, medicale, de card, permis de conducere etc
Ursula von der Leyen a facut un apel în cadrul summit-ului G20, la capitolul „Un viitor". Ea a cerut înființarea unei autorități pentru reglementarea Inteligenței Artificiale și a sistemelor de identitate digitală similar pașaportului vaccinal.
-
Putin - războiul diamantelor în schimbul armelor: Moscova vrea minele Grupului Wagner
Este un adevărat "război al diamantelor", care se poartă în umbra conflictului din Ucraina și traversează cel puțin trei continente: Asia, Europa și Africa. Uniunea Europeană se pregătește să ceară liderilor G7 să interzică diamantele rusești, aplicând efectiv sancțiuni și pentru pietrele brute și netăiate, care inundă piața globală și provin din minele Federației, care este cel mai mare furnizor din lume.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.România lui Klaus Schwab: Cele 16 orașe care vor să elimine total carnea, lactatele și mașinile cu combustie
- 2.Lovitura OMS: în noiembrie lista cu „vaccinurile obligatorii pentru a trece granițele" VIDEO
- 3.Grădinițele din Germania oferă "camere de masturbare" pentru copii
- 4.Predicția celebrului Carl Sagan, adeverită după 28 de ani. Este înfricoșător: Lumea bântuită de demoni
- 5.Profeția a lui Petrache Lupu, făcută la Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului din 1 octombrie 1936, se adeverește chiar sub ochii noștri!
- 6.Masonul Piedone imbratisează tezele globaliste si preceptele lui Klaus Schwab: vrea să facă din Sectorul 5 primul Smart City din România
- 7.Big Pharma lui Bill Gates ne anunță că urmează un "tsunami ARN mesager" inclusiv pentru bolile de inimă și cancer
- 8.Reincepe Vacciniada! Un nou ser ARNm împotriva Covid va fi autorizat în Europa pentru varianta Eris
- 9.Europa e la un pas de faliment: "Este un scenariu benign!"
- 10.Datele CDC arată că vaccinurile COVID-19 pot reduce speranța de viață a bărbaților cu 24 de ani
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu