Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Atac direct la Ponta: Liderul BNS Dumitru Costin vrea să blocheze introducerea voucherelor de vacanţă

Postat la: 03.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Plenul Camerei Deputaților va decide astăzi dacă angajaţii instituţiilor publice, ai companiilor şi societăţilor cu capital de stat pot beneficia de vouchere de vacanță. Introducerea acestora trebuia să se facă de la începutul acestui an, dar a fost tergiversată în comisiile parlamentare de specialitate de anumite interese ale unor parlamentari PSD, cum a fost cazul deputatului Iulian Iancu și al senatorilor Viorel Arcas și Liviu Pop, dar și al unor sindicalişti.

Surprinzător, in cursul zilei de ieri, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a cerut mai multor parlamentari sa nu fie de acord cu introducerea voucherelor de vacanta decât in anumite condiţii, printre care si aceea ca voucherele sa fie valabile si pentru destinaţii din străinătate. Demersul de ieri lui Dumitru Costin lasă loc multor speculaţii si jocuri de interese ascunse, mai ales ca, in urma cu un an de zile, liderul BNS era de acord cu introducerea voucherelor de vacanta.  
 
Privilegiile sindicaliştilor, în pericol
 
De o jumătate de an, demersurile premierului Victor Ponta de a revigora turismului românesc prin introducerea voucherelor de vacanţă au fost sabotate sistematic de către mai multi parlamentari PSD, iar acum se încearcă blocarea introducerii acestora de către sindicalişti. Mai trebuie precizat că introducerea voucherelor de vacanta a fost tergiversată cu bună ştiinţă de anumiţi funcţionari din ministere care îşi au soţiile, rudele si cunoştintele angajate la societate cu capital de stat unde valoarea voucherele de vacanţă este mult mai mică decât primele pe care le încasează anual.

Ca atare, aceste categorii nu au niciun interes să se introducă vouchere de vacanţă pentru ca nu vor mai beneficia anual de primele foarte mari care le permit să-şi petreacă concediile în staţiuni de lux din străinătate. Acum se opun introducerii voucherelor si sindicaliştii de la BNS. De ce opun sindicaliştii introducerii voucherelor de vacanta? Pentru simplul fapt că angajaţii de la stat nu mai primesc banii cash, iar sindicatele nu mai pot face legea în domeniul turismului sindical. 
 
Cameleonul sindical
 
Anul trecut, preşedintele BNS, Dumitru Costin, susţinea că la prima vedere introducerea voucherelor de vacanţă este un instrument bun pentru angajaţi şi angajatori.

"Însă, prin emiterea unei alte ordonanţe în august prin care voucherele pot fi achiziţionate online începând de la 1 ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a lăsat loc unor firme să emită în continuare acele tichete de vacanţă. Este vorba de o piaţă de circa 20 de milioane de euro de care beneficiază doar trei firme. Practic, sunt cele trei firme care se ocupă şi cu tipărirea şi distribuirea bonurile de masă: Cheque Dejeuner, Sodexho Pass şi Edenred (fostă Acoor Services) deţinută de către Cartel Alfa. Aceste firme au făcut un lobby puternic în anumite zone pentru a putea emite vouchere în cele cinci luni câte au mai rămas până la sfârşitul anului. Modul de acordare a acestor vouchere este o bătaie de joc şi cred că vom ajunge la începutul anului viitor tot cu o situaţie incertă. Din păcate, introducerea sistemului online de emitere a voucherelor este întârziat. Până acum, ANT trebuia să constituie un grup de lucru care să lucreze efectiv pentru introducerea sistemului online", a declarat in august Dumitru Costin pentru ZIUAnews.
 
Tergiversare cu scop bine definit

În vara anului trecut, Parlamentul a adoptat Legea nr. 94/01.07.2014, privind voucherele de vacanţă. Ulterior, Executivul a modificat legea prin Ordonanţa nr.8 din 31 iulie 2014, şi a amânat, astfel, emiterea acestor vouchere până la 1 ianuarie 2015. Prin introducerea acestora, instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile comerciale cu capital de stat care au încheiat contracte individuale de muncă "pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării in concediu, sub forma voucherelor de vacanţă". Acestea se acordă în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

În ordonanţă se mai stipulează că: "Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă reprezintă contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal". Voucherele de vacanţă sunt integral suportate de angajator. Angajatorul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai are dreptul şi la primă de vacanţă în cursul anului fiscal sau la bilete de odihnă. În prezent, salariul de bază minim brut este de 900 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea maximă totală a voucherelor de vacanţă este de 5.400 de lei brut.
Voucherele de vacanţă, o miză anuală de peste 300.000.000 de euro
 
La sfârşitul anului 2013, România avea 5.548.944 de angajaţi, din care 1.200.000 erau încadraţi la stat. Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, estima că piaţa anuală a voucherelor de vacanţă este între 300 şi 400 de milioane de euro. "De aceste vouchere pot beneficia circa 300.000 de angajaţi de la stat şi încă vreo 200.000 din sectorul privat. Dacă luăm în calcul o valoare medie de 2.500 de lei a unui voucher, rezultă că, anual, piaţa voucherelor se ridică la circa 1,25 miliarde de lei. Aceşti bani ar urma să intre pe piaţa turismului românesc, ceea ce ar însemna destul de mult pentru acest sector economic", a precizat Dragoş Răducan pentru ZIUAnews.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE