Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alertă aviară pentru toate transporturile de păsări din ţările unde sunt focare de gripă aviară

Postat la: 23.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.

Până în acest moment Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Olanda şi Austria au notificat la Bruxelles existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei şi Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricţie sanitară veterinară în contextul evoluţiei focarelor de influenţă aviară înalt patogenă a virusului H5N8.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în urma informaţiilor primite de la Comisia Europeană şi a mesajelor de alertă ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală referitoare la situaţia epidemiologică privind influenţa aviară din Uniunea Europenă, autoritatea a întreprins măsuri suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României. Măsurile luate de veterinari vizează monitorizarea severă a comerţului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din ţările unde au fost diagnosticate focare de influenţă aviară şi informarea medicilor veterinari oficiali zonali, medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi, precum şi a operatorilor economici cu privire la situaţia epidemiologică existentă.

"S-a dispus respectarea cu stricteţe a condiţiilor de biosecurite în fermele comerciale de păsări şi în gospodăriile populaţiei, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migraţia păsărilor sălbatice ce se află în plină desfăşurare şi rolul păsărilor sălbatice 'punte' (guguştiuci, vrăbii, porumbei etc) în difuzarea virusului gripal aviar; informarea primăriilor, fermierilor şi a instituţiilor ce deţin responsabilităţi în supravegherea păsărilor sălbatice asupra evoluţiei focarelor de gripă aviară din alte ţări şi a măsurilor care trebuie respectate pentru a evita apariţia bolii", se menţionează în comunicat.
De asemenea, s-a dispus intensificarea măsurilor specifice privind gripa aviară în exploataţiile comerciale şi revizuirea programelor de biosecuritate şi au fost notificate primăriile să dispună interzicerea accesului palmipedelor (raţe, gâşte) la luciul de apă, dar şi să informeze cetăţenii asupra obligativităţii menţinerii păsărilor în gospodărie.

Potrivit ANSVSA, au fost instruiţi medicii veterinari pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influenţa aviară şi a respectării legislaţiei specifice, s-a intensificat controlul pentru planurile de biosecuritate la nivelul exploataţiilor comerciale avicole şi au fost impuse restricţii şi măsuri corespunzătoare în cazul în care sunt depistate neconformităţi.
ANSVSA anunţă că a dispus verificarea şi asigurarea permanentă a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu şi a stocurilor de materiale necesare pentru intervenţie în caz de necesitate, a echipamentelor de protecţie şi a stării utilajelor de dezinfecţie la nivelul DSVSA-lor judeţene.

Autorităţile veterinare competente de la nivel teritorial colaborează cu inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi din România şi cu Asociaţia Ornitologică Română, în scopul culegerii de date referitoare la speciile de păsări sălbatice existente pe teritoriul României şi la starea de sănătate a acestora.

Începând cu anul 2007, ANSVSA a implementat şi desfăşoară Programul de monitorizare şi control al influenţei aviare. Nu în ultimul rând, ANSVSA recomandă cetăţenilor să anunţe, în cel mai scurt timp, medicul veterinar pentru orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la animalele din gospodărie şi să respecte măsurile dispuse de autorităţi privind circulaţia animalelor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE