ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Un astronaut care a zburat și cu nava Soyuz a rușilor, și cu Crew Dragon a SpaceX, explică diferența: Una seamănă cu un submarin

Postat la: 20.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

UAstronautul Andreas Mogensen, primul danez care a ajuns vreodată în spațiu, a avut ocazia să zboare către Stația Spațială Internațională (ISS) și cu nava rusească Soyuz, și cu Crew Dragon a SpaceX. El spune că ambele nave sunt remarcabile, dar în moduri diferite.

Mogensen, un astronaut al Agenției Spațiale Europene, a zburat în cadrul primei sale misiuni pe ISS într-o navă spațială Soyuz, pe care o descrie drept „fascinantă". „A fost dezvoltată în anii '60 și a rămas în uz de atunci, deci este foarte fiabilă, foarte robustă", a subliniat astronautul danez.

„Varianta cu care am zburat noi în 2015 încă avea jos întregul panou analogic, ceea ce înseamnă că ai putea pierde electronicele - sistemul digital - și întoarce să folosești panoul analogic. Ai două controloare manuale care sunt conectate direct la propulsoarele navei spațiale, ai un periscop ca într-un submarin, există multe valve, o mulțime de butoane manuale - lucruri pe care le poți întoarce, lucruri pe care le poți apăsa", a explicat acesta.

El descrie, în schimb, nava spațială Crew Dragon dezvoltată de SpaceX printr-o referință la o altă companie a lui Elon Musk: „Este ca o Tesla modernă". „Are trei ecrane tactile și aproape totul este implementat în software. Există un număr minim de butoane fizice propriu-zise pe care le poți apăsa... dar este de asemenea mult mai mare și mult mai confortabilă", a afirmat Mogensen despre Crew Dragon.

El spune însă că ambele nave sunt foarte automatizate și că rolul pilotului este în esență să monitorizeze sistemele și să fie pregătit să preia imediat controlul dacă este necesar. Mogensen a vorbit și despre nava Boeing Starliner, a treia opțiune de a duce astronauții la bordul ISS. În pofida problemelor grave cu care s-a confruntat recent, astronautul danez este optimist în ceea ce privește viitorul său.

Prima misiune cu echipaj uman a Starliner a fost lansată către ISS în luna iunie, însă după mai multe probleme tehnice, în special cu propulsoarele sale, NASA a decis în august ca ea să se întoarcă pe Pământ fără astronauți la bord. Agenția aerospațială americană a decis, în schimb, să aducă înapoi astronauții a căror misiune trebuia să se încheie la bordul Crew Dragon abia anul viitor.

Decizia „arată că sistemul a funcționat. NASA a revizuit datele și a concluzionat că cea mai sigură acțiune este să nu îi aducă înapoi acasă", spune Mogensen.

„Cred că majoritatea astronauților nu sunt îngrijorați cu privire la lansarea Starliner deoarece încă este un program în dezvoltare. Acesta a fost un zbor de test și uneori descoperi lucruri în timpul zborului de test pe care nu le considerai o problemă", mai afirmă acesta.

În ceea ce privește impactul unei noi amânări pentru Starliner, Mogensen crede că el va fi minimal și speră că cei de la Boeing „vor putea să continue" lansările.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE