Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Un pas uriaș spre transhumanism: apare primul procesor din lume realizat cu țesut cerebral uman

Postat la: 29.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un start-up elvețian a pretins că a creat primul bioprocesor din lume, care face parte dintr-o platformă online cu acces de la distanță la 16 organoizi de creier uman. Startup-ul, FinalSpark, susține că neuroplatforma sa este prima de acest gen și că este capabilă să ofere acces la neuronii biologici in vitro.

Ceea ce este și mai intrigant în legătură cu bioprocesorul este faptul că firma susține că acesta consumă de un milion de ori mai puțină energie decât procesoarele tradiționale. FinalSpark susține, de asemenea, că bioprocesorul său este capabil să învețe și să proceseze informații. Toate acestea sunt afirmații foarte îndrăznețe care ar putea schimba complet modul în care abordăm utilizarea bioprocesoarelor în viitor.

Compania evidențiază posibilitățile pe care le oferă neuroplatforma sa într-o lucrare de cercetare, în care detaliază dezvoltarea primului bioprocesor din lume. FinalSpark susține în acea lucrare că antrenarea unui LLM precum GPT-3 utilizează aproximativ 10GWh de energie, de peste 6.000 de ori mai mult decât consumul anual de energie al unui cetățean mediu din Europa. Dacă bioprocesorul creat de FinalSpark este capabil de funcționalitatea de economisire a energiei pe care o susține, atunci ar putea arăta cât de utile ar fi aceste procesoare mai noi pentru situații de utilizare intensă, în special în locurile în care consumul de energie trebuie redus.

Neuroplatforma din spatele primului bioprocesor din lume funcționează pe baza unei arhitecturi pe care ei o numesc „wetware", ceea ce înseamnă că este un amestec de biologie, software și hardware. Aceasta utilizează patru rețele de electrozi multipli pentru a găzdui organoizi, care sunt toate mase de celule 3D realizate din țesut cerebral. Mai mult, fiecare MEA găzduiește patru organoizi, ceea ce face ca în total să existe 16 organoizi diferiți pentru a da viață procesului.

Totuși, dacă bioprocesorul este sau nu scalabil este o altă problemă. În timp ce neuroplatforma oferă o experiență asemănătoare unui cloud, cercetătorii nu au împărtășit cât de viabilă este împărțirea puterii de procesare a celor 16 organoizi între mai multe operațiuni. Până în prezent, doar nouă instituții au primit acces la platforma de calcul la distanță, FinalSpark cerându-le fiecăreia dintre ele să se aboneze pentru 500 de dolaripcm (un tip de criptomonedă) pentru fiecare utilizator.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE