Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Utopicul Cioloş faţă-n faţă cu realistul Georgescu

Postat la: 05.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

A trecut deja mai bine de un an de zile de la tragedia din Clubul Colectiv care a condus, ca urmare a presiunii străzii şi tinerilor frumoşi şi deştepţi, la instalarea cabinetului Dacian Cioloş. Practic, prin instalarea echipei Cioloş la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis şi-a văzut visul cu ochii, adică să aibă „guvernul meu".

Numai că „guvernul meu" a venit la putere fără să aibă un proiect de ţară sau vreun program de guvernare cât de cât bine conturat şi raportat la realitatea din România. Cine a avut curiozitatea să parcurgă cele nouă file ale programului de guvernare a lui Dacian Cioloş îşi poate da seama, fără să fie vreun mare specialist, că este doar o înseilare de cuvinte, fără cap şi fără coadă, adică banalităţi şi generalităţi scrise într-un limbaj de lemn. O utopie trâmbiţată ca program de guvernare.

Dar ceea ce este mai grav, nu a fost şi nu există nicio asumare a vreunuia dintre cele 12 puncte ale programului de guvernare. Cu toate că programul de guvernare a lui Cioloş a fost un eşec total, acum tehnocratul Cioloş, vopsit între timp în galbenul liberal, vrea să rămână premier în continuare şi după alegerile din 11 decembrie 2016. Mai mult, el a aruncat pe piaţă şi un aşa zis proiect de guvernare denumit pompos „România100", însă uită ce a conţinut programul său de guvernare publicat în Monitorul Oficial după tragedia de la Colectiv:

1. Un Guvern deschis şi transparent, în dialog cu instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, cu societatea civilă şi cetăţeni.
2. Afirmarea mai puternică a României ca actor strategic în plan regional, european şi internaţional, cu atenţie specială acordată vecinătăţii, în deosebi celei estice şi Balcanilor de Vest.
3. Susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi continuarea luptei împotriva corupţiei.
4. Organizarea de alegeri libere, în deplină transparenţă şi legalitate, prin: - accesul tuturor românilor la vot; - informatizarea procesului electoral în regim de urgenţă.
5. Îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, în serviciul cetăţeanului- Realizarea unui proiect-pilot de reforma administrativă la nivelul Secretariatului General al Guvernului - Extinderea proiectului-pilot şi în alte zone ale administraţiei publice.
6. Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului- Eficientizarea managementului sistemului de urgenţă şi protecţia infrastructurii critice - Adoptarea unui program naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.
7. Finalizarea listelor de proiecte naţionale de dezvoltare şi investiţii în scopul creării de locuri de muncă şi a creşterii economice.
8. Eliminarea blocajelor în implementarea programelor europene cu accent pe simplificare, creşterea gradului de absorbţie şi a calităţii proiectelor finanţate
9. Redefinirea rolului şi statutului personalului medical în societate şi reducerea migraţiei acestora în străinătate.
10. Sporirea calităţii actului educaţional prin crearea de competenţe şi abilităţi specifice economiei cunoaşterii, a mobilităţii personalului didactic şi de cercetare şi a dezvoltării armonioase prin educaţie fizică şi sport.
11. Cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică, inovare şi antreprenoriat, valorificarea talentului şi expertizei românilor din ţară şi diasporă pentru competitivitate economică şi bunăstarea cetăţenilor.
12. Promovarea unui nou concept de acces la finanţările culturale prin implementarea unor instrumente juridice, financiar- fiscale şi economice simple şi eficiente, pentru susţinerea şi stimularea creatorilor de artă şi cultură.

Cioloş şi susţinătorii săi, fie că sunt liberali, useriști, udemerişti sau habarnişti, ar trebui să parcurgă cartea „Cumpăna României" scrisă de expertul internaţional în dezvoltare durabilă Călin Georgescu. Această carte-document este practic, proiectul de ţară pe care Călin Georgescu îl propune pentru salvarea României. Cele 14 propuneri realiste propuse de Călin Georgescu sunt următoarele:
1. Şomaj aproape zero într-un an de la preluarea puterii de către un guvern de demnitate naţională şi declanşarea revoluţiei sustenabilităţii.
2. Impozitare zero, timp de 10 ani, a sectorului IT din România.
3. Impozitare zero, timp de 10 ani, a gospdăriei ţărăneşti de subzistenţă.
4.Impozitare zero a oricărei ferme mici şi mijlocii care face parte dintr-o cooperativă legal întemeiată.
5. Impozitare zero a întregului ciclu de producţie şi distribuire a produselor tradiţionale româneşti care îndeplinesc sau depăşesc normele agriculturii biologice.
6.Facilitatrea achiziţiilor de unelte agricole şi alte materiale pentru producţia de hrană sănătoasă.
7.Wi-fi gratuit în toată România în 5 ani.
8.Încurajarea producţiei şi răspândirii de carte digitală.
9.Mutualizarea firmelor private falimentate de proprietarii lor pentru a obţine avantaje necinstite.
10.Asistenţă gratuită pentru accesarea fondurilor europene de către cooperativele de producţiei şi distribuţie.
11.Recapitalizarea micului producător prin intermediul uniunilor de credit şi a băncilor populare.
12.Tinerii şi persoanele între 50-65 de ani care se mută în sate depopulate şi care fac dovada unei activităţii productive vor fi scutiţi de la plata tuturor impozitelor timp de 10 ani. Prima de instalare va consta în produse româneşti (unelte, articole casnice, materiale de construcţie etc) în valoare de 30.000 de euro. Vor primi subvenţii la hectar la nivelul mediei europene.
13.Măsuri de încurajare a absolvenţilor universităţilor să se intaleze şi să se implice în comunităţile rurale.
14.Românii din diasporă care se repatriază vor primi scutiri de taxe şi facilităţi pentru deschiderea unei afaceri.

„Pentru a renaşte, România nu are nevoie de doctrine de partid, ci de o stare de spirit declanşată de un proiect realist de ţară...România trebuie să ştie ce vrea, iar poporul român să înţeleagă ce poate. Demnitatea ţării-şi-a noastră că neam-este principalul scop, acum şi în viitor", susţine cu tărie Călin Geogescu.
Practic, după 11 decembrie 2016, românii au de ales între un program utopic de guvernare a lui Cioloş care a eşuat şi un proiect de ţară realist a lui Călin Georgescu care poate redresa România.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE