Un astronaut care a zburat și cu nava Soyuz a rușilor, și cu Crew Dragon a SpaceX, explică diferența: Una seamănă cu un submarin
Postat la: 20.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
UAstronautul Andreas Mogensen, primul danez care a ajuns vreodată în spațiu, a avut ocazia să zboare către Stația Spațială Internațională (ISS) și cu nava rusească Soyuz, și cu Crew Dragon a SpaceX. El spune că ambele nave sunt remarcabile, dar în moduri diferite.
Mogensen, un astronaut al Agenției Spațiale Europene, a zburat în cadrul primei sale misiuni pe ISS într-o navă spațială Soyuz, pe care o descrie drept „fascinantă". „A fost dezvoltată în anii '60 și a rămas în uz de atunci, deci este foarte fiabilă, foarte robustă", a subliniat astronautul danez.
„Varianta cu care am zburat noi în 2015 încă avea jos întregul panou analogic, ceea ce înseamnă că ai putea pierde electronicele - sistemul digital - și întoarce să folosești panoul analogic. Ai două controloare manuale care sunt conectate direct la propulsoarele navei spațiale, ai un periscop ca într-un submarin, există multe valve, o mulțime de butoane manuale - lucruri pe care le poți întoarce, lucruri pe care le poți apăsa", a explicat acesta.
El descrie, în schimb, nava spațială Crew Dragon dezvoltată de SpaceX printr-o referință la o altă companie a lui Elon Musk: „Este ca o Tesla modernă". „Are trei ecrane tactile și aproape totul este implementat în software. Există un număr minim de butoane fizice propriu-zise pe care le poți apăsa... dar este de asemenea mult mai mare și mult mai confortabilă", a afirmat Mogensen despre Crew Dragon.
El spune însă că ambele nave sunt foarte automatizate și că rolul pilotului este în esență să monitorizeze sistemele și să fie pregătit să preia imediat controlul dacă este necesar. Mogensen a vorbit și despre nava Boeing Starliner, a treia opțiune de a duce astronauții la bordul ISS. În pofida problemelor grave cu care s-a confruntat recent, astronautul danez este optimist în ceea ce privește viitorul său.
Prima misiune cu echipaj uman a Starliner a fost lansată către ISS în luna iunie, însă după mai multe probleme tehnice, în special cu propulsoarele sale, NASA a decis în august ca ea să se întoarcă pe Pământ fără astronauți la bord. Agenția aerospațială americană a decis, în schimb, să aducă înapoi astronauții a căror misiune trebuia să se încheie la bordul Crew Dragon abia anul viitor.
Decizia „arată că sistemul a funcționat. NASA a revizuit datele și a concluzionat că cea mai sigură acțiune este să nu îi aducă înapoi acasă", spune Mogensen.
„Cred că majoritatea astronauților nu sunt îngrijorați cu privire la lansarea Starliner deoarece încă este un program în dezvoltare. Acesta a fost un zbor de test și uneori descoperi lucruri în timpul zborului de test pe care nu le considerai o problemă", mai afirmă acesta.
În ceea ce privește impactul unei noi amânări pentru Starliner, Mogensen crede că el va fi minimal și speră că cei de la Boeing „vor putea să continue" lansările.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu