Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Amintiri răzlețe: Ceausescu si greva minerilor din 1977

Postat la: 01.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentru Ceauşescu, anul 1977 a însemnat începutul declinului, la capătul unei lungi perioade în care vântul îi suflase din plin în pânze. În primele zile din august 1977 au izbucnit grevele din Valea Jiului, la care au luat parte zeci de mii de mineri; un fenomen fără precedent de la instaurarea regimului comunist în România.

Nemulţumirile minerilor erau provocate de intenţia Ocârmuirii de a le reduce salariile şi pensiile. Presa şi televiziunea nu au scos o vorbă despre mişcările din Valea Jiului, unde mai întâi a fost trimis Ilie Verdeţ, însă greviştii au refuzat să trateze cu el, cerând să vină Ceauşescu. Acesta, aflat la Neptun, a sosit cu elicopterul. S-a spus că a fost la un pas să fie linşat şi că l-a înfuriat faptul că minerii i s-au adresat cu „domnule preşedinte"; două luni mai târziu a promulgat un decret absurd şi imposibil de pus în practică, impunând ca formule de adresare exclusiv termenii tovarăşe şi cetăţene.

La sfârşitul grevelor, care au durat câteva zile, măsuri represive dure i-au avut în vedere pe organizatori şi pe o parte din participanţi, dar s-a renunţat la ciuntirea salariilor şi a pensiilor. În 1978, ajungând la Deva, unde oraşul mai păstra farmecul de altădată, un ziarist m-a dus să văd mina Ghelar în ale cărei adâncuri era să mă electrocutez din neatenţie. Am coborât cu mai multe ascensoare zeci de metri şi am văzut cum decurge munca minerilor. Unul dintre ei mi-a arătat o lopată poreclită inima lui Stalin. Când am ieşit la suprafaţă, întrucât se făcuse ora prânzului, am mers să mâncăm la cantină, unde era o curăţenie desăvârşită. Al doilea fel era o bucată de pulpă de vită în sos de roşii care trebuie să fi cântărit 400 de grame.

Dan Ciachir

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE