Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Huzurul corporatist bugetar românesc

Postat la: 11.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul premier Emil Boc a emis Ordonanţa nr. 109/2011- privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul de redresa acele societăţi unde statul este acţionar majoritar. Practic, se dorea implementarea unui management pe sistem corporatist cu un manageri bine remunerat ajutat de un staff administrativ format din profesionişti plătiţi cu până la 25% din cât încasează directorul general.

Ulterior, ex-premierul Victor Ponta decide să modifice OUG nr.109/2011 şi emite OUG nr.51/2013 prin care şi reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor au beneficiat de până la 25% din remuneraţia managerului general. Însă, acest sistem corporatist a nu a fost aplicat doar la societăţile de stat cu pierderi. ci s-a implementat şi la numeroase regii şi companii controlate de stat extrem de profitabile, cum ar fi Romatsa, Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, Aeroportul Otopeni, Autoritatea Aeronautică Civilă sau Administraţia Naţională Apele Române. Astfel, s-a ajuns ca în Consiliile de Administraţie şi în Adunările Generale ale Acţionarilor să fie impuşi o mulșime de consilieri, secretare şi băgători de seamă garantaţi şi susţinuţi politic, doar pentru a primi o căruţă de bani, fără să aibă habar de adminisrarea societăţii unde rezprezentau statul român.

Ca atare, singurii care au câştigat în urma implementării aşa zisului management corporatist pe lângă firmele de recrutare care au încasat sume fabuloase pentru strângerea de CV-uri, au fost directorii, numiţi în marea majoritate pe criterii politice, şi clientela politică impusă în CA şi AGA. Aşa s-a ajuns ca după cinci ani de guvermare corporatistă, societăţile cu pierderi continuă să se afle în aceeaşi situaţie iar unele chiar şi mai rău. Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş a anunţat că reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor companiilor de stat nu vor mai fi remuneraţi. Ooops! A aflat şi Cioloş că reprezentanţii statului taie frunză la câini pe bani mulţi, fapt pentru care Guvernul a aprobat un memorandum prin care activitatea acţionarilor în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) operatorilor economici, la care statul deţine direct sau indirect o participaţie majoritară, va fi considerată sarcina de serviciu pentru angajaţii acţionarului şi nu va fi remunerată. În acest sens, până în septembrie 2016, Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vor propune, spre aprobare, Guvernului, actul normativ care va constitui baza legală pentru măsurile dispuse prin acest memorandum. Practic, Cioloş şi-a dat seama că managementul corporatist se face ca-n povestea următoare.

O companie românească şi una din Germania decid să se întreacă la un concurs de canotaj 8+1. După multe antrenamente, vine şi ziua concursului, pe care echipa Germaniei îl câştigă cu un avans de un kilometru. La români, supărare mare. Managerul companiei decide că trebuie angajată o firmă de consultanţă, care să descopere cine sunt vinovaţii pentru înfrângerea zdrobitoare. Firma de consultanţă analizează rezultatul timp de mai multe săptămâni şi constată că nemţii au avut un om la cârma şi 8 oameni la vâsle, iar românii 8 oameni la cârmă şi unul la vâsle. După ce trece un an şi sunt cheltuiţi mulţi bani pentru a analiza problema, vine cea de-a doua ediţie a concursului, astfel că românii decid să reorganizeze echipa: patru manageri de cârmă, trei manageri zonali de cârmă şi un sistem de urmărire a performanţelor omului de la vâslă. Vine şi ziua concursului, pe care germanii îl câştigă cu un avans de doi kilometri. După rezultatul dezastruos, românii îl concediază pe omul de la vâsle şi acordă celor 7 manageri de la cârmă o primă, drept recompensă pentru că au descoperit unde este problema! Aşa că, rămâne de văzut dacă ministerele păstorite de Anca Dragu şi Costin Borc vor propune până în septembrie, spre aprobare, Guvernului, actul normativ prin care să se taie remuneraţiile urîașe a acelor pile politice care taie frunză la câini pe bani publici pentru că în joc sunt interese enorme.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE