Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pentru preşedintele Iohannis: Dovada că SRI se implică nelegal în procesul de justiţie

Postat la: 09.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ca bun cetăţean, fac bine şi îi pun la dispoziţie preşedintelui ţării dovezi concrete, care atestă fără niciun dubiu că Serviciul Român de Informaţii se implică în procesul de justiţie în afara limitelor legale. Că el aşa a zis, într-un interviu la TVR: „Nu am niciun fel de date care să-mi arate că SRI s-ar fi implicat peste sau în afara limitelor date de lege în procesul de justiţie. Cine are dovezi concrete în acest sens ar face bine să mi le pună la dispoziţie".

Domnule preşedinte,
La data de 22 mai 2015, ZiuaNews a publicat articolul „SRI - vulnerabilitate a statului de drept", ce poate fi accesat aici. Consilierii dvs., probabil bine plătiţi în comparaţie cu restul populaţiei, nu v-au informat în legătură cu gravele acuzaţii aduse serviciului, din motive care nouă ne scapă. Acolo demonstram că SRI a derapat grav de la principiile democraţiei şi aduceam următoarele argumente legale. în legătură cu competenţele depăşite de acest serviciu secret:

1. Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, art. 2:
„SRI organizează şi execută activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României."
Şi art. 13:
„ Organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penală (...)"

2. Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României defineşte faptele ce constituie ameninţări la adersa securităţii statului, iar printre acestea nu se regăseşte şi corupţia.

Asta înseamnă că SRI desfăşoară o activitate complet nelegală, atunci când interceptează şi lucrează informativ demnitari sau oameni de afaceri, chiar şi cu acordul judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru că, simplu, nu are astfel de competenţe, oricât am întoarce pe toate părţile cele două legi din care am citat anterior.

SRI are totuşi o oarecare acoperire, atunci când desfăşoară activităţi de poliţie politică, dar la fel de nelegală. Într-o şedinţă Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 2005 s-a hotărât, pocnind din degete, că flagelul corupţiei constituie o problemă de vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale. Şi de atunci, serviciul s-a apucat de întocmit dosare, pe care le-a servit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doar după ce Laura Koveşi a devenit şefa acestei instituţii. Fiindcă, înainte vreme, fostul procuror şef Daniel Morar (astăzi judecător la Curtea Constituţională) i-a trimis la plimbare pe şefii SRI, care voiau să se amestece în procesul de justiţie, aşa cum procedeată fără pardon în prezent.

Ca să fim mai pe înţelesul preşedintelui Klaus Iohannis, care e mai domol de felul său, o luăm pas cu pas:

Pasul 1 - România este un stat de drept guvernat în baza unui cadru legislativ.
Pasul 2 - O hotărâre a CSAT nu are valoare de act normativ şi nici nu poate completa, modifica sau înlocui vreo lege, cum ar vrea SRI să se creadă.
Pasul 3 - Judecătorii de drepturi şi libertăţi ai ÎCCJ, cât ar fi ei de înalţi magistraţi, nu pot abilita angajaţii SRI să intercepteze şi să-i lucreze informativ pe demnitari ori pe oamenii de afaceri, în afara unui cadrul legislativ adecvat.
Pasul 4 - Preşedintele ţării nu trebuie să medieze un conflict între SRI şi Justiţie, ci să-l blameze, împreună cu Parlamentul României şi societatea civilă.
Pasul 5 - Până când SRI nu i se va interzice ferm să-şi mai depăşească atribuţiile sau legislativul nu va modifica legislaţia, astfel încât serviciul secret să poată desfăşura activităţi de poliţie politică, ne vom confrunta cu o gravă vulnerabilitate la adresa statului de drept şi un atentat incalificabil la principiile fundamentale ale unei societăţi democratice.

Dan Coste

DOMNULUI KLAUS IOHANNIS, PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE