Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mascaradă ANAF de sărbători

Postat la: 11.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Inspectorii fiscali vor face viaţa amară atât întreprinzătorilor din turism cât şi turiştilor - începând cu data de 31 decembrie -, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, în loc de „La mulţi ani". După care, în luna ianuarie, ANAF va ataca în continuitate buzunarul contribuabilului, ca să îndestuleze corespunzător, chipurile, bugetul de stat.

Cu surle şi trâmbiţe, de parcă ar comite cine ştie ce ispravă, conducerea Fiscului a difuzat anunţul potrivit căruia, în perioada 31 decembrie 2015 - 5 ianuarie 2016, vor fi controlate, la nivelul întregii ţări, localurile care organizează petreceri de Revelion. Operaţiunea - pe cât de infamă, pe-atât de ingrată - se intitulează „Revelion 2016", urmând operaţiunii „Cristal" din octombrie-noiembrie, când au fost verificaţi 2.180 de contribuabili, sub 10% dintre aceştia fiind depistaţi cu nereguli. De unde şi întrebarea legitimă: chiar era nevoie de-o asemenea desfăşurare de forţe (citeşte mascaradă) la trecerea dintre ani, doar ca ANAF să-şi arate muşchii tehnocraţi?

În concluzie, înainte şi după ce orologiul va bate ora de la miezul nopţii dintre ani, haite de inspectori fiscali vor bântui restaurantele în căutarea evazioniştilor, luându-i la bani mărunţi pe cei de la mese ori pe bucătari, întorcând totodată pe dos buzunarele ospătarilor, în căutarea bacşişului. De parcă aici s-ar pitula marea evaziune fiscală din ţara noastră, iar nu în genţile diplomat ale şparlamentarilor, politicienilor şi afaceriştilor veroşi, care sunt mână-n mână cu primii. Iar această razie nu va înceta până în 5 ianuarie 2016, când este de aşteptat ca inspectorii să se declare mulţumiţi de amenzile aplicate, care se fac venit la bugetul de stat. Că de ce ANAF nu-şi face treaba pe parcursul întregului an calendaristic, este o întrebare oarecum retorică, la care doar tehnocratul-şef, Dacian Cioloş, ar putea furniza un răspuns cât de cât pertinent, chit că el şi tehnocraţii lui nu sunt direct răspunzători de situaţie. Moştenirea, bat-o vina...

Asupra părerii ministrului de Finanţe, Anca Paliu Dragu, că românii se pot mulţumi cu lefuri mici, deoarece alţii de aiurea muncesc şi pe doi lei, nu ne vom apleca defel. Mai cu seamă după ce-am consultat DEX-ul şi am aprofundat înţelesul noţiunii de „paliu". Nu mai există nicio îndoială asupra faptului că organele fiscale sunt disperate să aducă bani cât mai mulţi la buget din amenzi şi confiscări, deşi în acţiunile lor se pare că şi-au cam pierdut busola. Asta în cazul în care-au deţinut-o cândva. Coroborat cu opoziţia fermă a Guvernului faţă de creşterea salariului minim pe economie la 1.200 de lei.

În altă ordine de idei, mărfurile confiscate sunt vândute de ANAF cu mare tam-tam şi la preţuri de dumping, chiar şi atunci acestea sunt contrafăcute, situaţie în care este obligatoriu să fie distruse, că aşa spune o altă lege în vigoare. Iar când atare reglementare nu este respectată, denotă că România încurajează la greu pirateria, durând-o în cot de directivele europene.

Asupra părerii ministrului de Finanţe - aceeaşi rotunjoară Anca Paliu -, precum că bugetarii nu trebuie să primească anul viitor, din ianuarie 2016, tichete de masă, de vacanţă ori alte asemenea beneficii câştigate cu greu de sindicalişti, din nou nu vom insista, deoarece este o mare tâmpenie. La fel cum imbecilă considerăm ideea impozitării veniturilor deja impozitate ale lucrătorilor din spaţiul UE, care le trimit bani familiilor din ţară ca să aibă din ce trăi. Şi pe care Fiscul vrea să le impoziteze la sânge de anul viitor, că aşa i-a venit cuiva pe chelie.

În final este cazul să ne întrebăm, faţă de această goană deşanţată după bani cu orice chip, mai mult de faţadă decât reală, cine are ceva de câştigat? Inspectorul fiscal, obligat să-şi sacrifice sărbătorile de iarnă, în căutarea unor himere evazioniste? Contribuabilul, care-şi plăteşte cinstit distracţia de Revelion şi nu este dispus să dea cu subsemnatul cât bacşiş i-a lăsat ospătarului pentru serviciile sale, la anul preferând să plece în Bulgaria, Grecia, Ungaria ori Turcia, acolo nu este hărţuit? Întreprinzătorul, care abia reuşeşte să-şi acopere cheltuielile şi să rămână cu un oarecare profit, după ce este jupuit de stat prin taxe şi impozite exagerate? Statul, a cărui desfăşurare de forţe nu justifică nici pe departe operaţiuni de-o asemenea anvergură tocmai de sărbători? Nimeni nu are ceva de câştigat şi toată lumea de piedut, Guvernul Cioloş în primul rând, la capitolul imagine. Ceea ce denotă - aşa cum am mai susţinut cu alte ocazii - că executivul este mai degrabă unul de diletanţi decât de tehnocraţi, chit că şi de guvernările politice ne-am săturat.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE