Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum se prefac deputații că muncesc

Postat la: 19.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamentarii din camera inferioară a Parlamentului au, printre altele, dreptul/obligația de a propune inițiative legislative. Anul trecut au fost formulate 898 de astfel de propuneri, numai că un număr de 137 au fost respinse definitiv în plen de bune ce erau ori din rațiuni politicianiste. Ceea ce denotă că efortul respectiv s-a dus pe apa sâmbetei, populația plătind degeaba pentru ineficiența sau prostia deputaților.

În fișa fiecărui deputut există o rubrică privind inițiativele legislative propuse de-a lungul mandatului, care dă bine atât la presă, cât și la alegători. Astfel s-a creat falsa impresie că, cu cât depui mai multe propuneri, cu atât ești mai deștept și mai activ, motiv din care parlamentarii nu mai prididesc să formuleze tot felul de inițiative de legi sau modificări ori completări ale celor existente, adesea din cale-afară de ciudate. Potrivit Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată în 2010, art. 6 alin. (3): Proiectele de acte normative se supun spre adoptare însoțite de o expunere de motive, o notă de fundamentare sau un referat de aprobare, precum și de un studiu de impact, după caz. Așadar, inițiatorul întocmește proiectul de lege, o expunere de motive și, câteodată, o notă de fundamentare, după care caută câțiva colegi care să-i susțină demersul în mod necondiționat. Care susținere se realizează pe bază de prietenie ori pe principiul semnează-mi și tu, că și eu ți-am semnat propunerea când ai avut nevoie, fără ca grupurile parlamentare să acheseze la idee. Că doar e loc pentru toată lumea.

Așa se face că, adesea, printre inițiativele bune se mai strecoară și unele trăsnite sau chiar imbecile, care ajung în dezbatere la cel puțin una dintre comisiile permanente, după care sunt înaintate plenului, pentru ca în final să fie respinse definitiv. Ceea ce înseamnă că un efort deosebit de mare se depune în acest scop absolut ineficient (inclusiv timpul pierdut de parlamentar pentru întocmirea documentelor respective și racolarea de prozeliți), fiindcă numai anul trecut, peste 15% din inițiativele legislative ale deputaților au ajuns la coșul de gunoi.

Un alt motiv din care există atât de multe propuneri legislative în Camera Deputaților constă în faptul că fiecare inițiator procedează cum îl taie capul când îi vine vreo idee, fără a se consulta măcar cu grupul parlamentar din care face parte. Spre exemplu, anul trecut, numai în ceea ce privește Codul rutier au fost depuse zece propuneri de modificare și completare, când mult mai simplu și eficient ar fi fost ca toate acestea să fie centralizate, dezbătute și votate o singură dată. Modalitate prin care nu s-ar mai crea atâtea bătăi de cap celor de la Monitorul Oficial al României, editorilor ce aduc la cunoștința publică modificările, autorităților care trebuie să le pună în aplicare și, în primul rând, cetățeanului de rând care trebuie să se conformeze.

În concluzie, mulți dintre cei care ne reprezintă în camera inferioară a Parlamentului se prefac că muncesc, fără a ajunge la vreun rezultat, însă problema e că o fac pe banii noștri. Și cum tocmai și-au mărit salariile, n-ar fi rea o propunere legislativă, prin care indemnizațiile să le fie reduse cu 15% pentru ineficiența cu care își exercită mandatul în Parlamentul României.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE