Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Idee fixă de parlamentar derutat

Postat la: 04.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Încă un deputat cu mintea creaţă, pe numele său Ioan Munteanu, a avut ideea fixă de-a restricţiona dreptul european la libera circulaţie pentru autovehiculele înmatriculate în alte state, cu toate că această prostie s-a mai încercat deja de câteva ori, fără succes, în ultimii ani. De fapt, parlamentarul social-democrat de Neamţ n-a făcut altceva decât să copieze din iniţiativele anterioare, de parcă el ar fi inventat acum mersul pe jos sau apa caldă.

Tentativa de-a dreptul prostească este încă o mostră a faptului că unii parlamentari nu ştiu de capul lor şi, ceea ce este mult mai grav, mai au şi idei fixe. Şi ne vom explica. Încă din 2010, când fenomenul utilizării autovehiculelor înregistrate în alte state - cu predilecţie în Bulgaria - nu luase o amploare atât de mare la noi, companiile de asigurări au realizat că vor avea ceva de pierdut din această afacere, cauzată de faptul că în România impozitele şi taxele, în special cea privind mediul, sunt mult mai mari decât în ţara vecină.

În anul următor, Poliţia bulgară a propus câteva amendamente la propriul Cod rutier, astfel încât românii să nu-şi mai poată înmatricula maşinile la sud de Dunăre, ori să circule cu ele aiurea, mai mult de 60 de zile, dacă n-au domiciliul în Bulgaria. Iniţiativa a fost abandonată din două motive cât se poate de pertinente: în primul rând, încalca dreptul comunitar la liberă circulaţie şi în al doilea, bulgarii n-aveau decât de câştigat din această șmecherie, din punct de vedere economic.

În paranteză fie spus, deşi deputatul Munteanu, alături de alţi şapte colegi social-democraţi şi doi uneperişti iniţiatori, la fel de duși cu pluta, avansează cifra de 100.000 de autovehicule înmatriculate în alte state, care ar circula pe şoselele noastre, realitatea este cu totul alta, dacă e să dăm crezare cifrelor puse la dispoziţie de către Poliţia română. Este vorba doar despre 20.000 de maşini înmatriculate în Bulgaria şi 25.000 în alte state precum Italia, Spania, Germania, Franţa etc. În condițiile-n care numai prin București circulă zilnic aproximativ 1,2 milioane de autovehicule.

În primăvara anului 2012, Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a recidivat în prostie, propunând Parlamentului un proiect de lege privind aceleaşi reglementări a liberei circulaţii în spaţiul comunitar, inclusiv amenzile aferente, dar peste acesta s-a aşernut praful. Ulterior, deputaţii induși în eroare de Ioan Munteanu - probabil - au iniţiat un nou proiect la fel de absurd, ce încalcă reglementările europene, care anul acesta, în luna august, a fost respins de către Senat.

Spre cinstea lor, senatorii au trântit proiectul o dată pentru că contravine normelor comunitare (ceea ce se ştia de câţiva ani), iar a doua oară fiindcă n-are cum să se stabilească dacă un proprietar român, având un autovehicul înmatriculat în altă ţară membră UE, a circulat pe drumurile patriei noastre mai mult de 90 de zile, de vreme ce intrările şi ieşirile nu sunt înregistrate la frontiere. Și nici cât a circulat pe alte autostrăzi din Europa comunitară.

Este cât se poate de clar că ţara noastră are de pierdut, din punct de vedere financiar, din cauza acestui fenomen, însă pentru remedierea situaţiei nu este nevoie de modificarea niciunei legi. O soluţie mult mai simplă și mai viabilă ar fi reducerea taxelor la nivelul celor din ţara vecină şi suprimarea aberantului timbru de mediu, astfel încât banii să rămână în România.

De asemenea, dacă se tot bate monedă pe faptul că maşinile înmatriculate în Bulgaria sau cine știe unde prezintă o stare tehnică precară, de ce Poliţia rutieră şi Autoritatea Rutieră Română nu-şi fac datoria, ridicând taloanele şi numerele de înmatriculare ale unor asemenea rable, care nu corespund tehnic şi pun în pericol ceilalţi participanţi la trafic?

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE