Un pionier al Inteligenței Artificiale spune că AI rivalizează cu animalele de companie
Postat la: 13.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Yann LeCun, profesor la Universitatea din New York și cercetător principal la Meta Platforms, spune că avertismentele cu privire la pericolul existențial al tehnologiei sunt „complet false", scrie The Wall Street Journal.
Yann LeCun a contribuit la nașterea boom-ului actual al inteligenței artificiale. Dar el crede că mulți experți exagerează puterea și pericolul acesteia și vrea ca oamenii să știe acest lucru. În timp ce un cor de tehnologi proeminenți ne spun că suntem aproape de a avea computere care depășesc inteligența umană - și ar putea chiar să o suplinească - LeCun și-a făcut un loc agresiv ca cel mai bine acreditat sceptic al boom-ului AI.
Pe rețelele de socializare, în discursuri și la dezbateri, profesorul universitar și cercetător principal la Meta Platforms s-a luptat cu promotorii și Cassandrele care vorbesc despre potențialul supraomenesc al AI generative, de la Elon Musk la doi dintre pionierii colegi ai lui LeCun, care împart cu el titlul neoficial de „naș" al domeniului. Printre aceștia se numără Geoffrey Hinton, un prieten de aproape 40 de ani care a primit marți Premiul Nobel pentru fizică și care a avertizat în repetate rânduri cu privire la amenințările existențiale ale AI.
LeCun consideră că modelele actuale de inteligență artificială, deși utile, sunt departe de a rivaliza cu inteligența animalelor noastre de companie, ca să nu mai vorbim de oameni. Munca sa și poziția sa în fruntea unuia dintre cele mai performante laboratoare de cercetare în domeniul inteligenței artificiale din cadrul uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie dau greutate criticilor lui LeCun.
Născut și crescut la nord de Paris, a devenit intrigat de inteligența artificială în parte datorită lui HAL 9000, inteligența artificială rea din filmul SF clasic „2001: Odiseea spațială" al lui Stanley Kubrick din 1968. După ce a obținut un doctorat la Sorbona, a lucrat la faimoasele Laboratoare Bell, unde au fost inventate toate produsele, de la tranzistori la lasere. S-a alăturat NYU ca profesor de informatică în 2003 și a devenit, un deceniu mai târziu, director al cercetării AI la ceea ce era atunci Facebook, acum META.
În 2019, LeCun a câștigat premiul A.M. Turing, cel mai înalt premiu în informatică, împreună cu Hinton și Yoshua Bengio. Premiul, care i-a făcut pe cei trei să fie supranumiți nașii inteligenței artificiale, i-a onorat pentru munca lor fundamentală în domeniul rețelelor neuronale, sistemele cu mai multe straturi care stau la baza multora dintre cele mai puternice sisteme de inteligență artificială de astăzi, de la chatbot-urile OpenAI la mașinile care se conduc singure.
Sam Altman de la OpenAI a declarat luna trecută că am putea avea AGI în „câteva mii de zile". Elon Musk a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla până în 2026. LeCun spune că astfel de discuții sunt probabil premature. Atunci când un cercetător OpenAI care a plecat în luna mai a vorbit despre necesitatea de a învăța cum să controlăm inteligența artificială ultrainteligentă, LeCun a atacat. „Mi se pare că, înainte de „a afla urgent cum să controlăm sistemele AI mult mai inteligente decât noi", trebuie să avem un început de idee despre un proiect pentru un sistem mai inteligent decât o pisică de casă", a răspuns el pe X.
Îi place metafora pisicii. Felinele, la urma urmei, au un model mental al lumii fizice, memorie persistentă, o anumită capacitate de raționament și de planificare, spune el. Niciuna dintre aceste calități nu este prezentă în inteligența artificială „de frontieră" de astăzi, inclusiv în cele create de Meta. LeCun crede că inteligența generală artificială reală este un obiectiv demn de urmat - unul la care și Meta lucrează. Modelele actuale nu fac decât să prezică următorul cuvânt dintr-un text.
„În viitor, când oamenii vor vorbi cu sistemul lor de inteligență artificială, cu ochelarii lor inteligenți sau cu orice altceva, avem nevoie ca aceste sisteme de inteligență artificială să aibă practic caracteristici de nivel uman, să aibă bun simț și să se comporte ca un asistent uman", spune el. Dar crearea unui AI atât de capabil ar putea dura cu ușurință zeci de ani, spune el - și abordarea dominantă de astăzi nu ne va duce acolo.
Boom-ul inteligenței artificiale generative a fost alimentat de modele lingvistice mari și de sisteme similare care se antrenează pe oceane de date pentru a imita expresia umană. Întrucât fiecare generație de modele a devenit mult mai puternică, unii experți au ajuns la concluzia că simpla utilizare a mai multor cipuri și date pentru dezvoltarea viitoarelor inteligențe artificiale le va face din ce în ce mai capabile, egalând sau depășind în cele din urmă inteligența umană. Aceasta este logica care stă la baza investițiilor masive în crearea de grupuri din ce în ce mai mari de cipuri specializate pentru instruirea inteligenței artificiale.
LeCun este de părere că problema cu sistemele actuale de inteligență artificială este modul în care sunt concepute, nu amploarea lor. Indiferent de câte GPU-uri înghesuie giganții tehnologici în centrele de date din întreaga lume, spune el, AI-urile de astăzi nu ne vor oferi inteligență generală artificială.
Pariul său este că cercetarea asupra AI care funcționează într-un mod fundamental diferit ne va pune pe calea inteligenței la nivel uman. Aceste viitoare inteligențe artificiale ipotetice ar putea lua multe forme, dar activitatea desfășurată la FAIR pentru a digera imagini video din lumea reală se numără printre proiectele care îl incită în prezent pe LeCun. Ideea este de a crea modele care să învețe într-un mod analog cu cel al unui pui de animal, construind un model al lumii din informațiile vizuale pe care le asimilează.
Modelele mari de limbaj, sau LLM, utilizate pentru ChatGPT și alți roboți ar putea avea într-o zi doar un rol mic în sistemele cu bun simț și abilități umane, construite folosind o serie de alte tehnici și algoritmi. Modelele actuale nu fac decât să prezică următorul cuvânt dintr-un text, spune el. Dar sunt atât de bune la acest capitol încât ne păcălesc. Și, datorită capacității lor enorme de memorare, pot părea că raționează, când de fapt nu fac decât să regurgiteze informații pe care au fost deja antrenate.
„Suntem obișnuiți cu ideea că oamenii sau entitățile care se pot exprima, sau care pot manipula limbajul, sunt inteligente - dar nu este adevărat", spune LeCun. „Poți să manipulezi limbajul și să nu fii inteligent, iar acest lucru este practic ceea ce demonstrează LLM-urile", explică profesorul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR, SOS și POT, pentru semnarea „unui acord de constituire a Blocului Politic Suveranist".
-
Ce este „Boala X" din Congo, care afectează copiii mici: Ipoteza pe care o iau în considerare cercetătorii, după analizele de laborator
O boală care afectează preponderent copiii, identificată în Republica Democratică Congo, a atras atenția la nivel mondial. De la sfârșitul lunii octombrie, au fost raportate câteva sute de cazuri, cu efecte grave înregistrate predominant în rândul copiilor mai mici de cinci ani.
-
Gândaci cyborg gigantici ar putea contribui în viitor la misiuni de salvare și căutare în caz de dezastre
Pacientul este scufundat într-o baie de gheață ca anestezic pentru operația iminentă. După ce amorțeala este suficientă, Lachlan Fitzgerald, student la Universitatea din Queensland, începe procedura, atașându-i cu grijă o mică placă de circuite pe spate pentru a crea un robot biohibrid parțial viu, parțial mașină.
-
La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Un nou studiu a dezvăluit că orele la care mâncăm pot avea un impact asupra sănătății noastre, iar mâncatul la ora „potrivită" ne poate chiar prelungi viața.
-
Motivul pentru care Donald Trump vrea să elimine ora de vară odată cu revenirea la Casa Albă
Donald Trump a declarat vineri, 13 decembrie, că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară" în SUA şi pentru a renunţa astfel la schimbarea bianuală de oră, relatează AFP.
-
TikTok a răspuns cererilor Comisiei Europene în legătură cu manipularea alegerilor din România. Care este pasul următor
Compania TikTok a răspuns în termenul impus de Comisia Europeană, 13 decembrie, cererilor de informaţii ale executivului UE din 2 octombrie şi 29 noiembrie
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lideri din PSD, PNL, USR și UDMR și minorități au avut mai multe întâlniri, după alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
- Fanii lui Liviu Dragnea au trecut de partea lui Călin Georgescu: Grupul de pe FB care a schimbat barca
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu