Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ambasadorul Rusiei: Sistemul antirachetă de la Deveselu ar putea avea încărcătură nucleară

Postat la: 22.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

"Relatiile dintre Rusia si Romania au radacini foarte adanci. Daca vorbim despre starea actuala, ele ar putea fi si mai bune", a afirmat miercuri seara, intr-un interviu la TVR, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Valeri Kuzmin.

Oficialul rus a sugerat, in timpul interviului, ca sistemul antiracheta de la Deveselu ar putea avea incarcatura nucleara, "asa cum a spus si presedintele nostru", in ciuda evidentelor prezentate atat de SUA, cat si de Romania, ca facilitatea de la Deveselu nu poate adaposti arme nucleare.

Kuzmin a reluat astfel teza prezentata acum cateva saptamani de un ziarist bulgar pe Euractiv.com, dezmintita atunci categoric de Romania, scrie hotnews.ro.

Acesta este primul interviu dat de noul ambasador rus dupa preluarea mandatului. Gazda interviului a fost Claudiu Lucaci, seful stirilor TVR.

Kuzmin a mai spus ca "principalul pretext pentru amplasarea sistemului, amenintarea nucleara iraniana, nu mai exista. A disparut motivul pentru crearea sistemului" si ca Moscova "nu crede in declaratiile NATO".

Despre problema tezaurului roman furat de Rusia, oficialul rus spune ca aceasta "se pastreaza" pe agenda Moscovei, dar, in opinia sa, "astfel de probleme, care dateaza de aproape 100 de ani, nu trebuie sa impiedice dezvoltarea relatiilor noastre".

Cele mai importante declaraţii din timpul interviului:

*Relatiile dintre Rusia si Romania au radacini foarte adanci. Daca vorbim despre starea actuala, ele ar putea fi si mai bune. Exista puncte de suspensie.

Rusia e gata pentru dezvoltarea relatiei pe toate aspectele.

* Despre sistemul antiracheta: Aceasta complicare a relatiilor, daca vreti, nu e legata numai de scutul de la Deveselu sau de planurile NATO in regiune. Ele au inceput acum 20 de ani.

Intelegerea Moscovei cu Washingtonul a fost foarte simpla: am fost impotriva amplasarii sistemului antiracheta de la Deveselu.

Principalul pretext pentru amplasarea sistemului, amenintarea nucleara iraniana, nu mai exista. A disparut motivul pentru crearea sistemului.

*Intrebat daca se teme ca sistemul balistic de la Deveselu ar putea avea incarcatura nucleara: Asa cum a spus presedintele nostru, este posibil.

Privim declaratiile NATO cu neincredere. Sunt menite sa schimbe filosofia sistemului de securitate.

In acelasi timp, noi am auzit ca exista o amenintare din partea Rusiei.

Nu credem in declaratiile NATO.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE