Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












A murit fosta deţinută politică Aurora "Lola" Dumitrescu

Postat la: 26.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Aurora "Lola" Dumitrescu, fostă deţinută politică, a încetat din viaţă astăzi, 26 ianuarie, la vârsta de 84 de ani. În cele ce urmează, republicăm introducerea unui interviu pe care Aurora Dumitrescu ne-a făcut onoarea să ni-l acorde, la Ziuanews, în 2013.

Nu cred să existe om care să nu fie absolut fascinat de o întâlnire față în față cu Aurora (fostă Ille) Dumitrescu. Firea deschisă, caracterul puternic, frumusețea umană nu au putut fi înfrânte de torturile bolșevicilor, și astăzi, la 81 de ani, este mai cuceritoare decât oricând. Fosta deținută politică (şi victimă a bestialului Alexandru Vişinescu, la penitenciarul Mislea), apoi profesoară de istorie, a devenit după 1990 un adevărat purtător de cuvânt al martirilor temnițelor bolșevice din România, un martor incomod al unei istorii rușinoase și traumatizante pe care mulți contemporani - contaminați de vrăjmășie sau poate doar de indiferență - doresc parcă să o facă uitată.

O anticomunistă autentică

Cea, despre care (în altă scriere) se spune că „era neînfricată în lupta ce o ducea zi de zi cu temnicerii" (Cornel Onaca, în volumul de memorii din detenție „Martori și martiri") nu s-a sfiit, după 1990, să lupte în cadrul Asociației foștilor deținuți politici - AFDPR cu fantomele hiperactive ale comunismului (unele în carne și oase) și să depună continuu mărturie de autentic patriotism românesc. A fost citată de multe publicaţii prestigioase, dintre care amintim New York Times sau El Pais. Dumnezeu să o aibă în paza Lui.

Răzvan Gheorghe

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE